Χαρείτε με το νεογέννητο, ασχοληθείτε όμως και με τη μαμά - το έχει ανάγκη!

Χαρείτε με το νεογέννητο, ασχοληθείτε όμως και με τη μαμά - το έχει ανάγκη!

Δεν είναι να απορεί κανείς που μετά τον τοκετό όλο το βάρος και η προσοχή πέφτει στο νεογέννητο μωρό. Το καταλαβαίνω και δηλώνω «ένοχη»! Όταν επισκέπτομαι μια φίλη που μόλις έχει γεννήσει, αφιερώνω πολύ χρόνο στο μικρούλι της και αφού έχω χορτάσει την μωρουδίστικη μυρωδιά και το απαλό δερματάκι του, στρέφω την προσοχή μου στη φίλη μου για τη ρωτήσω πώς είναι. Αν κάτι μου δίδαξε, ωστόσο η δική μου εμπειρία, είναι ότι υπάρχει ένα κομπλιμέντο που κάθε μαμά πρέπει να ακούσει μετά τον τοκετό.

Δεν είναι ότι δεν μας αρέσει να ακούμε για το πόσο αξιολάτρευτο είναι το μωρό μας. Στη πραγματικότητα είμαστε τόσο ερωτευμένες μαζί του που νιώθουμε περήφανες όταν το επαινούν και ασχολούνται όλοι μαζί του. Ωστόσο, αυτά τα κομπλιμέντα, όσο ευγενικά και αν είναι, δεν είναι αυτά που πρέπει να ακούσει μια νέα μαμά. Αντ 'αυτού, σε μια γυναίκα που μόλις γέννησε πρέπει να της πουν πόσο απίστευτη, δυνατή και γενναία είναι για να φέρει ένα μωρό στον κόσμο.

Δεν έχει σημασία πώς το έκανε, επίσης. Αν γέννησε φυσιολογικά ή με καισαρική. Στο σπίτι της ή στο νοσοκομείο. Προσωπικά, θα ήθελα να ακούσω πόσο καλά τα κατάφερα γιατί, κακά τα ψέματα, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι από τις δυσκολότερες «δοκιμασίες» στη ζωή μιας γυναίκας.

Είναι πολύ σημαντικό να νοιαστούμε για τη σωματική και ψυχική ευημερία της. Να νιώσει ότι είναι σημαντική υπό το πρίσμα αυτών που έχει περάσει. Να αισθανθεί ότι αναγνωρίζεται η αναμφισβήτητη δύναμη που χρειάζεται για να γεννηθεί ένα παιδί. Αυτό είναι πραγματικά μια γνήσια φιλοφρόνηση που κάθε μαμά έχει ανάγκη να ακούσει από τους ανθρώπους γύρω της.

Είναι δύσκολο ωστόσο να αντισταθείς να στρέψεις όλη σου την προσοχή στο νεογέννητο μωρό. Στο κάτω-κάτω έχεις μπροστά στα μάτια σου το θαύμα της ζωής. Δεν πρέπει όμως να παραμελούμε και την απίστευτη γυναίκα που έκανε αυτό το θαύμα πραγματικότητα.

Προσωπικά, προσπαθώ πάντα να έχω στον νου μου ότι το νεογέννητο μωρό έχει μπροστά του μια ολόκληρη ζωή, όπου θα ακούσει πολλούς επαίνους και κομπλιμέντα. Όχι μόνο αυτό, το ότι επίσης δεν έχει καμία αίσθηση του τι λέω, ή με ποια σειρά το λέω, ή γιατί το λέω.

Αυτή η νέα μαμά, όμως; Είναι παρούσα και πολύ συνειδητοποιημένη για το τι συμβαίνει γύρω της και πώς οι αντιδράσεις των άλλων μπορούν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο πώς βλέπει τον εαυτό της ως γυναίκα.

Μπορεί να μην περιμένει τις δικές μου φιλοφρονήσεις για να νιώσει όμορφα και περήφανη γι' αυτό που έκανε, αλλά σίγουρα θα το προσέξει και θα χαρεί όταν το κάνω.

Ελεύθερη μετάφραση από το romper.com

v