Νεογέννητο είχε το δίδυμό του μέσα στην κοιλιά! - συμβαίνει 1 στις 500 χιλ γεννήσεις

Νεογέννητο είχε το δίδυμό του μέσα στην κοιλιά! - συμβαίνει 1 στις 500 χιλ γεννήσεις

Στην ισραηλινή πόλη Αshdod συνέβη ένα απίστευτο και σπάνιο περιστατικό: στο νοσοκομείο Αssuta γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, στην κοιλιά του οποίου βρέθηκε το παρασιτικό δίδυμο αδερφάκι του. Μόλις το ανακάλυψαν οι γιατροί, αφαίρεσαν το έμβρυο και τώρα όλα είναι καλά με το νεογέννητο παιδί.

 

Η κατάσταση, που ονομάζεται «fetus-in-fetu» (έμβρυο μέσα σε έμβρυο) και πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει διεθνώς περίπου μία φορά ανά 500.000 γεννήσεις σύμφωνα με έρευνες.

Οι γιατροί κατάλαβαν για πρώτη φορά ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το κοριτσάκι πριν ακόμα αυτό γεννηθεί - όταν έκαναν ένα υπερηχογράφημα προς τα τέλη της εγκυμοσύνης και είδαν ότι το στομάχι του μωρού ήταν διογκωμένο, σύμφωνα με τους The Times of Israel.

Έτσι, όταν γεννήθηκε το κορίτσι, οι γιατροί έκαναν μια σειρά εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων υπερήχων και ακτινογραφιών, και εντόπισαν ένα μερικώς αναπτυγμένο έμβρυο μέσα στην κοιλιά του μωρού. Το νεογέννητο κορίτσι σύντομα χειρουργήθηκε και το έμβρυο αφαιρέθηκε.

Δεν είναι ακριβώς σαφές τι προκαλεί το «fetus-in-fetu», αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το έμβρυο είναι ένας σπάνιος τύπος «παρασιτικού δίδυμου», σύμφωνα με το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Τέτοια παρασιτικά δίδυμα σχηματίζονται όταν, κατά τη διάρκεια μιας δίδυμης κύησης, το ένα από τα έμβρυα απορροφάται από το άλλο νωρίς στην εγκυμοσύνη.

«Συμβαίνει ως μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης του εμβρύου όταν υπάρχουν κοιλότητες που κλείνουν κατά την ανάπτυξη και ένα από τα έμβρυα εισέρχεται σε τέτοιο χώρο», δήλωσε ο Δρ Omer Globus, διευθυντής νεογνολογίας στο ιατρικό κέντρο Assuta στο Ashdod του Ισραήλ, όπου γεννήθηκε το κοριτσάκι. Πρόσθεσε ακόμη «Το έμβρυο μέσα του αναπτύσσεται μερικώς αλλά δεν μπορεί να ζήσει και να παραμείνει εκεί».

Μια άλλη θεωρία είναι ότι το «fetus-in-fetu», είναι ένα είδος τερατώματος, ένας τύπος όγκου που μπορεί να περιέχει και τους τρεις κύριους τύπους κυττάρων που βρίσκονται σε ανθρώπινο έμβρυο σε πρώιμο στάδιο, αναφέρει η Live Science. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παρουσία μιας σπονδυλικής στήλης διαχωρίζει την περίπτωση «fetus-in-fetu» από ένα τεράτωμα, με το τελευταίο να στερείται σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με έρευνα του 2010.

Μετά την εγχείριση, όλα πήγαν καλά και το κοριτσάκι επέστρεψε σπίτι με την μητέρα του. Και οι δυο χαίρουν άκρας υγείας.

Πηγή: livescience.com

v