Κινούμενα σχέδια των ‘80s που μας σημάδεψαν (και Θέλουμε να δουν και τα παιδιά μας)

Κινούμενα σχέδια των ‘80s που μας σημάδεψαν (και Θέλουμε να δουν και τα παιδιά μας)

Οι σειρές των παιδικών χρόνων είναι αναπόσπαστο κομμάτι των αναμνήσεών μας και, κατά καιρούς, ανατρέχουμε στους αγαπημένους μας ήρωες για παρηγοριά! 'Αλώστε, μας κράτησαν συντροφιά στα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής μας και δεν πάψουμε ποτέ να τα αγαπάμε. 

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε όχι μόνο να ξαναδούμε τις αγαπημένες μας παιδικές σειρές αλλά και να τις μοιραστούμε με τα παιδιά μας!

Κάντι-Κάντι

Πρώτη και καλύτερη η σειρά σταθμός στις κοριτσίστικες (και όχι μόνο!) παρέες της εποχής μας. Η Κάντυ Κάντυ ήταν το κορίτσι που δεν μας μας έκανε απλά συντροφιά, αλλά μας μίλησε πρώτη φορά για την αξία της φιλίας και του έρωτα, ενώ μας έκανε μια μικρή εισαγωγή σε... ταξικά και κοινωνικά θέματα που μέχρι τότε δεν είχαμε ιδέα 'οτι υπάρχουν. 

Το κατάξανθο κορίτσι με τις μπούκλες και το αισιόδοξο βλέμμα, παρά τις αναποδιές που τελειωμό δεν είχαν, λατρεύτηκε από όλα σχεδόν τα κοριτσάκια, από το 1984 έως το 1989 που προβλήθηκε μέσω της ΕΡΤ.

 Τα στρουμφάκια

Τα μικροσκοπικά μπλε ανθρωπάκια έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μας αφού περάσαμε άπειρες ώρες παρακολουθώντας τις αστείες ιστορίες τους και ακούγοντας τα τραγούδια τους. Όλοι είχαμε ταυτιστεί με έναν, τουλάχιστον, χαρακτήρα ενώ ο απαίσιος Δρακουμέλ και η Ψιψινέλ στοίχειωναν τα όνειρά μας!

Παρόλο που η πρώτη εμφάνισή τους έγινε στις 23 Οκτωβρίου του 1958 στο γαλλοβελγικό περιοδικό κόμικ Σπιρού και Φαντάζιο, τα Στρουμφάκια έγιναν περισσότερο γνωστά στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1980, μέσα από την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες εκπαιδευτικές σειρές που έδειξε ποτέ η τηλεόραση, σε κάθε επεισόδιο της οποίας παρακολουθούμε πώς ο σοφός Δάσκαλος και οι μαθητές του λειτουργούν στην καθημερινότητα, σε διάφορες εποχές της ιστορίας του κόσμου.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων συναντάμε σπουδαίες προσωπικότητες αλλά και μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Βλέπουμε πώς εξελίσσονται οι επιστήμες, αλλά και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, χωρίς όμως ποτέ κανείς από τους πρωταγωνιστές να χάνει το χιούμορ του.

 Ο αστυνόμος Σαΐνης 

Δεν υπάρχει άνθρωπος που γεννήθηκε μεταξύ 1975 και 1985 που να μην θυμάται τον αδέξιο αλλά ευφυή ντεντέκτιβ με τα δεκάδες  βιονικά εξαρτήματα που ξεπετάγονταν από το σώμα του! Ο ξεκαρδιστικός αστυνόμος, μαζί με την ανιψιά του την Πέννυ και το πανέξυπνο σκυλάκι της, τον Μπρέιν, μπλέκονταν κάθε φορά σε αδιανόητες περιπέτειες πολεμώντας την νέμεσις του Σαΐνη, τον Δόκτωρ Κλο.

Η σειρά που μας καθήλωσε προβλήθηκε πρώτη φορά το 1983 ενώ το τελευταίο επεισόδιο παίχτηκε το 1986.

Ο παραμυθάς

Από το 1978 έως το 1983 ο αγαπημένος παππούς της ΕΡΤ Νίκος Πιλάβιος χάριζε στα παιδιά αξέχαστες, ονειρεμένες αφηγήσεις παραμυθιών! Για καλή μας τύχη, το 2010 το ψηφιακό κανάλι της τότε ΕΡΤ, Πρίσμα+, επανέφερε τον «Παραμυθά» με την κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία και με τον Νίκο Πιλάβιο να αφηγείται ξανά τα μαγεμένα παραμύθια του.

Πλέον, μπορείτε να απολαύσετε τα επεισόδια στο YouTube.

Φρουτοπία

Η κορυφαία ελληνική παραγωγή του 1987 δεν έχει μέχρι σήμερα βρει επάξιά της. Με ένα καστ σημαντικών Ελλήνων ηθοποιών, έξυπνο σενάριο και τον Πίκο Απίκο στις επάλξεις της ιστορίας, θα μας μείνει για πάντα αξέχαστη. Πρόκειται για μια σειρά που θα θέλαμε να δουν και τα παιδιά μας, καθώς είναι διασκεδαστική, διδακτική και με υπέροχη μουσική!

 Οι περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον

Η ταξιδιάρικη σειρά αποτελεί ένα από τα πιο τρυφερά καρτούν με τα οποία μεγαλώσαμε, ενώ η μελωδία της εισαγωγής έχει εντυπωθεί για τα καλά στο ασυνείδητό μας. Το παραμύθι αναφέρεται στις περιπέτειες ενός τεμπέλικου παιδιού, του Νιλς Χόλγκερσον, που του άρεσε να βασανίζει τα ζώα και να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Μια μέρα όμως το παράκανε και η τιμωρία του ήταν να μεταμιρφωθεί σε νάνο που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων και να ταξιδέψει με ένα κοπάδι με αγριόχηνες.

Η σειρά προβλήθηκε σε πάνω από 150 χώρες του κόσμου. Στην ελληνική τηλεόραση ξαναπροβλήθηκε τρεις φορές: το 1985 από την ΕΡΤ-1, το 1987 από την ΕΤ-1 και το 1989 από την ΕΤ3.

Μάγια η Μέλισσα

Με ασύγκριτη αθωότητα και πρωτοφανή τεχνική αρτιότητα για την εποχή, η παιδική σειρά της δεκαετίας του ’80 μόνο γλυκές αναμνήσεις μπορεί να ξυπνήσει. Οι Περιπέτειες της Μάγιας της Μέλισσας, ιαπωνικής παραγωγής, βασίστηκαν στο γερμανικό παραμύθι Die Biene Maja του Waldemar Bonsels το οποίο γράφτηκε το 1912.

Η σειρά υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και αναμεταδόθηκε σε εκατοντάδες χώρες. Στην Ελλάδα, η Βάσια Τριφύλλη είχε δανείσει την χαρακτηριστική φωνή της, στη πρωταγωνίστρια μέλισσα, από την πρώτη αναμετάδοση της σειράς στην ΕΡΤ, το 1979.

Μικρό μου πόνυ

Τα μικρά, πολύχρωμα, χαριτωμένα, αθώα και όλο αγάπη πόνυ μπλέκονται συνεχώς σε διάφορες περιπέτειες. Άλλες αστείες, άλλες συγκινητικές κι άλλες βαθιά ρομαντικές διαδραματίζονται στα πέριξ του Ponyville που είναι η φανταστική πατρίδα τους. Το άκρως εθιστικό παιδικό πρόγραμμα λατρεύτηκε στα 80s και μας έκανε όλους να παραληρούμε κάθε φορά που βλέπαμε μπλουζάκια, γόμες, κασετίνες ή παιχνίδια με τους αγαπημένους μας ήρωες.  

Thundercats

Παρότι προοριζόταν κυρίως για τα αγόρια, η σειρά Thundercats απέκτησε φανατικούς οπαδούς και στα δύο φύλα την δεκαετία του '80. Εξάλλου, ποιος δεν έχει κρατήσει πλαστικό (ή έστω χάρτινο) σπαθί φωνάζοντας «Θάντερ, Θάααντερ, Θαααααντερ, Θάααααααντερκατς, Xooooooo!».

Πρόκειται για σειρά που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1985 κι εξιστορεί το ταξίδι των ανθρωποειδών με τα αιλουροειδή χαρακτηριστικά από τον πλανήτη Θαντέρα μέχρι την Τρίτη Γη. Η φωνή του Ακίνδυνου Γκίκα σαν Λάιονο έχει σφραγίσει το κουτάκι των παιδικών μας αναμνήσεων, ενώ ο Μάμρα είναι ο πιο λατρεμένος κακός του καρτουνένιου σύμπαντος.

v