Η Ισπανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χορηγεί στις γυναίκες άδεια περιόδου

Η Ισπανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χορηγεί στις γυναίκες άδεια περιόδου

Χθες ήταν μια ιστορική ημέρα για την Ισπανία, καθώς το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που δίνει στις εργαζόμενες το δικαίωμα να λαμβάνουν αναρρωτική άδεια λόγω των έντονων πόνων περιόδου.

«Είναι μια ιστορική ημέρα», έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 3 αποχές. Με αυτόν τον νόμο η διακοπή της εργασίας για λόγους εμμηνορρυσίας που συνδέονται, για παράδειγμα, με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση, θα αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας προς εργασία.

Η Ισπανία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μία από τις λίγες στον κόσμο που ενσωματώνει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία ή η Ζάμπια.

Καμία διευκρίνιση δεν δίνεται στον νόμο για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε προβλέπεται επίσης η ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και η δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια.

Πηγή: newsit.gr

v