«Είσαι φτιαγμένη για μάνα, αλλά όχι για να τα κάνεις όλα μόνη σου: ζήτα βοήθεια»

«Είσαι φτιαγμένη για μάνα, αλλά όχι για να τα κάνεις όλα μόνη σου: ζήτα βοήθεια»

Η φροντίδα όλων περνά από τα χέρια των μαμάδων. Έτσι ήταν πάντα... Γι' αυτό και δεν μας είναι εύκολο να ζητάμε βοήθεια. Θεωρούμε ότι μας κάνει να φαινόμαστε αδύναμες, ότι δεν είμαστε ικανές να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη καθημερινότητα και φυσικά, μας γεμίζει ενοχές. Ήρθε όμως η ώρα να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Όπως λέει και αυτή η μαμά στο κείμενό της «ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσεις το παιδί σου είναι να φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου».

«Aγαπητή μαμά,

Υποσχέσου μου ότι θα ζητήσεις βοήθεια. Από την οικογένειά σου, τους φίλους σου, τον γιατρό ή τον ψυχολόγο σου. Για τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα.

Άφησε κάποιον να σου μαγειρέψει, να σου πλύνει τα ρούχα ή να πετάξει τα σκουπίδια. Ζήτα από ένα αγαπημένο σου πρόσωπο να καθίσει μαζί σου, για να μιλήσετε, να γελάσετε ή να κλάψετε παρέα. Στηρίξου πάνω του και μοιράσου μαζί του τις έγνοιες σου.

Υποσχέσου μου ότι θα αφήσεις την εικόνα της ''τέλειας μάνας'' στην άκρη και δεν θα σε πιάσει η ελεγχομανία σου.

Μπορεί στην αρχή να πίστευες ότι μπορείς να τα κάνεις όλα μόνη σου. Να μαγειρεύεις, να πλένεις, να κοιμίζεις το μωρό. Ίσως πάλι φανταζόσουν ότι θα συνέχιζες τα χόμπι σου, θα έβγαινες έξω με τις φίλες σου και θα φρόντιζες τον εαυτό σου όπως πρώτα. Ξέρεις, όμως, πολύ καλά ότι υπάρχουν μέρες που νιώθεις ότι δεν κάνεις τίποτα άλλο από το να κοιμίζεις και να ταΐζεις ένα μωρό.

Καμία μητέρα δεν είναι τέλεια και ούτε πρέπει να είναι. Άφησε τα παιδιά σου να δουν τους υπέροχους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου και που είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν όταν το έχεις ανάγκη. Με το παράδειγμά σου, δίδαξέ τους ότι το να ζητάς βοήθεια δεν είναι αδυναμία.

Οι πρώτες μέρες της μητρότητας είναι θολές. Θα υπάρξουν άγρυπνες νύχτες, ατελείωτα ταΐσματα και πολλά δάκρυα απογοήτευσης. Αλλά θα υπάρξουν επίσης γλυκές αγκαλιές,  χαμόγελα και υπέροχες στιγμές ενώ το μωρό σου κοιμάται.

Εν μέσω χιλίων συναισθημάτων, άφησε και κάποιον άλλον να σηκώσει το βάρος σου. Είτε μέσω ενός τηλεφωνήματος ή ενός μηνύματος, είτε σε μια βόλτα. Μίλα για σένα όχι μόνο για το μωρό.

Υποσχέσου μου ότι θα παραμερίσεις οποιαδήποτε ενοχή ή ντροπή και θα δεχτείς τη βοήθεια των άλλων.

Δεν αγαπάς το παιδί σου λιγότερο, επειδή κάποιος το κρατάει αγκαλιά όσο κάνεις μπάνιο.

Δεν είσαι κακή μαμά, επειδή το άφησες στη γιαγιά για να πιεις ένα καφέ με μια φίλη σου.

Δεν είσαι αποτυχημένη, επειδή ζήτησες βοήθεια από έναν ψυχολόγο.

Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσεις το παιδί σου είναι να φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου.

Είσαι φτιαγμένη για μάνα, αλλά όχι για να τα κάνεις όλα μόνη σου. Γι' αυτό μάθε να ζητάς βοήθεια.»

Πηγή: herviewfromehome.com

v