«Όσο ήμουν μαμά πλήρους απασχόλησης, έχανα καθημερινά τον εαυτό μου»

«Όσο ήμουν μαμά πλήρους απασχόλησης, έχανα καθημερινά τον εαυτό μου»

Η μητρότητα φέρνει τρομερές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας και κάποια στιγμή καλείται να επιλέξει -εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα - αν θα συνεχίσει να εργάζεται ή αν θα μείνει στο σπίτι με τα μικρούλια της. Αυτή η μαμά που υπήρξε και εργαζόμενη μητέρα και μητέρα πλήρους απασχόλησης μοιράζεται την δική της εμπειρία και καλεί όσες νιώθουν όπως εκείνη, να αφήσουν τις ενοχές στην άκρη και να κάνουν αυτό που είναι καλύτερο για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

«Αγαπώ τη δουλειά μου πολύ και πιστεύω ότι είμαι καλή μαμά επειδή εργάζομαι. Μην με παρεξηγήσετε! Φυσικά και νιώθω τύψεις που δεν έχω περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου, όμως ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν θα μπορούσα να μείνω στο σπίτι.

Όταν ήμουν έγκυος στην πρώτη μου κόρη, θεώρησα καλύτερο να σταματήσω τη δουλειά. Όλες οι φίλες και οι γνωστές μου ήταν μαμάδες πλήρους απασχόλησης και μου φαινόταν πολύ καλή ιδέα να περνάω όλο μου τον χρόνο με το μωράκι μου. Και πραγματικά ήμουν τυχερή που δόθηκε αυτή η ευκαιρία.

Μέσα σε δυο χρόνια, όμως, ήμουν δυστυχισμένη... Γκρίνιαζα για τα πάντα και δεν μπορούσα να απολαύσω τίποτα. Αυτό, φυσικά, δεν είχε καμία σχέση με την μητρότητα. Η θλίψη και η απογοήτευση που ένιωθα με τη ζωή μου εκείνη την εποχή δεν αφορούσε το πανέμορφο κοριτσάκι μου. Ίσα ίσα που θα θυμάμαι πάντα με νοσταλγία τον πρώτο καιρό που περάσαμε οι δυο μας.

Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν πια χαρούμενη με πλημμύρισαν οι ενοχές και πίστευα ότι ήμουν η χειρότερη μητέρα σ’ όλο τον κόσμο. Αναρωτιόμουν γιατί όλοι οι άλλοι φαίνονταν ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι, ενώ εγώ ήμουν δυστυχισμένη.

Μετά από πολλή σκέψη κατάλαβα ότι μου έλειπε η δουλειά μου. Ο κόσμος με τον οποίο συναναστρεφόμουν, οι προκλήσεις και το πόσο παραγωγική ένιωθα. Το επάγγελμά μου δεν με κάλυπτε μόνο βιοποριστικά, αλλά και συναισθηματικά.

Αποφάσισα, λοιπόν, να επιστρέψω και όταν το έκανα βρήκα πάλι τον εαυτό μου και αυτό με βοήθησε να γίνω καλύτερη μαμά. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλους! Υπάρχουν γυναίκες που επειδή μένουν σπίτι με τα παιδιά τους και δεν εργάζονται είναι καλύτερες μαμάδες.

Όλες κάνουμε αυτό που θεωρούμε καλύτερο για εμάς και την οικογένειά μας και δεν υπάρχει ''σωστή'' και ''λάθος'' επιλογή. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν είμαστε εμείς χαρούμενες είναι και τα μικρά μας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι μας λένε πρώτα να φροντίζουμε τους εαυτούς μας πριν φροντίσουμε κάποιον άλλον.

Είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου γιατί δεν άφησα τις τύψεις να με κυριεύσουν και έκανα αυτό που ήθελα. Όσο δεν το έκανα, έχανα καθημερινά τον εαυτό μου και αυτό δεν το αξίζω ούτε εγώ, ούτε τα παιδιά μου.

Τους αξίζει μια χαμογελαστή και χαρούμενη μαμά. Η καλύτερη μαμά.»

Ελεύθερη μετάφραση από jacksonvillemom.com

v