Από τη μάχη με την υπογονιμότητα στη μητρότητα με 5 παιδιά

Από τη μάχη με την υπογονιμότητα στη μητρότητα με 5 παιδιά

Πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί και καταφεύγουν στην λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι μια διαδικασία δύσκολη, ακριβή και επώδυνη, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετές γυναίκες μετρούν δεκάδες αποτυχημένες προσπάθειες. Η Hala Sabry-Elnaggar είναι μία από αυτές και παρόλο που σήμερα είναι περήφανη μαμά 5 παιδιών, πάλεψε πολλά χρόνια μέχρι να τα καταφέρει.

Η Hala και ο σύζυγός της προσπαθούσαν πολύ καιρό να αποκτήσουν ένα παιδάκι με φυσικό τρόπο, αλλά όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν, στράφηκαν προς την εξωσωματική. «Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη, πίστευα ότι θα έμενα έγκυος σε δίδυμα», θυμάται. Αλλά τα πράγματα δεν πήγαν έτσι όπως τα είχε στο μυαλό της. Δεν κατάφερε να μείνει έγκυος μετά τον πρώτο γύρο εξωσωματικής. Ούτε στον δεύτερο. Ούτε στον τρίτο ή στον τέταρτο.

Η στενοχώρια ήταν μεγάλη για το ζευγάρι, αλλά περισσότερο επηρέασε τη Ηala. Δυσκολευόταν να βλέπει τις φίλες της να αποκτούν παιδάκια, ενώ εκείνη ταλαιπωρούταν τόσο πολύ. Αυτό την έκανε να απομακρυνθεί και να αναζητήσει άλλες παρέες μέσω των ομάδων υποστήριξης εξωσωματικής γονιμοποίησης που έβρισκε στο διαδίκτυο.

«Τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή μου ήταν πολλά. Όλο αυτό που ζούσα ήταν πολύ σκληρό και είχα ανάγκη από ανθρώπους που θα μπορούσαν να με καταλάβουν. Και κακά τα ψέματα, μόνο κάποιος που το περνάει ή το έχει περάσει μπορεί να σε νιώσει».

Στον πέμπτο κύκλο εξωσωματικής η Hala πετούσε στον έβδομο ουρανό όταν το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό. Πέντε εβδομάδες αργότερα όμως απέβαλε. Παρά τον πόνο της δεν το έβαλε κάτω και αποφάσισε να αλλάξει κλινική, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο, όπως εξομολογήθηκε. «Δένεσαι με τον γιατρό σου και είναι δύσκολο να σπάσεις αυτό το δέσιμο».

Στη δεύτερη κλινική η πρώτη προσπάθεια δεν πέτυχε. Στον δεύτερο γύρο όμως έμεινε για μία ακόμα φορά έγκυος. Δυστυχώς, η κατάληξη δεν ήταν ευτυχής καθώς απέβαλε ξανά στις πέντε εβδομάδες.

Μετά από δύο κλινικές, επτά κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης και δύο αποβολές, η Hala και ο σύζυγός της μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξαν σε μια τρίτη κλινική, στην οποία εναπόθεσαν όλες τους τις ελπίδες. Το ταξίδι τους με προορισμό να γίνουν γονείς μετρούσε ήδη 4 χρόνια!

Εκεί για μία ακόμη φορά επανέλαβε όλες τις εξετάσεις αλλά η διάγνωση ήταν η ίδια που είχε ακούσει τόσες φορές στο παρελθόν: δεν υπήρχε σαφής ιατρικός λόγος που δεν μπορούσε να μείνει έγκυος. «Ήμουν συντετριμμένη. Είχα απέναντι μου έναν ειδικό και δεν μπορούσε να βρει ποιο ήταν το πρόβλημα. Ήταν πραγματικά τρομακτικό».

Παρόλα αυτά αποφάσισε να προσπαθήσει ξανά. Από τα 6 γενετικά υγιή έμβρυα τής εμφύτευσαν τα δύο. Το ένα το απέβαλε αλλά το δεύτερο ήταν το τυχερό της και λίγους μήνες μετά γεννήθηκε η πρώτη της κόρη.

Θέλοντας να χαρίσει στην πρωτότοκή της ένα αδερφάκι, επανέλαβε τη διαδικασία και έφερε στον κόσμο... τα διδυμάκια της, ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι. Μετά από τόσα χρόνια στενοχώριας και απογοήτευσης, ήταν επιτέλους μαμά και μάλιστα σε τρία υγιέστατα μωράκια.

Είχαν όμως απομείνει δύο ακόμα έμβρυα και το ζευγάρι αποφάσισε να τους δώσει μια ευκαιρία. Ο γιατρός τούς προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες για δίδυμα δεύτερη φορά ήταν ελάχιστες. Αλλά στις 28 Ιουνίου 2018, μία ημέρα αφότου η πρώτη τους κόρη έγινε 5 ετών, οι δυο ευτυχισμένοι γονείς καλωσόρισαν στον κόσμο δύο ακόμα μωράκια.

Το ταξίδι της Hala μέχρι να γίνει μαμά δεν ήταν καθόλου όπως το περίμενε, αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα, όπως είπε. Καθένας από τους γιατρούς της έπαιξε αναπόσπαστο ρόλο στη δημιουργία της οικογένειάς της και γι' αυτό θα είναι για πάντα ευγνώμων.

Είναι ευτυχής που έχει πέντε όμορφα και υγιή παιδιά. Και προτεραιότητά της τώρα είναι να βοηθήσει άλλες γυναίκες που παλεύουν με την υπογονιμότητα. «Μην αφήσετε τον φόβο και τη θλίψη να σας νικήσουν. Υπάρχουν επιλογές. Μην το βάζετε κάτω!» συμβουλεύει.

Πηγή: eu.usatoday.com

v