«Θα σε αφήσω και θα φύγω»: η φράση που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά

«Θα σε αφήσω και θα φύγω»: η φράση που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά

Η Deena, ειδική σε θέματα διαπαιδαγώγησης, μέσα από την πλατφόρμα της στο Tik Tok, μοιράζεται τις γνώσεις της με τους γονείς και τους συμβουλεύει σε διάφορα θέματα γονεϊκότητας που αφορούν κατά κύριο λόγο τη νηπιακή ηλικία.

Πρόσφατα με αφορμή το σχόλιο ενός χρήστη, μίλησε για μια συγκεκριμένη τακτική που χρησιμοποιούν πολλοί γονείς, το γνωστό «αν δεν έρθεις, θα σε αφήσω και θα φύγω!». Μια φράση που έχει ειπωθεί σε παιδικές χαρές, σπίτια φίλων, ακόμη και στο σούπερ μάρκετ, όταν το παιδί παύει να συνεργάζεται και δεν θέλει να επιστρέψει στο σπίτι μαζί μας. 

Τότε ο γονιός απομακρύνεται επιδεικτικά με αργά βήματα και προειδοποιεί ότι θα φύγει μόνος του. Είναι μια συνηθισμένη τακτική, που τις περισσότερες φορές έχει αποτέλεσμα όμως μπορεί να βλάψει πολύ την ψυχολογία του παιδιού.

Μέσα από το βίντεό της, το οποίο έγινε viral με περισσότερες από 100 χιλιάδες προβολές, εξηγεί πως «όταν λέτε κάτι τέτοιο στο παιδί σας, του περνάτε το μήνυμα ότι αν δεν είναι υπάκουο μπορεί μια μέρα να το εγκαταλείψετε». Εξήγησε ότι αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει τον φόβο της εγκατάλειψης στο παιδί και γι' αυτό πρότεινε μια εναλλακτική μέθοδο.

Προτείνει, λοιπόν, να δείχνουμε κατανόηση στα συναισθήματα του παιδιού και να του προτείνουμε δύο εναλλακτικές. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε: «καταλαβαίνω ότι περνάς όμορφα και δε θες να φύγεις αλλά πρέπει να γυρίσουμε σπίτι. Θέλεις να περπατήσεις ή να σε πάρω αγκαλίτσα και να φύγουμε;»

Το βίντεο βρήκε σύμφωνους πολλούς χρήστες και σχολιάστηκε θετικά.

@biglittlefeelings Reply to @jennythevegan #mindfulparenting #respectfulparenting #boundaries #momsoftiktok #toddlersoftiktok #biglittlefeelings ♬ original sound - Big Little Feelings

Πηγή: thesun.co.uk

v