Παιδίατρος: όταν κλαίει το μωρό, πάρτε το αγκαλιά - είστε η ασφάλειά του

Παιδίατρος: όταν κλαίει το μωρό, πάρτε το αγκαλιά - είστε η ασφάλειά του

Ένα μωρό κλαίει όταν πεινάει, νιώθει άβολα, πονάει ή απλά χρειάζεται την αγκαλιά και την παρέα των γονιών του. Γενικά, είναι ο μοναδικός τρόπος που έχει για να επικοινωνεί τις ανάγκες του κι εμείς πρέπει να ανταποκρινόμαστε, σύμφωνα με την παιδίατρο Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου. Διαφορετικά, το αφήνουμε να να συμφιλιωθεί με τη μοναξιά και την εγκατάλειψη.

Ολόκληρη η ανάρτηση της παιδιάτρου

«Τα μωρά κάποιων θηλαστικών γεννιούνται και είναι έτοιμα είτε να σταθούν στα πόδια τους και να περπατήσουν, είτε να αμυνθούν από τους κινδύνους, είτε να κυνηγήσουν το θήραμά τους για να επιβιώσουν.

Τα μωρά μας, από τη στιγμή της γέννησης και για αρκετό καιρό ακόμα, εξαρτώνται αποκλειστικά από τη μητέρα τους. Χρησιμοποιούν το κλάμα τους για να τραβήξουν την προσοχή της και να κρατήσουν σφιχτά στα μικροσκοπικά τους χεράκια τα μαλλιά ή ένα δάχτυλό της, απλά για να τη νιώσουν κοντά τους.

Όταν ένα μωρό κλαίει, επικοινωνεί κάποια ανάγκη του: ζεσταίνεται, κρυώνει, πονάει κάπου, αισθάνεται άβολα ή χρειάζεται απλά τη ζεστασιά της μητέρας του. Αυτή είναι η σιγουριά του.

Μητέρα, εσύ θρέφεις το μωρό σου, μόνο εσύ ικανοποιείς όλες τις ανάγκες του. Ακολούθησε το ένστικτό σου και όταν κλαίει πάρτο αγκαλιά. Μην το αφήνεις να συμφιλιωθεί με τη μοναξιά και την εγκατάλειψη...».

v