Έρευνα: μειωμένες οι πιθανότητες για Αλτσχάιμερ στις μαμάδες που θηλάζουν

Έρευνα: μειωμένες οι πιθανότητες για Αλτσχάιμερ στις μαμάδες που θηλάζουν

Όλοι γνωρίζουν τα βραχυπρόθεσμα οφέλη του θηλασμού τόσο για τα μωρά, όσο και για τις μαμάδες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη έδειξε ότι, εκτός απ’ όλα τα υπόλοιπα, προστατεύει και τον εγκέφαλο των γυναικών που θηλάζουν, για αρκετά χρόνια μετά τον θηλασμό.

Η έρευνα έγινε από το UCLA Health και διαπίστωσε πως οι γυναίκες άνω των 50 που θήλασαν τα μωρά τους, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ από τις γυναίκες που δεν θήλασαν ποτέ.

 «Ενώ πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο θηλασμός βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία του παιδιού, η δική μας έρευνα είναι μία από τις ελάχιστες που εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του θηλασμού στην υγεία των γυναικών», δήλωσε η Molly Fox, επικεφαλής της έρευνας.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη επισήμανε ότι ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, ασθένειες που ενδέχεται να οδηγήσουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη πάντα, φαίνεται πως προστατεύει και τον εγκέφαλο των γυναικών, γενικά. 

«Ξέραμε πως ο θηλασμός βοηθά στη ρύθμιση του στρες, ενισχύει τον δεσμό μαμάς και παιδιού και μειώνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, γεγονός που υποδηλώνει οξέα νευρογνωστικά οφέλη για τη μητέρα. Έτσι,  υποψιαστήκαμε ότι θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με μακροχρόνια ανώτερη γνωστική απόδοση», πρόσθεσε η Molly Fox.

Πηγή: scarymommy.com

v