Δεν θέλω να κάνω μαμαδοφίλες - μου αρκούν οι δικές μου κι ας μην έχουν παιδιά

Δεν θέλω να κάνω μαμαδοφίλες - μου αρκούν οι δικές μου κι ας μην έχουν παιδιά

Όταν γέννησα πριν δεκατρία χρόνια, περίμενα ότι θα έκανε νέες μαμαδοφίλες, με κοινά ενδιαφέροντα και παρόμοιες ανησυχίες. Αυτό έβλεπα να συμβαίνει γύρω μου και αυτό υπέθετα ότι θα συμβεί και σε μένα. Αλλά δεν συνέβη…

Οι μαμάδες από το σχολείο

Στα παιδικά πάρτυ και τις συγκεντρώσεις γονέων γνώρισα πολλές μαμάδες. Με κάποιες μάλιστα ήρθαμε πιο κοντά, επειδή τα παιδιά μας έκαναν παρέα. Βρεθήκαμε αρκετές φορές σε πάρκα και παιδικές χαρές, περάσαμε αρκετές ώρες μαζί σε φιλικά σπίτια και μας δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουμε πιο στενή σχέση. Για να γίνει όμως αυτό, δεν φτάνει να περνάς ώρες με τον άλλον. Πρέπει να υπάρχει κοινό πεδίο συζήτησης, παρόμοια ενδιαφέροντα και η διάθεση να ξεπεράσεις τα θέματα που αφορούν τα παιδιά. 

Δυστυχώς, δεν έτυχε να συναντήσω μαμάδες με τις οποίες μπορώ να είμαι φίλη - εκτός από μία που τυχαίνει να είναι η μητέρα της καλύτερης φίλης της κόρης μου. Με όλες τις υπόλοιπες, παρόλο που διατηρούμε μια ευγενική και τυπική σχέση, δεν μας δένει τίποτα περισσότερο από τις σχολικές γιορτές και τα παιδικά πάρτυ. 

Οι μαμάδες από τη γειτονιά

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις μαμάδες που γνώρισα στην παιδική χαρά της γειτονιάς. Τα μόνα θέματα συζήτησης μεταξύ μας ήταν το φαγητό, ο ύπνος και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Με τους φίλους σου, όμως, θες να μοιραστείς και άλλα πράγματα εκτός από την ανατροφή των παιδιών. Θες κάποιον να σε παρηγορήσει, να σε αγκαλιάσει, να γελάσει με τα αστεία σου και να περάσετε καλά!

Πολλές φορές σκέφτηκα πως το λάθος ήταν δικό μου και προσπάθησα να ανοίξω κουβέντα για ταινίες, βιβλία, ανησυχίες ή κοινωνικούς προβληματισμούς μου αλλά δεν βρήκα γόνιμο έδαφος και τα παράτησα. 

Είναι χρήσιμο να έχεις μαμαδοφίλες αλλά…

Ωστόσο, ξέρω πως δεν προσπάθησα αρκετά ώστε να δεθώ με τις νέες μαμάδες που γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που γνωρίζω πως μια τέτοια προοπτική θα είχε πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα, όταν βρισκόμαστε η κόρη μου θα είχε παιδάκια για να παίζει. Επιπρόσθετα, θα μπορούσε η μία να λύσει τις απορίες της άλλης σχετικά με την μελέτη στο σπίτι, τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα των παιδιών και τα προβλήματα που προκύπτουν στο σχολείο. 

Η καθημερινότητά μου, όμως, τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και συχνά δεν έχω χρόνο να δω ούτε καν τους παλιούς μου φίλους - πόσο μάλλον να κάνω νέους! 

Προτιμώ τις δικές μου φίλες κι ας μην είναι μαμάδες

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, κατέληξα στο εξής συμπέρασμα: δεν θέλω να κάνω νέες μαμαδοφίλες. Θέλω να μοιράζομαι τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που μου μένει με τις παλιές μου φίλες, τις οποίες επέλεξα προσεκτικά και τις γνωρίζω πολύ πριν γίνω μαμά. 

Τις εμπιστεύομαι, είναι πάντα δίπλα μου και ξέρω πως μαζί τους θα περάσω όμορφα και θα μοιραστώ τα πάντα! Κάποιες έχουν παιδιά ενώ κάποιες άλλες επέλεξαν να μην γίνουν μητέρες, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Οι συμβουλές τους είναι πάντα εύστοχες γιατί με γνωρίζουν καλά και, τις περισσότερες φορές με διαβάζουν σαν... ανοιχτό βιβλίο!

Ακόμα, λοιπόν, κι εκείνες που δεν έχουν παιδιά, ακούν με προσοχή τις ανησυχίες μου, συμμερίζονται τις δυσκολίες που περνάω και με βοηθούν να ξεπερνάω τις καθημερινές προκλήσεις με χιούμορ, κατανόηση και ειλικρινές ενδιαφέρον. Όλα αυτά με υπερκαλύπτουν και, πλέον, δεν έχω ούτε τον χρόνο, ούτε τη διάθεση να χτίσω νέες σχέσεις με ανθρώπους που δεν ταιριάζουμε μόνο και μόνο επειδή έχουν παιδιά στην ίδια ηλικία με το δικό μου. Τις σέβομαι, τις εκτιμώ, αν μπορώ τις βοηθώ αλλά οι σχέσεις μας παραμένουν τυπικές. Εξάλλου έχω τις υπέροχες κολλητές μου που δεν τις αλλάζω με τίποτα στον κόσμο!

v