«Ο Νικόλας μας είναι ακόμα εδώ και παλεύει κι αυτό για εμάς είναι ένα θαύμα»

«Ο Νικόλας μας είναι ακόμα εδώ και παλεύει κι αυτό για εμάς είναι ένα θαύμα»

Ο μικρός Νικόλας Σοφοκλέους γεννήθηκε στις 16/9/2016 στη Λεμεσό. Το  αγοράκι διαγνώστηκε με νευροβλάστωμα υψηλού κινδύνου σταδίου 4 πριν από δυο χρόνια, στις 13 Δεκεμβρίου 2020. Το στάδιο 4 σημαίνει: ότι μέχρι τη διάγνωση του Νικόλα, ο καρκίνος είχε ήδη εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα του.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 άρχισε τις χημικοθεραπείες και μόλις ολοκλήρωσε και τους 8 κύκλους, ταξίδεψε στην Γερμανία μαζί με την μητέρα του για να χειρουργηθεί αλλά και για να συνεχίσει την θεραπεία του σε νοσοκομείο της χώρας.

Ολοκληρώθηκαν οι θεραπείες και όλα έδειχναν ότι ο μικρός Νικόλας ήταν καλά. Αγόρασαν βαλίτσες και γεμάτοι χαρά, περίμεναν το ταξίδι της επιστροφής. Δυστυχώς όμως, οι τελευταίες ιατρικές εξετάσεις δεν ήταν καλές. Οι γιατροί είπαν στην μητέρα του μικρού ότι το αγοράκι της θα έπρεπε να ετοιμαστεί για την δεύτερη μάχη με τον καρκίνο.

Ο μικρός Νικόλας είναι ακόμα στο νοσοκομείο και παλεύει για τη ζωή του. Ο καρκίνος, όπως λέει η μητέρα του σε ανάρτησή της, δεν σταματά για κανέναν. Είναι σαν ένα πόλεμο, όπου μάχεσαι για την ζωή, αλλά ο μικρός Νικόλας είναι τόσο γενναίος και υπομονετικός και αντέχει αυτόν τον εφιάλτη. 

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Ενημέρωση 47: 10/04/2023: Ένα χρόνο μετά, ακόμη παλεύουμε την υποτροπή αλλά ο Νικόλας μας είναι ένα θαύμα!

Πριν λίγες μέρες τελείωσε ο κύκλος θεραπείας που έκανε ο Νικόλας μας. Φύγαμε από το νοσοκομείο και επιστρέψαμε στο σπίτι του Ronald McDonald για να ξεκουραστεί ο Νικόλας μας για 10 ημέρες προτού επιστρέψουμε στο νοσοκομείο για τον επόμενο κύκλο θεραπείας. Δεν υπάρχει κανονικό διάλειμμα γιατί ο καρκίνος δεν σταματά για κανέναν. Είναι σαν ένα πόλεμο, όπου μάχεσαι για την ζωή! Αυτό το αγόρι είναι τόσο γενναίος και υπομονετικός! Τόσος καιρός, τόσες παρενέργειες και πόνος, είμαστε έκπληκτοι πόση δύναμη του έχει δώσει ο Θεός για να αντέξει αυτό τον εφιάλτη.

Δυστυχώς, τα νεφρά του Νικόλα δεν λειτουργούν καλά από τον περασμένο Αύγουστο όταν έκανε τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η υψηλή δόση χημειοθεραπείας που χρησιμοποίησαν έχει επηρεάσει τα νεφρά του και έκτοτε δεν έχουν αναρρώσει. Κάθε μέρα πρέπει να του δίνουμε κάλιο διαφορετικά τα επίπεδα τους θα πέσουν σε επικίνδυνο επίπεδο που σημαίνει ότι θα μπορούσε ακόμη και να μην ζήσει. Η πάθηση που έχει ονομάζεται «υποκαλιαιμία» και εμφανίζεται όταν τα επίπεδα καλίου είναι επικίνδυνα χαμηλά.

Την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν καλά για 2 μέρες, και έκανε εμετό μόλις δοκίμαζε να φάει κάτι. Έτσι οι γιατροί έκαναν εξετάσεις οι οποίες έδειξαν ότι τα επίπεδα καλίου του ήταν πολύ χαμηλά και τώρα πρέπει να δίνουμε επιπλέον δόση καλίου κάθε μέρα – κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Είναι τόσο λυπηρό που οι θεραπείες που χρειαζόμαστε για να τον κρατήσουμε στη ζωή του κάνουν τόση ζημιά.

Αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε καν σίγουροι τι θα συμβεί με τα νεφρά του, αν θα μπορέσουν ποτέ να λειτουργήσουν σωστά. Προσευχόμαστε όλα να πάνε καλά και με αυτό, ώστε να μην χρειάζεται να πίνει κάλιο κάθε μέρα.

Πέρσι τον Απρίλιο, κοντά στο Πάσχα πέρυσι, ήταν όταν μας είπαν ότι ο Νίκολας είχε υποτροπιάσει μετά από 15 μήνες θεραπείας. Ο Νίκολας φαινόταν καλά και ήταν τόσο χαρούμενος που μετρούσε αντίστροφα τις μέρες στο ημερολόγιό του για να πάει σπίτι του. Όταν μας είπαν ότι είχε υποτροπιάσει, καταλάβαμε τι σήμαινε. Το υποτροπιάζον Νευροβλάστωμα δεν έχει θεραπεία ή σχέδιο θεραπείας. Οι γιατροί μας άρχισαν να δρουν άμεσα με 10 γύρους ακτινοβολίας στο χέρι του και 3 κύκλους χημειοθεραπείας σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία.

Όταν κάναμε εξετάσεις τον Αύγουστο, ο καρκίνος στο χέρι του ήταν ακόμα εκεί, αλλά πλέον είχε και μια νέα κηλίδα καρκίνου στο κρανίο του. Είχε προχωρήσει και αυτό είναι ότι χειρότερο για το Νευροβλάστωμα! Όταν οι γιατροί μας είπαν τα νέα, τους είδαμε ότι ήταν συντετριμμένοι και απίστευτα λυπημένοι. Ήξεραν τι σήμαινε αυτό τώρα, ότι πλέον υπήρχαν πολύ λίγες ελπίδες. Ρωτήσαμε τους γιατρούς ποια είναι η πιθανότητα να επιβιώσει ο Νίκολας και εκείνοι μας απάντησαν με δάκρυα στα μάτια ότι "Μόνο ο Θεός ξέρει".

Πέρασαν 12 μήνες από εκείνα τα άσχημα νέα ότι το αγόρι μας υποτροπίασε, και σήμερα νιώθουμε ότι ο Νικόλας μας είναι ένα θαύμα!!!!. Το υποτροπιάζον Νευροβλάστωμα είναι ένα τέρας που δύσκολα μπορείς να νικήσεις, και όταν εξαπλώνεται ενώ κάνεις θεραπεία τότε οι πιθανότητές επιβίωσης είναι κοντά στο 0%. Ακόμη και οι γιατροί με όλα τα φάρμακά τους και την γνώση τους, ήξεραν ότι χρειαζόταν ένα θαύμα. Μόνο ο Θεός ξέρει. Κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον, μόνο ο Θεός μπορεί. Και ο Νικόλας μας είναι ακόμα εδώ και παλεύει και αυτό για εμάς είναι ένα θαύμα.

Απρίλιος 2023 - ένα χρόνο μετά την υποτροπή παλέψαμε με 10 γύρους ακτινοβολίας στο χέρι και 10 γύρους ακτινοβολίας στο κρανίο, 3 γύρους χημειοθεραπείας, μεταμόσχευση μυελού των οστών που παραλίγο να τον πάρει μακριά μας, πολλαπλοί ιοί που τον έκαναν να σταματήσει να τρώει για 3 μήνες με αποτέλεσμα να βλέπεις τα κόκκαλα του, ζημιά στα νεφρά, και επιπλέον πειραματικά φάρμακα για να σκοτώσουμε τον καρκίνο. Και όμως, με όλα αυτά, είναι ακόμα εδώ και ακόμα παλεύει. Μόνο ο Θεός γνωρίζει».

v