Σχολεία τέλος: 4 τρόποι για να μη βαρεθούν λεπτό τα παιδιά φέτος το καλοκαίρι

Σχολεία τέλος: 4 τρόποι για να μη βαρεθούν λεπτό τα παιδιά φέτος το καλοκαίρι

Οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών ξεκίνησαν και, είτε είμαστε έτοιμοι να αναχωρήσουμε για το χωριό είτε έχουμε ξεμείνει στην πόλη, πρέπει να βρούμε έξυπνους και δημιουργικούς τρόπους να τα απασχολήσουμε πριν αρχίσουν τα «μαμά, βαριέμαι!».

Εκτός από τις κοντινές εκδρομές, το κολύμπι στη θάλασσα και τα παιχνίδια με τους φίλους, τα παιδιά έχουν άφθονο ελεύθερο χρόνο, με αποτέλεσμα συχνά να βαριούνται και να αρχίζουν την γκρίνια. Κι όμως, υπάρχουν δημιουργικές δραστηριότητες που ενδεχομένως να μην έχετε σκεφτεί, οι οποίες θα τα ενθουσιάσουν και θα τους κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Αφήστε τα να ανακαλύψουν τη γοητεία της κηπουρικής

Αν ξεμείνετε στην πόλη, η κηπουρική είναι μια ενδιαφέρουσα απασχόληση για τα παιδιά, που τα φέρνει πιο κοντά στη φύση και καλλιεργεί την οικολογική τους συνείδηση. Δεν έχει σημασία αν έχετε μεγάλο κήπο ή μικρό μπαλκόνι – αγοράστε γλάστρες, χώμα και όμορφα λουλούδια και φτιάξτε τον δικό σας πολύχρωμο κήπο. 

Δείξτε στα παιδιά τη διαδικασία της φύτευσης, εξηγήστε τους πόσο νερό χρειάζεται κάθε φυτό για να αναπτυχθεί σωστά, συμβουλεύστε τα να απομακρύνουν τα ξερά φύλλα τους ή να παρατηρούν τα φυτά για τυχόν βλαβερά ζωύφια και αναθέστε τους τη φροντίδα τους. Η υπευθυνότητά τους μάλλον θα σας εκπλήξει, καθώς θα αφιερώνουν χρόνο καθημερινά σε αυτή τη δραστηριότητα, χωρίς να παραπονιούνται ότι δεν έχουν τίποτα να κάνουν.

Προμηθευτείτε βιβλία για τις διακοπές

Είτε είστε διακοπές είτε όχι, τα παιδιά λατρεύουν τα εκπαιδευτικά βιβλία για τις διακοπές, καθώς διασκεδάζουν κάνοντας ταυτόχρονα επανάληψη σε όσα έμαθαν την προηγούμενη χρονιά στο σχολείο.

Όταν μετά τη θάλασσα και πριν από την απογευματινή βόλτα τα παιδιά παραπονιούνται ότι δεν έχουν τι να κάνουν, βιβλία τέτοιου είδους αποτελούν την καλύτερη παρέα. Οι δύο τίτλοι της σειράς «10 εβδομάδες δημιουργικές διακοπές», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, βοηθούν τους μαθητές που έχουν τελειώσει την Α΄ ή τη Β΄ Δημοτικού να κάνουν μια καλή επανάληψη της σχολικής ύλης παίζοντας! 

Συγκεκριμένα, τα βιβλία αυτά, χωρισμένα σε 10 εβδομάδες, όσες και οι εβδομάδες των καλοκαιρινών διακοπών, καθοδηγούν τα παιδιά να οργανώσουν τον χρόνο τους και να ασκηθούν στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Επίσης, έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν αποσπάσματα από παιδικά βιβλία και να απολαύσουν τα προτεινόμενα παιχνίδια µε την παρέα τους ή την οικογένειά τους. 

Ευτυχώς, βιβλία για τις διακοπές, με τα οποία μεγαλώσαμε κι εμείςκυκλοφορούν για όλες τις ηλικίες, ακόμα κι αν το παιδί σας δεν έχει πάει ακόμα σχολείο ή θα φοιτήσει σε μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού. Να είστε σίγουροι ότι αποτελούν την καλύτερη συντροφιά για το καλοκαίρι!

Δώστε τους την ευκαιρία να γίνουν μικροί σεφ

Ποτέ δεν είναι αργά να ασχοληθεί ένα παιδί με τη μαγειρική! Φέτος το καλοκαίρι βάλτε τα παιδιά σας στην κουζίνα, αναθέστε τους συγκεκριμένες καθημερινές αρμοδιότητες ανάλογα με την ηλικία τους και αφήστε τα να αυτοσχεδιάσουν!

Ένα παιδί μπορεί να περάσει αρκετές ώρες στην κουζίνα δημιουργώντας τις δικές του συνταγές ή διακοσμώντας τα γλυκά που έχετε ήδη φτιάξει μαζί. Σίγουρα χρειάζεται επιτήρηση ή τη βοήθειά σας για να μην κινδυνεύσει με τον φούρνο ή τα αιχμηρά αντικείμενα, ωστόσο μπορείτε να το αφήσετε να αυτοσχεδιάσει περνώντας τον χρόνο του ευχάριστα. Ενδέχεται αυτό που θα φτιάξει να μην είναι ό,τι καλύτερο έχετε δοκιμάσει, αλλά δεν πειράζει. Κανείς δεν μαθαίνει αν δεν κάνει λάθη… 

Τι θα λέγατε για μια καλοκαιρινή εφημερίδα; 

Συνεννοηθείτε με άλλους γονείς και προτείνετε στα παιδιά να φτιάξουν μια καλοκαιρινή εφημερίδα μαζί με τους φίλους τους. Ενθαρρύνετέ τα να γράψουν τα δικά τους ρεπορτάζ, να φτιάξουν ένα εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο, να κολλήσουν φωτογραφίες ή να σχεδιάσουν τα δικά τους κόμικς. Είναι πολύ σημαντικό να μην εμπλακείτε στη διαδικασία, εκτός κι αν ζητήσουν τη βοήθειά σας! 

Αφήστε τα παιδιά να βρουν μόνα τους λύσεις στα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν, επιβραβεύστε τα ακόμα κι αν η εφημερίδα είναι γεμάτη ορθογραφικά λάθη και δείξτε τον απαραίτητο ενθουσιασμό ώστε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους! Μια τέτοια δραστηριότητα δεν θα τα βοηθήσει μόνο να περάσουν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και να καταλάβουν την αξία της ομαδικής δουλειάς, να ασχοληθούν με ενδιαφέροντα θέματα και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

v