Γίνεται να γεννήσεις χωρίς να ξέρεις ότι είσαι έγκυος; Γίνεται!

Γίνεται να γεννήσεις χωρίς να ξέρεις ότι είσαι έγκυος; Γίνεται!

Διαβάζουμε κατά καιρούς για γυναίκες που γέννησαν, λέει, όχι απλώς χωρίς να το περιμένουν, αλλά χωρίς να γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες. Και είναι αλήθεια πως, σε όσες έχουμε υπάρξει έγκυες, μοιάζει λίγο απίθανο να μην το καταλάβεις μέχρι τη στιγμή που το παιδί θα σπρώξει για να βγει μόνο του. Παρ’ όλ’ αυτά, όσο ζούμε μαθαίνουμε και η λεγόμενη «κρυπτική εγκυμοσύνη» είναι ένα από εκείνα τα αξιοπερίεργα που δε συμβαίνουν συχνά, αλλά… συμβαίνουν.

Τι είναι η κρυπτική εγκυμοσύνη

Κρυπτική λέγεται η εγκυμοσύνη που δεν γίνεται αντιληπτή από την έγκυο μέχρι να προχωρήσει αρκετά ή ακόμη και μέχρι να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τις σχετικές στατιστικές μελέτες, οι εγκυμοσύνες που γίνονται αντιληπτές μέσα στον πέμπτο μήνα είναι 1 στις 475, ενώ υπάρχουν και κάποιες (1 στις 2455) που φτάνουν μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτα.

Οι λόγοι που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε μια γυναίκα ποικίλουν, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ένδειξη ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες που προκαλούν προδιάθεση. Με λίγα λόγια, μπορεί να τύχει σε όλες και δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψουμε εκ των προτέρων.

Γιατί δεν γίνεται αντιληπτή

Όταν μια εγκυμοσύνη εξελίσσεται κρυφά, υπάρχει πιθανότητα η έγκυος να μην παρουσιάζει όλα τα κλασικά συμπτώματα ή να τα παρουσιάζει σε εξαιρετικά ήπια μορφή, έτσι ώστε να παρεξηγούνται εύκολα με μια απλή αδιαθεσία, μια περιστασιακή διαταραχή του κύκλου κλπ.

Οπότε, η απουσία έντονων συμπτωμάτων όπως είναι οι ναυτίες, οι κράμπες, ο πόνος χαμηλά στη μέση κλπ. μπορεί να οδηγήσουν σε άγνοια της εγκυμοσύνης. Επίσης, η ελαφριά αιμορραγία και η εμφάνιση κηλίδων, μπορεί να θεωρηθούν ως συμπτώματα μιας ασυνήθιστά ήπιας περιόδου. Σε προχωρημένη ηλικία, κάποια συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να παρεξηγηθούν για συμπτώματα πρόωρης εμμηνόπαυσης, ειδικά αν υπάρχει πρότερη ιατρική γνωμάτευση που αποκλείει σε μεγάλο βαθμό μια εγκυμοσύνη. 

Αλλά και η απουσία της κλασικής κοιλιάς (η οποία μπορεί εύκολα να κρυφτεί σε μια γυναίκα με περιττά κιλά) μπορεί να αποτρέψει την έγκυο, αλλά και τους γύρω της, από το να αντιληφθούν ότι κυοφορεί. Σε πιο προχωρημένες εγκυμοσύνες πάλι, η θέση του πλακούντα και του εμβρύου μπορεί να μην επιτρέπει στην μαμά να αντιληφθεί τις κινήσεις στην κοιλιά της

Σε άλλες περιπτώσεις, η αδυναμία της εγκύου να αντιληφθεί τις της συμβαίνει μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές που έχουν παθολογικά (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) ή άλλα αίτια (π.χ. πολύ πρόσφατη εγκυμοσύνη).

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Είναι προφανές ότι, ακόμα και αν η κρυπτική εγκυμοσύνη γίνει αντιληπτή στον 5ο μήνα, η άγνοια μιας γυναίκας ότι κυοφορεί ένα έμβρυο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και των δυο τους. 

Κυρίως, επειδή δεν λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα ούτε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα υγείας. Δεν παρακολουθεί την πίεση, το ζάχαρο και άλλους σημαντικούς δείκτες για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης της. Επίσης, δεν προσέχει τι τρώει και δεν αποφεύγει το αλκοόλ και το κάπνισμα. Γι’ αυτό και ο κίνδυνος να έχει έναν πρώορο τοκετό και το παιδί να γεννηθεί με χαμηλό βάρος είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Τέλος, εάν η εγκυμοσύνη παραμείνει κρυφή μέχρι τον τοκετό, είνα πιθανό να γεννήσει υπό ακατάλληλες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της και του παιδιού.

Τι κάνουμε μόλις την αντιληφθούμε

Οι κίνδυνοι που παρουσιάζει μια κρυπτική εγκυμοσύνη δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές επιλογές. Εάν μια γυναίκα υποψιάζεται ότι της συμβαίνει κάτι τέτοιο, το ψάχνει με τον γιατρό της μέχρι να αποκλείσει την εγκυμοσύνη. Εάν, πάλι, διαπιστωθεί ότι είναι έγκυος και δεν το είχε καταλάβει, μπάινει στη διαδικασία των προγεννητικών ελέγχων και των εξετάσεων χωρίς να χάσει ούτε στιγμή.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαπιστωθεί άμεσα σε τι κατάσταση είναι η υγεία της και εκείνη του εμβρύου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να πάνε όλα καλά από εκεί κι έπειτα.

Πηγή: verywellhealth.com

v