«Τι πραγματικά σημαίνει να μεγαλώνεις μόνη σου ένα παιδί…»

«Τι πραγματικά σημαίνει να μεγαλώνεις μόνη σου ένα παιδί…»

Δεν είχα υπολογίσει ότι θα μεγάλωνα μόνη μου το παιδί μου, αλλά η ζωή είναι γεμάτη αμέτρητες εκπλήξεις και προκλήσεις. Όταν ο γιος μου έγινε 4 εβδομάδων, μείναμε δυο μας. Το απροσδόκητο ταξίδι μου ως ανύπαντρη μητέρα με δίδαξε τόσα πολλά για τον εαυτό μου, τη ζωή και τη μητρότητα και ελπίζω, ότι μοιραζόμενη την ιστορία μου μια άλλη γυναίκα εκεί έξω θα ξέρει ότι δεν είναι μόνη της.

Η μοναξιά μπορεί να γίνει αφόρητη

Μου πήρε ένα χρόνο για να μην παίρνω προσωπικά όσα λέει ο περίγυρός μου και να συνειδητοποιήσω ότι δεν μπορώ να αναγκάσω τους ανθρώπους να καταλάβουν τι περνάω ή πώς νιώθω.

Οι δικοί μου άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως την κατάστασή μου. Οπότε εκτιμώ την καλή τους πρόθεση, αλλά αν κάτι από αυτά που μου λένε δεν μου ταιριάζει, το απορρίπτω και κάνω αυτό που θεωρώ εγώ σωστό για μένα και το παιδί μου.

Λένε ότι γίνεται πιο εύκολο όσο περνάει ο καιρός, και είμαι σίγουρη ότι γίνεται, αλλά επιτρέπεται να έχουμε και δύσκολες μέρες. Ειδικά τις ημέρες χωρίς τα παιδιά μας. Η ψυχοθεραπεία με βοήθησε πολύ στο να αντιληφθώ ότι μια μονογονεϊκή οικογένεια μπορεί να είναι ευτυχισμένη.

Χρειαζόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους περισσότερο απ' όσο

πιστεύουμε

Μπορεί η μοναξιά να είναι αφόρητη κάποιες φορές, όμως, ξέρω ότι δεν είμαι μόνη μου. Έχω ένα καταπληκτικό σύστημα υποστήριξης από φίλους και συγγενείς. Επιπλέον, γνώρισα και άλλες ανύπαντρες μαμάδες που με βοήθησαν πραγματικά να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει έστω ένας άνθρωπος στον στενό μας κύκλο, ο οποίος μπορεί να ταυτιστεί με όσα περνάμε.

Οι φίλες μου είναι πάντα έτοιμες για δραστηριότητες τόσο με, όσο και χωρίς τα παιδιά (ξέρουν πότε είμαι χωρίς τον γιο μου και θα πάνε για φαγητό μαζί μου). Αυτό με κρατάει σε εγρήγορση και μου προσφέρει έναν ωραίο αντιπερισπασμό στις δύσκολες μέρες.

Ανακάλυψα μια δύναμη μέσα μου που δεν ήξερα ότι υπάρχει

Από τότε που έγινα μητέρα, η ζωή μου απέκτησε άλλο νόημα. Έχω έναν λόγο να σηκώνομαι κάθε μέρα απ' το κρεβάτι και να αρπάζω την καθημερινότητα απ΄τα μαλλιά. Και, αυτός ο λόγος μου δίνει τόση χαρά, που δεν θέλω να χάνω καμιά στιγμή. Είδα μια άλλη πλευρά του εαυτού μου που δεν ήξερα καν ότι είχα. Είμαι αισιόδοξη, γεμάτη αυτοπεποίθηση και όρεξη.

Ζητάω και δέχομαι οποιαδήποτε βοήθεια χωρίς πολλή σκέψη

Το γεγονός ότι είμαι μητέρα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζομαι τον εαυτό μου επαγγελματικά και προσωπικά. Δεν φοβάμαι να λέω ''όχι'' και να θέτω τα όρια μου στον εργασιακό μου χώρο. Και είμαι τυχερή, γιατί δουλεύω σε μια εταιρεία που με υποστηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην προσωπική μου ζωή δέχομαι βοήθεια και από φίλους και από γονείς. Η φροντίδα ενός παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση και κατάλαβα από νωρίς ότι δεν μπορώ να αντεπεξέλθω μόνη μου. Βρήκα μια μπέιμπι σίτερ επίσης, να με βοηθά πού και πού και ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου.

Αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου

Δεν είναι εύκολο, ούτε όμως κι ακατόρθωτο. Μην αφήσετε τις ενοχές να σας στερήσουν την αυτοφροντίδα. Οπότε κάντε τη γυμναστική σας, πάρτε έναν υπνάκο και πηγαίνετα για ένα καφέ με μια φίλη σας όταν μπορείτε. Να είστε ο εαυτός σας για λίγο. Χρειάζεται.

Πηγή: mother.ly

v