Η ζωή μετά τη γέννα είναι γεμάτη χαρές αλλά και πολλές δυσκολίες

Η ζωή μετά τη γέννα είναι γεμάτη χαρές αλλά και πολλές δυσκολίες

Λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού μου, θυμάμαι να μιλάω με μία από τις νοσοκόμες του μαιευτηρίου. Με ρωτούσε πώς ένιωθα και μου είπε ότι ξέρει καλά γιατί η περίοδος μετά τον τοκετό είναι τόσο δύσκολη. Κοίταζα το χαμογελαστό της πρόσωπο και έβλεπα ότι αισθανόταν σαν να είχε λύσει κάποιο δύσκολο γρίφο.

 

«Έλλειψη ύπνου. Γι' αυτό είναι όλα ζόρικα», είπε και παραλίγο να με πιάσουν τα γέλια. Λες και είναι τόσο απλό! Η έλλειψη ύπνου είναι ένα μικρό κομμάτι σε ένα παζλ 500 κομματιών! Υπάρχει, αλλά δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι ιδιαίτερη και η καθεμιά τη βιώνει με διαφορετικό τρόπο. Για μένα είναι γεμάτη χαρές, δυσκολίες και ορμόνες. 

Νιώθεις ένα σφίξιμο στην καρδιά σου. Κρατάς το μωράκι σου αγκαλιά, σκέφτεσαι πόσο πολύ το αγαπάς και αμέσως μετά απελπίζεσαι χωρίς κάποιο προφανή λόγο.

Ξαγρυπνάς τη νύχτα ενώ θέλεις απεγνωσμένα να κοιμηθείς γιατί ανησυχείς για το μωρό σου.

Όταν το βλέπεις να χαμογελάει για πρώτη φορά, να βγάζει ήχους και να κουνάει τα χεράκια και τα ποδαράκια του, πλημμυρίζεις από χαρά.

Αυτή η περίοδος σημαίνει ότι θα κάνεις λάθη. Και πολλά μάλιστα! Θα νιώσεις ότι έχεις αποτύχει, θα ντραπείς και δε θα είναι λίγες οι φορές που θα κλάψεις στο μπάνιο επειδή δεν αντέχεις άλλο την κούραση και τη πίεση.

Ναι, αυτό τον καιρό θα ασχολείσαι συνεχώς με πάνες και το πώς θα ταΐσεις το μωρό σου. Θα πλένεις τα δόντια σου το απόγευμα, θα ξεχνάς μέχρι και να φας ή να πιείς νερό. Θα φροντίζεις για όλους και για όλα, εκτός από τον εαυτό σου.

Θα πρέπει να αγαπήσεις το νέο σου (και πιο χαλαρό) σώματα. Το πρησμένο στήθος και τη πρησμένη κοιλιά. Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη θα αναρωτιέσαι ποια είναι αυτή η γυναίκα και αν μπορείς να την αγαπήσεις. Θα αναρωτηθείς πολλές φορές αν ο σύντροφός σου, σε βρίσκει ακόμα ποθητή.

Θα προσπαθήσεις να του μιλήσεις, να του εξηγήσεις όλα όσα νιώθεις όμως δεν θα σε καταλάβει όπως εσύ θες. Και ενώ ξέρεις ότι δε φταίει, θα νιώσεις κάποια πικρία.

Θα αναπολήσεις την ελευθερία που κάποτε είχες.

Είναι η περίοδος που σιγά-σιγά θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι το μωρό σου θα είναι για πάντα κομμάτι του εαυτού σου (και το πιο αγαπημένο σου). Η αγάπη που θα νιώσεις είναι υπέρμετρη!

Αλήθεια, θα νιώσεις την καρδιά σου πολλές φορές έτοιμη να εκραγεί από το πόσο πολύ αγαπάς το μωρό σου.

Και με τον καιρό θα αρχίσεις να συνηθίζεις αυτή τη νέα ζωή.

Η ζωή μετά τη γέννα είναι μοναδική γιατί ανακαλύπτεις καινούριες χαρές και λύπες, αλλά και μια διαφορετική αγάπη που όμοιά της δεν υπάρχει.

Ελεύθερη μετάφραση από herviewfromhome.com

v