3χρονη κινδύνευσε από οξεία ηπατίτιδα - η μεταμόσχευση που της έσωσε τη ζωή

3χρονη κινδύνευσε από οξεία ηπατίτιδα - η μεταμόσχευση που της έσωσε τη ζωή

Η Lola-Rose Raine, από το Gravesend του Kent, είναι ένα από τα σχεδόν 200 παιδιά που αρρώστησαν με την ίδια ηπατική νόσο που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιστήμονες τους τελευταίους μήνες. Το 3χρονο κοριτσάκι, μάλιστα, έφτασε πολύ κοντά στο θάνατο και χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση ήπατος. Ευτυχώς, ήταν συμβατός δότης ο μπαμπάς της που της έσωσε τη ζωή.

Οι γονείς της αρχικά πίστεψαν πως οι εμετοί της οφείλονταν σε κοινή στομαχική διαταραχή, αλλά άρχισαν να ανησυχούν όταν τα μάτια της πήραν μια κίτρινη απόχρωση – χαρακτηριστικό γνώρισμα της ηπατίτιδας.

Μέσα σε λίγες ημέρες από τη διάγνωση με ηπατίτιδα, έφτασε ένα βήμα πριν τον θάνατο. Οι νοσοκομειακές εξετάσεις αποκάλυψαν πως το συκώτι του παιδιού δεν λειτουργούσε κανονικά και μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένη νοσοκομειακή μονάδα τον Μάρτιο. 

Λίγες ημέρες μετά, το συκώτι της άρχισε να καταρρέει, με τους γιατρούς να αναγκάζονται να την βάλουν σε τεχνητό κώμα και να αφαιρέσουν το συκώτι, δίνοντάς της μόλις λίγες ώρες ζωής.

Ο μπαμπάς του κοριτσιού δήλωσε στην Daily Mail, πως ήταν σαν να «βλέπαμε κυριολεκτικά το κοριτσάκι μας να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας» καθώς περίμενε να μάθει εάν ήταν συμβατός δότης για μεταμόσχευση. Τελικά, δώρισε το συκώτι του για να σώσει την ετοιμοθάνατη κόρη του στις 30 Μαρτίου, σε μια επέμβαση που διήρκησε επτά ώρες.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την επέμβαση, η  Lola-Rose έχει αναρρώσει πλήρως και θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα.

Τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας

Εντωμεταξύ, το ECDC ανακοίνωσε πως μέχρι τις 26 Απριλίου είχαν εμφανιστεί 190 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, κυρίως σε παιδιά έως 5 ετών. Σημείωσε, μάλιστα, πως ένα από αυτά έχασε τη ζωή του ενώ 17 χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Οι ειδικοί τονίζουν πως τα 3/4 των κρουσμάτων συνδέονται με αδενοϊούς, οι οποίοι συνήθως προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, εάν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τον ιό, μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατίτιδα. 

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η έλλειψη έκθεσης σε κοινές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του lockdown και η κοινωνική απομάκρυνση μπορεί να έχουν αφήσει περισσότερα παιδιά ευάλωτα στους ιούς.

Πηγή: dailymail.co.uk

v