«Φοβόμουν για όσα θα πάθαινε το σώμα μου στην εγκυμοσύνη και τη γέννα»

«Φοβόμουν για όσα θα πάθαινε το σώμα μου στην εγκυμοσύνη και τη γέννα»

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή μιας γυναίκας. Οι αλλαγές είναι πολλές, τόσο στη ψυχολογία της όσο και στο σώμα της. Μια μητέρα, η οποία φοβόταν πολύ για το πώς θα μεταμορφωνόταν το σώμα της μετά την μητρότητα, μοιράζεται την ιστορία της.

«Η σχέση που έχω με το σώμα μου και το φαγητό ήταν ανέκαθεν περίπλοκη. Σε αυτό δεν βοήθησε ούτε η εγκυμοσύνη, ούτε η γέννηση του μωρού μου.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, ήμουν τυπική. Δεν παρέλειπα γεύματα επειδή ''ξεχνιόμουν'' ή επειδή προσπαθούσα να μειώσω τις θερμίδες. Έπρεπε να τρέφομαι σωστά και για την κορούλα μου. Στην πραγματικότητα, προσπάθησα να σταματήσω τις κακές συνήθειες του παρελθόντος.

Έτρωγα ό,τι ένιωθα ότι χρειαζόμουν, όταν το χρειαζόμουν, χωρίς να κάνω κριτική στον εαυτό μου.

Λίγο καιρό πριν γεννήσω, παρατήρησα ότι οι φόβοι και οι ανησυχίες μου για το πώς θα ήταν το σώμα μου μετά τον τοκετό γίνονταν ολοένα και μεγαλύτεροι. Δεν ήθελα να χάσω την αυτοπεποίθησή μου. Δεν ήθελα να έχω ενοχές για το τι τρώω.

Δυστυχώς, η κουλτούρα της δίαιτας μας λέει να αδυνατίσουμε γρήγορα μετά τον τοκετό. Κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το "πώς να αποκτήσετε ξανά το σώμα σας" και φωτογραφίες με το πριν και το μετά. 

Προκειμένου να μη φοβάμαι για το πώς θα είναι το σώμα μου μετά τον τοκετό, υποσχέθηκα δύο πράγματα στον εαυτό μου.

Πρώτον, να προσέχω ποιους λογαριασμούς κοιτάζω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συνειδητοποίησα ότι παρόλο που δεν μπορώ να ελέγξω τις διαφημίσεις στην τηλεόραση, είχα κάποια δύναμη να αποφύγω τα ανεπιθύμητα μηνύματα. Έκανα πολλά unfollow και άρχισα να παρακολουθώ σελίδες και λογαριασμούς που έδειχναν την μητρότητα στην πιο αληθινή της μορφή.

Δεύτερον, αντιμετώπισα το σώμα μου μετά τον τοκετό με τον τρόπο που το αντιμετώπιζα όταν ήμουν έγκυος. Δεν παρέλειπα γεύματα κι έτρωγα σωστά και χωρίς ενοχές. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν ότι αποδέχτηκα το σώμα μου, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχει ή από το πόσες ραγάδες υπάρχουν.

Η ανάρρωση μετά τον τοκετό είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά η μητρότητα έδωσε στη ζωή μου ένα νέο νόημα. Η κορούλα μου είναι τώρα 9 μηνών, και ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το τι τρώω δεν την επηρεάζει πλέον, δεν ισχύει. Είμαι το πρότυπό της και ο άνθρωπος που θα της δείξει πώς να προσέχει και να αγαπάει το σώμα της έμπρακτα χωρίς να το επικρίνει».

Πηγή: recoverywarriors.com

v