Οι έφηβοι που εργάζονται το καλοκαίρι δεν κερδίζουν απλά ένα χαρτζιλίκι!

Οι έφηβοι που εργάζονται το καλοκαίρι δεν κερδίζουν απλά ένα χαρτζιλίκι!

Στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένο να εργάζονται το καλοκαίρι οι έφηβοι από 15 ετών και πάνω. Συχνά, μάλιστα, αναλαμβάνουν να ποτίζουν τα λουλούδια των γειτόνων ή να πλένουν το αυτοκίνητο συγγενών και σε μικρότερη ηλικία κερδίζοντας έτσι το χαρτζιλίκι τους.

Στην Ελλάδα, πάλι, δεν συναντάς συχνά μαθητές λυκείου να αναζητούν καλοκαιρινή εργασία ενώ απουσιάζει και απ’ την κουλτούρα των γονιών να στείλουν τα παιδιά τους να εργαστούν. Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν πως μια καλοκαιρινή εργασία, προσφέρει στα παιδιά πολλά περισσότερα από ένα ικανοποιητικό χαρτζιλίκι. 

«Ένα πρωταρχικό όφελος της καλοκαιρινής απασχόλησης είναι η αίσθηση οικονομικής ανεξαρτησίας που έρχεται με την απόκτηση αυτού του μισθού», λέει η Jennifer Seitz, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης. «Και όταν ένα παιδί 16 -19 ετών μπαίνει στη διαδικασία να κερδίσει μόνο του τα χρήματά του, αυτόματα μαθαίνει να τα διαχειρίζεται, να τα αποταμιεύει αλλά και να βρίσκει πιο δημιουργικούς τρόπους για να αυξήσει τον μισθό του». 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι νέοι που δουλεύουν από μικρή ηλικία, ανταποκρίνονται καλύτερα σε εργασιακές συνεντεύξεις, έχουν πιο πλούσιο βιογραφικό και είναι πιο κοινωνικοί. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως αντιλαμβάνονται την ίδια τη ζωή. Αξίες όπως η ευγένεια, η προσπάθεια και το φιλότιμο ανταμείβονται ενώ τους γίνεται ξεκάθαρο πως ο κόσμος δεν λειτουργεί όπως η μαμά και ο μπαμπάς που θα σου δώσουν τα πάντα χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα. 

Οι έφηβοι που εργάζονται το καλοκαίρι, κερδίζουν πολλά περισσότερα από ένα χαρτζιλίκι και οι ειδικοί τονίζουν πως οι γονείς πρέπει να τους ενθαρρύνουν να ανοίξουν τα φτερά τους, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να αποκτήσουν εμπειρίες και να βρουν την κλήση τους από νωρίς. 

Πληροφορίες από cafemom.com

v