Το καλύτερο καταφύγιο για ένα μωρό είναι η αγκαλιά της μαμάς του

Το καλύτερο καταφύγιο για ένα μωρό είναι η αγκαλιά της μαμάς του

Είτε ένα παιδί είναι μικρό είτε μεγάλο, υπάρχουν στιγμές που το μόνο που μπορεί να το παρηγορήσει και να του προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεται, είναι η αγκαλιά της μαμάς του. Η μάνα μας είναι ο φύλακας άγγελός μας και η αγκαλιά της το καλύτερο γιατρικό στους πόνους μας.

«Μην παίρνεις το μωρό συνέχεια αγκαλιά και κακομάθει»

Πολύ συχνά ακούγεται η φράση «μην παίρνεις το μωρό συνέχεια αγκαλιά και κακομάθει», ενώ υπάρχει μια συνεχής πίεση των γονέων να αποδείξουν ότι έχουν αυτόνομα, ήρεμα και ανεξάρτητα παιδιά, ήδη από τη βρεφική ηλικία. 

Ωστόσο, τα μωρά έχουν την ανάγκη για σωματική επαφή και συναισθηματική κάλυψη. Όταν κλαίνε (ακόμα κι αν απλά θέλουν παρέα) πρέπει κάποιος να τους καλύψει αυτή την ανάγκη. Αν εμείς επιλέγουμε να μην το κάνουμε, απ’ ευθείας το μωρό λαμβάνει το μήνυμα ότι «και να κλαις, κανείς δεν θα σου καλύψει τις ανάγκες», οπότε σύντομα παραιτείται.

Αυτό φέρνει αποξένωση και ανασφάλεια στο μωρό (και μετέπειτα το παιδί και τον ενήλικα).Όταν ένα μωρό που κλαίει και δεν το πάρουμε αγκαλιά, πάψει να κλαίει, δεν το κάνει γιατί τελικά δεν του χρειαζόταν η αγκαλιά ή η παρηγοριά, αλλά γιατί ένιωσε ότι δεν έχει νόημα να το ζητά και αποσύρεται στη μοναξιά του. 

Η αγκαλιά της μαμάς είναι το καταφύγιο του μωρού

Ένα κείμενο, γραμμένο από μια μαμά, εξηγεί γιατί το καλύτερο καταφύγιο για ένα μωρό είναι η αγκαλιά της μαμάς του: 

«Η αγκαλιά σου για το νεογέννητο μωρό σου είναι το ασφαλές μέρος που το ηρεμεί. Μαζί με τη μυρωδιά σου, τον τόνο της φωνής σου και την επαφή δέρμα με δέρμα, το μωράκι σου νιώθει τη θαλπωρή και τη φροντίδα που χρειάζεται για να μεγαλώσει και να «ξεπεταχτεί», όπως έλεγαν και οι παλιές. 

Τα χέρια σου είναι η παρέα του, η συντροφιά του... Είναι ο τρόπος να του πεις ότι το αγαπάς «μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» και να του χαρίσεις όλη τη ζεστασιά του κόσμου. 

Μην φοβάσαι να πάρεις το μωρό σου αγκαλιά. Η αγκαλιά δεν το κακομαθαίνει. Αντίθετα, καλύπτει τα συναισθηματικά κενά του μωρού και, βραχυπρόθεσμα, προλαβαίνει ιδιότροπες ή επιθετικές συμπεριφορές.

Η αγκαλιά θεραπεύει κάθε πληγή του παιδιού, όσο χρονών κι αν είναι

Αργότερα, όταν το μωρό σου αρχίζει να μεγαλώνει και μέχρι τελικά να ενηλικιωθεί, η αγκαλιά της μαμάς εξακολουθεί να είναι το ασφαλές καταφύγιό του. 

Μια αγκαλιά δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του παιδιού ούτε διώχνει τα δεινά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, η απέραντη δύναμή της είναι ικανή να θεραπεύσει κάθε του πληγή. 

Η αγκαλιά της μαμάς μπορεί να απαλύνει κάθε πόνο και να κατευνάσει κάθε βάσανο. Το παιδί σου ξέρει πως, ό,τι κι αν προκύψει, όσα λάθη κι αν κάνει, όσο αδικημένο ή πληγωμένο κι αν νιώσει, όσο κι αν φοβηθεί ή στεναχωρηθεί, εσύ θα είσαι πάντα εκεί να το περιμένεις. Η αγκαλιά σου θα είναι ανοιχτή να το παρηγορήσει και να το κανακέψει επειδή το αγαπάς περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο στον κόσμο! 

Δεν υπάρχει αγκαλιά τόσο αληθινή όσο μιας μάνας 

Γιατί δεν υπάρχει αγκαλιά τόσο εγκάρδια και αληθινή όσο αυτή που δίνει μια μητέρα στο παιδί της.

Όταν τυλίγεις τα χέρια σου γύρω από το παιδί σου, χαϊδεύεις τις πληγές του και ζεσταίνεις την ψυχή του. Του δίνεις να καταλάβει πως αξίζει να αγαπηθεί γι' αυτό που είναι, τρέφεις την αυτοεκτίμησή του και σφυρηλατούν την προσωπικότητά του.

Δεν υπάρχει τίποτα, αγαπητή μητέρα, που να μιλά την τρυφερή γλώσσα της καρδιάς όσο το σώμα σου και η αγκαλιά σου. Μια γλώσσα αγνή, που βασίζεται στο ένα και μοναδικό συναίσθημα: την άπειρη αγάπη μιας μάνας προς το παιδί της».

Ελεύθερη μετάφραση από youaremom.com

v