Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε σεξ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε σεξ

Οι γρήγοροι και εξουθενωτικοί ρυθμοί ζωής, ο ελάχιστος χρόνος που διαθέτουμε για τον εαυτό μας, οι πολυάριθμες υποχρεώσεις και φυσικά, τα μικροπροβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, συχνά καταστρέφουν την ερωτική μας διάθεση και, κατά συνέπεια, τη σεξουαλική μας ζωή.

Έχετε ωστόσο, αναρωτηθεί τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν «κόβουμε» το σεξ ή κατά πόσο αυτό επηρεάζει τη γενική μας υγεία μακροπρόθεσμα; Αν όχι, τότε ήρθε η ώρα να μάθεις!

Από την εξασθένιση του ανοσοποιητικού μέχρι την αύξηση του στρες, εδώ θα διαβάσεις 5 αλλαγές στο σώμα και τη διάθεση που προκαλεί η αποχή απ' το σεξ.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί

Σε μια μελέτη του 2004, ερευνητές του Πανεπιστημίου Wilkes-Barre στην Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα απολάμβαναν 30% αύξηση της ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν σεξ σπάνια ή ποτέ. Η IgA είναι μια πρωτεΐνη που καταπολεμά τις λοιμώξεις και μια από τις πρώτες γραμμές άμυνας του οργανισμού κατά των ιών, όπως αυτές που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Έχουμε περισσότερο άγχος

Το σεξ βοηθά τους ανθρώπους να εκτονώνονται. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychology, Σκωτσέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που απείχαν από το σεξ δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν αγχωτικές καταστάσεις. Αυτό βγάζει νόημα, αν σκεφτεί κανείς ότι κατά τη διάρκεια του σεξ, ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν ευεξία, όπως ενδορφίνες και ωκυτοκίνη.

Κολπική ξηρότητα

Από μια ηλικία και μετά το σώμα μας δεν παράγει πολλά οιστρογόνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία τα κολπικά τοιχώματα γίνονται λεπτά, ξηρά και πιο επιρρεπή στο σχίσιμο, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Η αποχή απ' το σεξ μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς η επιπλέον λίπανση και η ροή του αίματος που βιώνετε κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν υγιείς οι ιστοί του κόλπου.

Αυξάνεται ο κίνδυνος του καρκίνου του προστάτη

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο European Urology διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ένας λόγος; Οι συχνές εκσπερματώσεις μπορεί να απομακρύνουν δυνητικά επιβλαβείς ουσίες από τον προστάτη, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό καρκινικών όγκων.

Μπορεί να εμφανίσουμε καταθλιπτικά συμπτώματα

Η σωματική επαφή, ρυθμίζει τη διάθεση μέσω της απελευθέρωσης ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνη της αγάπης. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Χωρίς τα οφέλη αυτών των φυσικών τονωτικών της διάθεσης, μπορεί να γίνουμε πιο επιρρεπείς σε μελαγχολία και κακή διάθεση.

Πηγή: prevention.com

 

v