5 λόγοι που μας κάνουν να το παρακάνουμε με το φαγητό

5 λόγοι που μας κάνουν να το παρακάνουμε με το φαγητό

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ειδικά από την καραντίνα και μετά, να βλέπουμε τη ζυγαριά στάσιμη κι εμάς να το παρακάνουμε με το φαγητό, ακόμα κι όταν γνωρίζουμε πως βλάπτουμε τον εαυτό μας. Ωστόσο, νέες μελέτες από τους τομείς της ψυχολογίας, του μεταβολισμού και του ύπνου αποδεικνύουν πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελεί γόνιμο έδαφος για να τρώμε ακόμα κι όταν είμαστε χορτάτοι.

Ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές και εργαστηριακές μελέτες των τελευταίων δύο δεκαετιών αναδεικνύουν μερικά από τα πιο ισχυρά ερεθίσματα που μας ωθούν στην υπερκατανάλωση τροφής. Η ποιότητα και η ποσότητα αυτών των μελετών είναι επαρκείς για να καταλήξουμε πως πέντε από τους πιο βασικούς λόγους που το παρακάνουμε με το φαγητό είναι οι παρακάτω: 

Δεν τρώτε σωστά

Εάν προτιμάτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, λαμβάνετε 500 θερμίδες περισσότερες απ’ ότι αν τρώγατε την ίδια ποσότητα μη επεξεργασμένων τροφών. Να θυμάστε πως όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερο ανοίγει και η όρεξή σας με αποτέλεσμα να καταναλώνετε περισσότερη τροφή (και θερμίδες) απ’ όσες χρειάζεστε πραγματικά. 

Δεν κοιμάστε αρκετά (και καλά)

Εργαστηριακές μελέτες ύπνου δείχνουν ότι τα άτομα που δεν κοιμούνται κανονικά καταναλώνουν περίπου 300 θερμίδες περισσότερες από εκείνους που ο ύπνος τους είναι ποιοτικός και επαρκής. Επιπρόσθετα, ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της ορμόνης της πείνας (γκρελίνη). Εκτός αυτού όμως, όταν δεν κοιμάσαι καλά, παράγονται χημικές ουσίες στον εγκέφαλο οι οποίες οδηγούν σε αυξημένη όρεξη για γλυκά και αλμυρά σνάκ πλούσια σε λίπος.

Τρώτε συχνά έξω 

Είναι πολύ ωραίο να τρώμε έξω με φίλους και συγγενείς διασκεδάζοντας. Ωστόσο, αν το παρακάνουμε ενδέχεται να αποκτήσουμε την τάση να τρώμε πιο πολύ απ’ ότι πρέπει. Οι περισσότεροι από εμάς επηρεαζόμαστε έντονα από τους κοινωνικούς κανόνες και τη διατροφική συμπεριφορά των άλλων, αυξάνοντας σημαντικά την κατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα να αλλάζουν και οι δικές μας διατροφικές συνήθειες. 

Το σπίτι σας είναι γεμάτο… λιχουδιές

Μελέτες έχουν δείξει πως όταν η πρόσβαση σε λιχουδιές και έτοιμα γεύματα είναι εύκολη, τρώμε περισσότερο. Αν πρέπει να μαγειρέψουμε για να φάμε, θα το κάνουμε μόνο όταν πεινάσουμε και θα φάμε μια αποδεκτή ποσότητα που θα μας χορτάσει. Αν όμως καταφεύγουμε σε παχυντικές τροφές όπως τα γλυκά κάθε φορά που μας πιάνει λιγούρα, τρώμε και περισσότερο και πιο ανθυγιεινά. 

Περνάτε πολλές ώρες στα social media

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Journal of Consumer Research ακόμα και 5 λεπτά στα social media μπορούν να να σε οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού. Ερεθίσματα όπως φωτογραφίες στο Facebook και στο Instagram με φαγητά – συνήθως ανθυγιεινά και σε υπερβολικά μεγάλες μερίδες – προκαλούν την επιθυμία για φαγητό ακόμα κι όταν δεν πεινάς στην πραγματικότητα.

Πηγή: psychologytoday.com και savoirville.gr

v