Παιδίατρος: μην αποδίδετε τα πάντα στο ότι το μωρό «βγάζει δοντάκια»

Παιδίατρος: μην αποδίδετε τα πάντα στο ότι το μωρό «βγάζει δοντάκια»

Όταν το μωράκι μας είναι σε ηλικία που βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, είναι πολύ εύκολο να αποδώσουμε οτιδήποτε του συμβαίνει στην δύσκολη αυτή φάση που περνάει: από το αδικαιολόγητο κλάμα του και την ανήσυχη συμπεριφορά του, μέχρι έναν πυρετό ή έναν πονόλαιμο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η παιδίατρος  Άρτεμις Κουτσονικολή στη σελίδα της στο Facebook, δεν πρέπει να αποδίδουμε τα πάντα στην οδοντοφυΐα των μωρών. Αντίθετα, όταν ένα μωρό βγάζει τα πρώτα του δόντια, παρουσιάζει συγκεκριμένα (ή και καθόλου) συμπτώματα τα οποία και εξηγεί αναλυτικά.

Ολόκληρη η ανάρτηση της παιδιάτρου

«Πολλά συμπτώματα αποδίδονται στην οδοντοφυΐα των μωρών. Είναι όμως έτσι;

Η οδοντοφυΐα ΔΕΝ προκαλεί: πυρετό, εξάνθημα στο σώμα, διάρροια, εμετό, ανορεξία, συνάχι, βήχα.

Μπορεί να προκαλέσει αυξημένη σιελόρροια, εξάνθημα γύρω από το στόμα λόγω της σιελόρροιας, νευρικότητα-ανησυχία-δυσφορία, κάποιες αλλαγές στις συνήθειες σίτισης, ήπια αύξηση στη θερμοκρασία σώματος. Επιπλέον, τα ούλα μπορεί να είναι πιο κόκκινα και ερεθισμένα και τα μωρά να έχουν μεγαλύτερη διάθεση να δαγκώνουν τα χέρια τους ή αντικείμενα ή να τρίβουν τα ούλα τους.

Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν σε όλα τα μωρά που βγάζουν δόντια και δεν είναι πάντα της ίδιας έντασης. Κάποια μωρά μπορεί να έχουν καθόλου ή ελάχιστα από τα προαναφερόμενα συμπτώματα.»

v