Συναισθηματική πείνα: 5 τρόποι για να βάλεις τέλος σε μια βλαβερή συνήθεια

Συναισθηματική πείνα: 5 τρόποι για να βάλεις τέλος σε μια βλαβερή συνήθεια

Δεν τρώμε πάντα μόνο για να ικανοποιήσουμε τη σωματική μας πείνα. Πολλοί από εμάς καταφεύγουμε στο φαγητό και για λόγους παρηγοριάς, ανακούφισης από το άγχος ή για να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας. Και όταν το κάνουμε, συνήθως προτιμάμε ανθυγιεινές τροφές και γλυκά που μόνο κακό μπορούν να μας κάνουν!

Η συναισθηματική πείνα προκύπτει όταν αντί να εξωτερικεύσουμε και να διαχειριστούμε δύσκολα συναισθήματα, εμείς το... ρίχνουμε στο φαγητό για να καλύψουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες.

Όταν η πρώτη σας παρόρμηση είναι να ανοίξετε το ψυγείο κάθε φορά που είστε αγχωμένοι, αναστατωμένοι, θυμωμένοι, εξαντλημένοι ή βαριεστημένοι, μπαίνετε ακούσια σε έναν φαύλο κύκλο, όπου το πραγματικό συναίσθημα ή πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ποτέ.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη βλαβερή συνήθεια και είναι οι εξής:

Κρατήστε ένα ημερολόγιο... συναισθηματικής διατροφής

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τιθασεύσετε την συναισθηματική σας πείνα είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο και να παρακολουθείτε τη διατροφή σας. Κάθε φορά που τρώτε χωρίς να πεινάτε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταλάβετε τι προκάλεσε αυτή την παρόρμηση.

Σημειώστε τα όλα στο ημερολόγιο: τι φάγατε (ή θέλατε να φάτε), τι συνέβη και σας αναστάτωσε, πώς αισθανθήκατε πριν φάτε, τι αισθανθήκατε καθώς τρώγατε και πώς αισθανθήκατε μετά.

Βρείτε άλλους τρόπους να «ταΐσετε» τα συναισθήματά σας

Αν δεν ξέρετε πώς να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας με τρόπο που δεν περιλαμβάνει το φαγητό, δεν θα μπορέσετε να ελέγξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για πολύ καιρό. Γι' αυτό είναι αναγκαίο να βρείτε τρόπους να ικανοποιήσετε τον εαυτό σας συναισθηματικά.

Χρειάζεστε εναλλακτικές λύσεις αντί για το φαγητό, στις οποίες μπορείτε να στραφείτε για συναισθηματική ικανοποίηση, όπως για παράδειγμα ένα χόμπι ή να μιλήσετε στο τηλέφωνο με μια φίλη σας ή να κάνετε μια βόλτα.

Γυμναστείτε

Η γυμναστική βοηθά στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες στο σώμα σας. Επίσης, απελευθερώνει ενδορφίνες για να δώσει καλυτερεύσει τη διάθεσή σας. 

Η συστηματική άσκηση μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει και δεν χρειάζεται να είναι έντονη. Μπορείτε να κάνετε έναν πεντάλεπτο περίπατο ή μερικές ήπιες διατάσεις. Παρατηρήστε πώς αυτό σας κάνει να αισθάνεστε.

Αφιερώστε χρόνο στο φαγητό χωρίς περισπασμούς

Το να τρώτε ενώ κάνετε και άλλα πράγματα -όπως να βλέπετε τηλεόραση, να οδηγείτε ή να παίζετε με το τηλέφωνό σας- μπορεί να σας εμποδίσει να απολαύσετε πλήρως το φαγητό σας. Δεδομένου ότι το μυαλό σας είναι αλλού, μπορεί να μην αισθάνεστε ικανοποιημένοι ή να συνεχίσετε να τρώτε, παρόλο που δεν πεινάτε πια.

Το να τρώτε πιο προσεκτικά μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε το μυαλό σας στο φαγητό σας και στην απόλαυση ενός γεύματος και να περιορίσετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες

Επιδιώξτε 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Όταν δεν κοιμάστε καλά, το σώμα σας αποζητά ζαχαρούχα τρόφιμα για να έχει ενέργεια. Η άφθονη ξεκούραση θα βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και θα μειώσει τις λιγούρες για φαγητό.

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να χαλαρώσει και ξεκουραστεί. Αυτές οι ώρες είναι το «διάλειμμα» σας από τις ευθύνες σας και την απαιτητική καθημερινότητα και ένας ουσιαστικός τρόπος να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας.

Πηγή: helpguide.org

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v