7 τροφές που κάνουν τα παιδιά… εξυπνότερα!

7 τροφές που κάνουν τα παιδιά… εξυπνότερα!

Εμείς οι γονείς κυνηγάμε τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό των παιδιών μας, κάνουν καλό στην καρδιά τους και τους δίνουν ενέργεια, προκειμένου να είναι υγιή και να ανταπεξέρχονται στην έντονη καθημερινότητά τους. 

Ωστόσο, μια καλή διατροφή μπορεί να κάνει καλό και στην υγεία του εγκεφάλου τους και να οξύνει την ευφυία τους. Οι παρακάτω 7 τροφές, διά στόματος Άκη Πετρετζίκη, γνωστού σεφ και προσφάτως μπαμπά, θα κάνουν το μυαλουδάκι τους ακόμα πιο κοφτερό!

Blueberries

Τα μούρα, ιδιαίτερα τα πιο σκουρόχρωμα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, που καλούνται ανθοκυανίνες. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη ‘’γήρανση’’ και ορισμένες νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Έρευνες πάνω στην κατανάλωση μύρτιλων έχουν δείξει ότι διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, κάτι που τελικά οδηγεί σε βελτίωση της μνήμης.

Κουρκουμάς

Η δραστική ουσία του κουρκουμά λέγεται κουρκουμίνη, και μπορεί να περάσει άμεσα στον εγκέφαλο και να επηρεάσει τις λειτουργίες του. Πρόκειται για μία ακόμα ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ είδαν βελτίωση στη μνήμη τους μετά από τακτική κατανάλωση κουρκουμά. Παράλληλα, η κουρκουμίνη ενισχύει τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη, δύο ουσίες που έχουν άμεση σχέση με τη διάθεσή μας, και βοηθάει στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Μπρόκολο

Αν υπάρχει ένα λαχανικό που πρέπει να έχουμε όλοι στη διατροφή μας, αυτό είναι το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη K, η οποία χρησιμεύει στη σύνθεση μιας ομάδας λιπιδίων που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στον εγκέφαλο. Έρευνες σε ενήλικο πληθυσμό δείχνουν πως μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη  K, βελτιώνει τη μνήμη και συνολικά τη γνωστική απόδοση του εγκεφάλου.

Αυγά

Ο κρόκος των αυγών είναι πλούσιος σε μια ουσία που καλείται χολίνη και είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση ενός νευροδιαβιβαστή, της ακετυλοχολίνης, που ρυθμίζει τη διάθεση και τη μνήμη μας. Παράλληλα, περιέχοντας βιταμίνη Β12, Β6 και φυλλικό οξύ, τα αυγά είναι μια τροφή που αξίζει όλοι να έχουμε στη διατροφή μας. Γενικά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β επιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στον εγκέφαλό μας και έχουν μελετηθεί για τη θετική τους επίδραση ενάντια στην κατάθλιψη, την άνοια και τη γενικότερη ενίσχυση της λειτουργίας του.

Κολοκυθόσπορος

Ο κολοκυθόσπορος περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος θρεπτικών συστατικών. Περιέχει ψευδάργυρο και χαλκό, δύο συστατικά που σχετίζονται με τη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο και άρα με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεών του. Επίσης, δεν του λείπει και το μαγνήσιο, που ενισχύει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε. Τέλος, περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, του οποίου η έλλειψη, όπως όλοι γνωρίζουμε, δημιουργεί μια θολούρα στο κεφάλι.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο το οποίο είναι γεμάτο ενώσεις, όπως η καφεΐνη, τα φλαβονοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν τις λειτουργίες του μυαλού. Ιδιαίτερα τα φλαβονοειδή συγκεντρώνονται σε περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη μάθηση και τη μνήμη. Υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν πως η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας καθυστερεί τη μείωση της νοητικής λειτουργίας που έρχεται με την πάροδο των χρόνων. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι τρώγοντας σοκολάτα, αυτόματα βελτιώνεται και η διάθεσή μας. Βέβαια, το αν αυτό οφείλεται στις ενώσεις που περιέχει ή απλά στη γεύση της, παραμένει αναπάντητο!

Καρύδια

Αν και η κατανάλωση διαφόρων ξηρών καρπών έχει φανεί να βελτιώνει τη λειτουργία του μυαλού και να χαρίζει οξυδέρκεια, ιδιαίτερα τα καρύδια φαίνεται να έχουν τα περισσότερα οφέλη. Αυτό οφείλεται στην παρουσία ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμίνης Ε που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Πληροφορίες από Άκη Πετρετζίκη

v