«Στην άγνωστη που με πρόσβαλε επειδή σταμάτησα να θηλάζω: πώς τολμάς;»

«Στην άγνωστη που με πρόσβαλε επειδή σταμάτησα να θηλάζω: πώς τολμάς;»

O θηλασμός δεν ήταν η μαγική εμπειρία που θα ήθελα να είναι. Για διάφορους λόγους, έδωσα φόρμουλα στους δύο γιους μου - στον πρώτο λίγο πριν κλείσει τους 3 μήνες και στον δεύτερο στις 8 εβδομάδες.

Πλέον ξέρω πως δεν είναι ντροπή να δίνεις ξένο γάλα στο μωρό σου, αλλά μου πήρε αρκετό καιρό μέχρι να σταματήσω να νιώθω τύψεις που δεν θήλασα αρκετά. Γι' αυτό και έκλαψα όταν μία άγνωστη μητέρα μου είπε πως επέλεξα να μην θηλάσω για να έχω κοινωνική ζωή. 

Ως μαμά δύο παιδιών κάτω των 2, έχω πολλά στο μυαλό μου για να δίνω σημασία στα σχόλια και την κακόβουλη κριτική των άλλων. Ωστόσο, το σχόλιο για τον θηλασμό με πλήγωσε. Εκείνη τη στιγμή δεν της απάντησα επειδή τα μάτια μου γέμισαν δάκρυα και δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη. Όμως, δεν μπορώ (και δεν θέλω) να αφήσω αυτό το σχόλιο να πέσει κάτω...

Είτε μια γυναίκα θηλάσει για λίγο, είτε για πολύ, είτε καθόλου, είναι δικός της θέμα και δεν οφείλει σε κανέναν εξηγήσεις. Όποιο κι αν είναι το ταξίδι μου στον θηλασμό, δεν χρειάζεται να απολογηθώ σε κανέναν. Ωστόσο, νιώθω την ανάγκη να πω την ιστορία μου. 

Όταν απέκτησα τον πρώτο μου γιο, ήθελα πολύ να τον θηλάσω για όσο περισσότερο μπορώ. Δυστυχώς, δεν ήμουν προετοιμασμένη για το πόσο δύσκολο θα ήταν αυτό για μένα.  Δεν μου είχε πει κανείς ότι δεν έρχεται φυσικά σε όλες τις μαμάδες. 

Πάλεψα πολύ μέχρι που ανέπτυξα μια επώδυνη μορφή μαστίτιδας και μου πήρε μήνες να ξεπεράσω το γεγονός ότι του έδωσα φόρμουλα πριν κλείσει καλά καλά τους 3 μήνες. 

Βαθιά μέσα μου ντρεπόμουν. Ένιωθα ότι είχα αποτύχει ως μαμά και ως γυναίκα, αφού ήταν αδύνατο να κάνω αυτό που κάνουν όλες οι άλλες νέες μαμάδες.

Στο δεύτερο μωρό μου, ήλπιζα ότι θα τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αλλά δεν ήταν. Έδωσα ξανά έναν δύσκολο αγώνα, πάλεψα, πόνεσα και τελικά εγκατέλειψα στις 8 εβδομάδες. Αυτή τη φορά, όμως, δεν ντρεπόμουν. Δεν ένιωθα ενοχές ούτε αποτυχημένη. Είμαι απλά λυπημένη που δεν τα κατάφερα.

Είμαι λυπημένη επειδή, για άλλη μια φορά, δεν βίωσα τη χαρά που βιώνουν άλλες μαμάδες με τον θηλασμό. Ακόμη και τώρα, εννέα μήνες μετά, αυτή η θλίψη είναι παρούσα. Αν τύχει να βρεθώ με μια φίλη που θηλάζει το μωρό της, νιώθω ένα μικρό σ σφίξιμο στην καρδιά μου.

Και ένιωσα ακόμα πιο λυπημένη όταν αυτή η άγνωστη μαμά με κατέκρινε με τόση ευκολία. Γι' αυτό, μην ρωτάτε καμιά γυναίκα γιατί έδωσε τέλος στο ταξίδι του θηλασμού.

Ποια είσαι εσύ που υποθέτεις ότι σταμάτησα να θηλάζω για να έχω κοινωνική ζωή; Αλλά ακόμα κι αν ήταν αυτός ο λόγος, ποια είσαι εσύ που θα με κρίνεις για την απόφασή μου; Γιατί, χωρίς να ξέρεις, πυροδοτείς εκ νέου τη θλίψη μου; Πώς τολμάς;

Είσαι και η ίδια μαμά και θα έπρεπε να είσαι πιο υποστηρικτική στις άλλες μαμάδες. Λυπάμαι που δεν είσαι.

Μετάφραση από honey.nine.com.au

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v