Βάλε χρώμα στα έπιπλά σου

Βάλε χρώμα στα έπιπλά σου

Καινούργια χρονιά σημαίνει νέοι στόχοι, νέες εμπειρίες και φυσικά ανανέωση! Μια τέλεια ιδέα είναι να ξεκινήσεις τις αλλαγές από το σπίτι σου.

Αν σκέφτεσαι καιρό τώρα ότι θέλεις μια ανανέωση στο χώρο σου, η φετινή χρονιά είναι η ιδανική. Μια όμορφη ανανέωση που θα σου αλλάξει σίγουρα τη διάθεση αλλά και το πως βλέπεις και περνάς την ώρα στο σπίτι σου, είναι να βάλεις χρώμα στα έπιπλά σου!

Aν και μπορεί να ακούγεται δύσκολο και χρονοβόρο, δεν πρέπει να σε τρομάζει η ιδέα αυτή. Δεν χρειάζεται άλλωστε να ξοδέψεις μια περιουσία σε πανάκριβα έπιπλα ή σε έπιπλα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις ποτέ. Το ζητούμενο είναι να συνδυάσεις άνεση, χρηστικότητα και φυσικά ομορφιά με αέρα ανανέωσης.

Είναι καλό λοιπόν, πριν ξεχυθείς στα καταστήματα ή στα e-shops να αφιερώσεις λίγο χρόνο ούτως ώστε να ολοκληρώσεις μια σωστή και διεξοδική έρευνα. Έτσι, όχι μόνο θα καταλήξεις να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές για τις δικές σου ανάγκες αλλά δεν θα αναγκαστείς να… σπάσεις τον κουμπαρά σου.

Γιατί όμως να… βάλεις χρώμα στα έπιπλά σου; Η ζωή σου, ο χαρακτήρας σου και φυσικά κάθε τι που κάνεις είναι πολύχρωμα. Γιατί να μένεις σ’ ένα χώρο ασπρόμαυρο; Τόλμησε τη διαφορετικότητα. Συνδύασε διαφορετικά χρώματα μεταξύ τους και φτιάξε μικρές γωνιές στο σπίτι σου τις οποίες θα λατρέψεις!

Το ήξερες ότι τα χρώματα επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή σου; Το γνώριζες πως είναι σε θέση να σου προκαλούν σε καθημερινή βάση θετικές σκέψεις ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πηγή έμπνευσης και ηρεμίας; Γι’ αυτό λοιπόν, διάλεξε προσεκτικά τη χρωματική παλέτα με την οποία θα στήσεις κάθε γωνιά του σπιτιού σου. 

Ας σου πούμε ορισμένα στοιχεία για την ψυχολογία των χρωμάτων. Ίσως ήδη να έχεις ακούσει ή διαβάσει κάπου ότι τα ψυχρά χρώματα είναι γνωστά για τη δημιουργία ήρεμων και αρμονικών συναισθημάτων. Για παράδειγμα, το μπλε χρώμα λέγεται ότι προκαλεί συμπόνια, σοφία, αλήθεια και πίστη. Το μωβ βοηθά ενάντια στη μελαγχολία ή την αυπνία ενώ λέγεται πως κατευνάζει το στρες. Το πράσινο από την άλλη μεριά, είναι ένα αρμονικό χρώμα που ενθαρρύνει μια χαλαρωτική και άνεση στάση. Λέγεται ότι υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί ένα εξισορροπητικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητά μας. Ένα χρώμα «well-being».

Τι ξέρεις για τα λεγόμενα ζεστά χρώματα; Γενικά, θα διαβάσεις ότι τα ζεστά χρώματα διεγείρουν την ενέργεια και φτιάχνουν τη διάθεση. Π.χ. το κόκκινο χρώμα έχει συνδεθεί με το ρομαντισμό και τον ενθουσιασμό. Ταυτόχρονα, λέγεται ότι αποπνέει δύναμη και φιλοδοξία. Αντικατοπτρίζει το πάθος και κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Το κίτρινο, ακόμη ένα έντονο χρώμα, είναι γνωστό ως το χρώμα της ευτυχίας. Εκφράζει τη χαρά και εξιτάρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Την ίδια στιγμή, είναι ικανό να σου προσφέρει μια ήρεμη ζεστασιά στο χώρο σου. Πρόκειται τέλος, για ένα πνευματικό χρώμα, ιδανικό για να το επιλέξεις στη γωνιά που θα διαβάζεις.

Είσαι μήπως τολμηρός και θέλεις να πας σε έπιπλα με πορτοκαλί χρώμα; Κάνε το! Αν και θεωρείται ως ένα υπερβολικό και έντονο χρώμα εκφράζει ενθουσιασμό και χαρά. Είναι ένα χρώμα της φροντίδας, της ζεστασιάς, της ανανέωσης ενώ επιδρά θετικά εμπνέοντας. 

Σου αρέσει μήπως το γαλάζιο χρώμα; Τότε θα πρέπει να γνωρίζεις ότι θεωρείται ένα φιλικό και με ευχάριστη διάθεση χρώμα. Φέρει «θεραπευτικές» ιδιότητες και βγάζει όμορφα συναισθήματα δημιουργώντας μια αίσθηση συναισθηματικές ισορροπίας και σταθερότητας. Αποτελεί κατεξοχήν το χρώμα της επικοινωνίας.

Για το τέλος σου αφήσαμε ένα κλασικό χρώμα. Το καφέ. Είναι γνωστό ως το χρώμα της φύσης, της άνεσης και της ζεστασιάς. Προσομοιάζει το ξύλο και παρόλο που θεωρείται ένα μουντό χρώμα η αλήθεια είναι ότι εκφράζει την απλότητα και την ποιότητα. Είναι ικανό να φέρει την αίσθηση ενός άνετου σπιτιού και ενός υγιούς περιβάλλοντος. 

Τώρα που έμαθες ορισμένα βασικά στοιχεία για την ψυχολογία των χρωμάτων θα πρέπει να… αναλάβεις δράση εσύ. Τι εννοούμε; Να καταλήξεις αρχικά στα χρώματα εκείνα που ταιριάζουν στα συναισθήματά σου, σου αρέσουν και θα ήθελες να τα βλέπεις κάθε μέρα. Μπορείς να σκεφτείς καλύτερα τί μπορεί να υιοθετήσεις με τέτοιον τρόπο ώστε η κάθε γωνιά που θα χτίσεις να δένει αρμονικά με το σύνολο του σπιτιού σου. Αν και εφόσον κατέληξες στις επιλογές των χρωμάτων το επόμενο βήμα είναι να τις μετουσιώσεις σε έπιπλα. Π.χ θες μια ωραία ροζ πολυθρόνα για το σαλόνι σου ή σκέφτεσαι μια σε κυπαρισσί χρώμα;

Οι επιλογές είναι πάρα πολλές αλλά οι ανάγκες σου συγκεκριμένες! Καλές αγορές.

v