Όταν η καθημερινότητα μοιάζει βουνό να θυμάσαι: οι μαμάδες είναι για τα δύσκολα

Όταν η καθημερινότητα μοιάζει βουνό να θυμάσαι: οι μαμάδες είναι για τα δύσκολα

Δεν υπάρχει μαμά που να μην έχει φτάσει στο σημείο να αμφισβητήσει τις ίδιες της τις δυνάμεις και να αναρωτηθεί αν θα βγει αλώβητη από μια πολύ δύσκολη μέρα. Κι όμως, με κάποιον τρόπο που μοιάζει μεταφυσικός, στο τέλος της ημέρας έχουν καταφέρει όλα όσα ήθελαν. Και αν όχι, βρίσκουν το κουράγιο να πούνε «δε βαριέσαι, κι αύριο μέρα είναι» και να συνεχίσουν με χαμόγελο. Γιατί οι μαμάδες είναι φτιαγμένες για τα δύσκολα – ανθεκτικές, υπομονετικές, πεισματάρες, ευρηματικές και ανίκητες.

Όποιος νομίζει πως το να είσαι μαμά δεν είναι δα και η πιο δύσκολη του κόσμου, είναι βαθιά νυχτωμένος. Η πιο δύσκολη είναι! Αλλά είναι ταυτόχρονα και η πιο ανταποδοτική επειδή αμοίβεσαι με αγνή, ειλικρινή, αυθόρμητη και αστείρευτη αγάπη.

Και αν φαίνεται εύκολη καμιά φορά, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! Δείχνει εύκολη επειδή εμείς οι μαμάδες έχουμε τα κότσια να την φέρνουμε εις πέρας, μέρα-νύχτα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γιατί από τέτοιο υλικο είμαστε φτιαγμένες, που δεν λυγίζουμε με τίποτα, όσα βάρη και αν σηκώσουμε στα ταλαιπωρημένα κορμιά μας. Δεν κλαιγόμαστε και δεν βαρυγκομούμε, δεν ζητάμε τον οίκτο κανενός ούτε βοήθεια που δεν δίνεται μέσα από την ψυχή σας. Έχουμε περηφάνεια σαν κανέναν, και δυνάμεις που ούτε εμείς οι ίδιες δεν έχούμε ανακαλύψει ακόμη.

Γι’ αυτό, όταν η καθημερινότητα μοιάζει βουνό που πρέπει να το ανέβεις με ένα τεράστιο βάρος στην πλάτη, να θυμάσαι: οι μαμάδες είναι για τα δύσκολα! Για τις πιο κακοτράχαλες πλαγιές και τις πιο ψηλές βουνοκορφές. Για τις πιο άγριες φουρτούνες και τις πιο μανιασμένες θύελλες.

Δεν είναι για να διαλέγουν τον εύκολο δρόμο, γιατί ο εύκολος δρόμος κρύβει παγίδες. Και οι μαμάδες δεν έχουν μόνο τον εαυτό τους να σκεφτούν, αλλά και τους δικούς τους ανθρώπους που περιμένουν από εκείνες να στέκονται βράχοι, κάθε μέρα, από το πρωί ως το βράδυ και πάλι από την αρχή.

Έρχονται, όμως, και μέρες που ακόμα και οι πιο ακλόνητοι βράχοι μοιάζουν έτοιμοι να καταρρεύσουν. Εξαντλημένες και καταπονημένες, παλεύουμε να αναμετρηθούμε με τις ατελείωτες δουλειές και τις δεκάδες υποχρεώσεις. Μέρες, που μοιάζουμε να χάνουμε την πίστη μας στον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας. Που δείχνουμε έτοιμες να το βάλουμε κάτω και να μην ξανασηκωθούμε. Που χρειαζόμαστε βοήθεια, αλλά βοήθεια δεν υπάρχει διαθέσιμη εκείνη τη στιγμή.

Τότε, λοιπόν, την ώρα της δοκιμασίας, είναι που πρέπει να θυμόμαστε ότι η μητρότητα είναι ένα ταξίδι δύσκολο που σε αδειάζει από δυνάμεις, αλλά σε γεμίζει με κάτι πολύ πιο πολύτιμο: αγάπη! Είναι μια ιερή αποστολή με έναν και μόνο σκοπό: να προσφέρουμε στα παιδιά μας τον καλύτερό εαυτό μας και ακόμα παραπάνω. 

Αυτή η σκέψη και μόνο είναι αρκετή για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και τελειώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε για ακόμα μία ημέρα.

Γιατί οι μαμάδες είναι για τα δύσκολα και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να τις σταματήσει απ’ το να δώσουν όλο τους το είναι στα παιδιά και την οικογένειά τους!

v