5 σημεία του σώματός σου που δεν πλένεις σωστά (ή και καθόλου)

5 σημεία του σώματός σου που δεν πλένεις σωστά (ή και καθόλου)

Το δέρμα μας φιλοξενεί περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια μικρόβια! Ναι, καλά διαβάσατε... Κάποια μας βοηθούν να αποκτήσουμε ανοσία σε διάφορες ασθένειες και δεν απειλούν την υγεία μας, ενώ άλλα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά - γι' αυτό και είναι σημαντικό να πλενόμαστε σωστά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία στο σώμα μας που όχι μόνο δεν τα καθαρίζουμε σωστά, αλλά ορισμένοι και καθόλου. Ήρθε η ώρα λοιπόν να μάθουμε ποια είναι αυτά και γιατί είναι σημαντικό να τους δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, όταν κάνουμε μπάνιο.

Πατούσες και δάχτυλα των ποδιών

Τα πόδια είναι ένα ευαίσθητο σημείο του σώματος που πρέπει να καθαρίζονται σωστά και με πολύ σαπούνι. Δεν είναι λίγοι, όμως, που παραμελούν τις πατούσες και τα δάχτυλα των ποδιών καθώς θεωρούν πώς το νερό που πέφτει πάνω στο σώμα είναι αρκετό. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό! Σ' αυτές τις περιοχές αναπτύσσονται πολλοί μύκητες - ειδικά εάν φοράτε σανδάλια ή αν ιδρώνετε πολύ.

Γι 'αυτό, σύμφωνα με έναν δερματολόγο, είναι σημαντικό όχι μόνο να πλένετε τις πατούσες σας με σαπούνι αλλά και να τις τρίβετε με ελαφρόπετρα καθημερινά. Ακόμη, για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβίων, πρέπει να πλένετε σχολαστικά τα δάχτυλα των ποδιών και να τα στεγνώσετε προσεκτικά με μια πετσέτα μετά.

Σβέρκος

Αυτό το σημείο του σώματος είναι συνήθως πιο ζεστό και ιδρώνει εύκολα, ειδικά αν έχετε μακριά μαλλιά ή ασκείστε τακτικά. Γεγονός που διευκολύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και που κάνει απαραίτητο τον σχολαστικό καθαρισμό. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πλύσιμο του πίσω μέρους του λαιμού σας καθημερινά με σαπούνι και ένα σφουγγάρι απολέπισης ή ένα υγρό πανί μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων.

Κάτω από τα νύχια

Στην περιοχή κάτω απ' τα νύχια αναπτύσσονται πολλά βακτήρια και δυστυχώς, το πλύσιμο των χεριών δεν είναι αρκετό για να τα εξαλείψει.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε σωστά την συγκεκριμένη περιοχή, είναι να «βουτήξετε» μια μπατονέτα ή λίγο βαμβάκι σε νερό με σαπούνι και να τρίψετε πολύ καλά το συγκεκριμένο σημείο. Έτσι μόνο θα απομακρύνετε τα βακτήρια που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Πίσω απ' τα αυτιά

Οι περισσότεροι όταν καθαρίζουν τα αυτιά τους δίνουν σημασία στο εσωτερικό με την χρήση μπατονέτας, παρά στο πίσω μέρος που είναι εξίσου σημαντικό.

Καθαρίστε όλες τις πλευρές του αυτιού και το πίσω μέρος του αυτιού σας ασκώντας ήπια πίεση με ένα καθαρό (βρεγμένο) πανί και λίγο σαπούνι. Είναι μια διαδικασία που καλό είναι να κάνετε καθημερινά για να εμποδίσετε την ανάπτυξη μικροβίων.

Αφαλός

Δυστυχώς, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο συστηματικός καθαρισμός του συγκεκριμένου σημείου είναι πολύ σημαντικός, καθώς σύμφωνα με διάφορες μελέτες διαπιστώθηκε ότι είναι το πιο βρώμικο μέρος του σώματός μας στο οποίο αναπτύσσονται πολλά και διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Λόγω της θέσης και του σχήματος του το νερό που διασχίζει το σώμα όταν κάνετε ντους δεν είναι αρκετό για να το καθαρίσετε πλήρως. Ακόμα χειρότερα, αν αγγίξετε τον αφαλό σας, χωρίς να τον έχετε πλύνει, μπορείτε να εξαπλώσετε αυτά τα μικρόβια παντού. Διατηρήστε τον αφαλό σας καθαρό πλένοντάς τον απαλά με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με ζεστό νερό και σαπούνι. 

v