Σαρακοστή: τι πρέπει να τρώει το παιδί που νηστεύει

Σαρακοστή: τι πρέπει να τρώει το παιδί που νηστεύει

Η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για φυσική διατροφική αποτοξίνωση, κυρίως από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα. Όταν όμως μιλάμε για μικρά παιδιά, που χρειάζονται βιταμίνες απ’ όλες τις διατροφικές ομάδες για να αναπτυχθούν σωστά, τα πράγματα αλλάζουν. Σύμφωνα με τους περισσότερους παιδιάτρους, τα παιδιά είναι προτιμότερο να νηστέψουν μετά την ηλικία των 6 ετών κι εφόσον η ανάπτυξή τους είναι επαρκής,  ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Κατά την περίοδο της νηστείας, που καλό είναι να μην ξεπερνάει τη μία με δύο εβδομάδες, το παιδί θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Β12. Εκτός από άφθονα φρούτα και λαχανικά, δώστε ιδιαίτερη βάση στις παρακάτω 4 τροφές:

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε υγιή λίπη και μέταλλα ενώ αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, την οποία χρειάζονται τα παιδιά που νηστεύουν το κρέας, ενώ παράλληλα ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. 

Η μεσογειακή κουζίνα είναι πλούσια σε συνταγές με χταπόδι, γαρίδες ή καλαμαράκια που συνήθως λατρεύουν τα παιδιά, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να τα εντάξετε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως με τα οστρακοειδή, για τυχόν εμφάνιση αλλεργιών.

Ταχίνι

Το ταχίνι είναι ένα ελληνικό superfood από σουσάμι, που ωφελεί ποικιλοτρόπως την υγεία του παιδιού (και όχι μόνο!). Σε περιόδους νηστείας, ο ρόλος του ταχινιού στην καθημερινή διατροφή είναι ακόμα πιο σημαντικός, καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο και πρωτεΐνες, στοιχεία απαραίτητα για όσους νηστεύουν τα γαλακτοκομικά και το κρέας. 

Για τη διατροφή των παιδιών πρέπει να επιλέξουμε ένα ανώτερο ποιοτικά ταχίνι: το Μακεδονικό Ταχίνι  είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που αλέθεται σε πέτρινους μύλους και ψήνεται με πρωτοποριακή μέθοδο, χωρίς τη χρήση αλατιού, χημικών ή άλλων ουσιών που μπορούν να βλάψουν το παιδί. Για τους πιο απαιτητικούς μικρούς μας φίλους που δεν θέλουν σκέτο ταχίνι, δοκιμάστε Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι, Μέλι ή Κακάο και βρείτε αυτό που τους αρέσει καλύτερα. 

Εξάλλου, μια κουταλιά ταχίνι είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινάει ένα παιδί τη μέρα του, ειδικά σε περίοδο νηστείας. Επιπρόσθετα, το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά αντί για βούτυρο, ως dressing σε σαλάτες, σερβίρεται μαζί με φρούτα ή απλωμένο σε ψωμί, ακόμα και σε σπιτικές μπάρες για να παίρνει το παιδί στο σχολείο. 

Όσπρια

Καλό είναι τα όσπρια να υπάρχουν στο πιάτο του παιδιού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες φυτικών ινών, σιδήρου και πρωτεΐνης που χρειάζεται. Ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχουν τα όσπρια είναι πως μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Δοκιμάστε να φτιάξετε ρεβίθια στη γάστρα, φασόλια με χταποδάκι, μπέργκερ από φακές ή γίγαντες στο φούρνο και θα διαπιστώσετε (οικογενειακώς!) ότι τα όσπρια δεν είναι μόνο θρεπτικά αλλά και πεντανόστιμα. 

Πορτοκάλι και λεμόνι 

Το πορτοκάλι και το λεμόνι ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου από τα όσπρια και τα λαχανικά, τον οποίο χρειάζονται ακόμα περισσότερο τα παιδιά που νηστεύουν, ενώ παράλληλα τονώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Συνδυάστε το γεύμα του παιδιού με έναν φυσικό χυμό πορτοκαλιού, δώστε του μια κουταλιά Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι πλούσιο σε βιταμίνη C ή αφήστε στο γραφείο του φέτες πορτοκαλιού να τσιμπολογάει όσο διαβάζει. Επίσης, μπορείτε να στύψετε φρέσκο χυμό λεμονιού σε σαλάτες ή σε συνταγές με θαλασσινά ή να του δίνετε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και λεμόνι κάθε πρωί πριν το σχολείο. 

v