6 τακτικές συναισθηματικής χειραγώγησης που (στην αρχή) φαίνονται αθώες

6 τακτικές συναισθηματικής χειραγώγησης που (στην αρχή) φαίνονται αθώες

Η συναισθηματική χειραγώγηση είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης που, τις περισσότερες φορές, είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή από τον αποδέκτη της λόγω της φύσης της. Οι τακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να ασκήσει εξουσία σ' ένα άλλο άτομο είναι πολλές και μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά.

Αν αισθάνεσαι ότι έχεις πέσει θύμα συναισθηματικής χειραγώγησης αλλά δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις τα σημάδια, παρακάτω θα καταλάβεις πότε πρέπει να βάλεις ένα οριστικό τέλος σε κάποιες σχέσεις.

Προβολή

Η προβολή είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας όπου ένα άτομο μεταθέτει τα δικά του συναισθήματα, χαρακτηριστικά ή επιθυμίες σε κάποιο άλλο. Ο θύτης μπορεί κάλλιστα να κατηγορήσει το θύμα για εγωιστικές και χειριστικές συμπεριφορές, προκειμένου να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του.

Tιμωρητική σιωπή

Υπάρχουν φορές που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη να κλειστούν στον εαυτό τους και να απομονωθούν προκειμένου να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Ένας χειριστικός άνθρωπος όμως θα διακόψει την επικοινωνία και την οποιαδήποτε σύνδεση  ως μορφή τιμωρίας

Παθητική-επιθετική συμπεριφορά

Παθητική-επιθετική επικοινωνία είναι όταν κάποιος λέει ή υποδεικνύει κάτι χωρίς να λέει ευθέως τι εννοεί. Αυτό μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως σαρκασμός, κατσούφιασμα ή ακόμα και φιλοφρονήσεις. Αυτό κρατάει το θύμα σε ένα συνεχές μοτίβο παρακολούθησης, εικασιών και προσπάθειας να προβλέψει/προσαρμοστεί στις διαθέσεις και τις αντιδράσεις του χειριστή. Με αυτόν τον τρόπο το θύμα δεν έχει τον χρόνο να αξιολογήσει τα δικά του συναισθήματα στη σχέση.

 

Gaslighting

Το Gaslighting είναι μια πολύ σοβαρή μορφή συναισθηματικής ή ψυχολογικής χειραγώγησης που ασκεί συνήθως κάποιος στον σύντροφό του, κάνοντάς τον να αμφιβάλλει για τον εαυτό του και τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ασκεί κακοποίηση μπορεί να αρνηθεί ότι η κακοποίηση συνέβη, λέγοντας στο θύμα ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μνήμη του.

Παιχνίδι ενοχών

Ο χειραγωγός χρησιμοποιεί τις ενοχές προκειμένου να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεται το θύμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι του τύπου: «Αν αποφασίσεις να βγεις με τους φίλους σου απόψε, θα νιώσω μοναξιά και θλίψη». Ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να σας πείσει να μην ξανακάνετε αυτό το πράγμα στο μέλλον χωρίς να το συζητήσετε πρώτα μαζί του.

Χρήση απειλών ή εξαναγκασμού

Κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί απειλές για να σας εξαναγκάσει ή να σας πείσει να κάνετε κάτι, θεωρείται συναισθηματική χειραγώγηση.Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απειλές ότι θα σας εγκαταλείψει ή θα σας πάρει κάτι σημαντικό αν δεν συμμορφωθείτε με αυτό που θέλει να κάνετε. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και την απειλή ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του.

Πηγή: choosingtherapy.com

v