«Όσα θα ήθελα να γνωρίζω πριν επιλέξω να κάνω μόνη μου παιδί»

«Όσα θα ήθελα να γνωρίζω πριν επιλέξω να κάνω μόνη μου παιδί»

Όταν ήμουν έγκυος, έγραψα ένα κείμενο σχετικά με το ότι έγινα ανύπαντρη μητέρα από επιλογή και στο οποίο ανέφερα λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους επέλεξα να χρησιμοποιήσω δότη σπέρματος και να αποκτήσω παιδί μόνη μου, σε ηλικία 35 ετών.

 Αυτό συνέβη πριν από δύο χρόνια περίπου, και εξακολουθώ να λαμβάνω email και μηνύματα στο Facebook από γυναίκες που κατάφεραν να με εντοπίσουν. Μου κάνουν ερωτήσεις και μοιράζονται τις σκέψεις ή τις ιστορίες τους. Έχω γνωρίσει μερικούς καταπληκτικούς φίλους με αυτόν τον τρόπο. Στο Instagram, υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων που χρησιμοποιούν το θέμα #singlemombychoice, καθώς και γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν μόνες τους παιδί. Οι περισσότερες από αυτές έχουν μια αρκετά καλή ιδέα για το τι πρόκειται να κάνουν, ενώ άλλες... όχι και τόσο.

Κι αυτό γιατί αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να το καταλάβεις. Σκεπτόμενη τι θα ήθελα να γνωρίζω πριν επιλέξω να κάνω μόνη μου παιδί καταλήγω στα εξής:

Είναι εξαντλητικό

Θυμάμαι να δυσανασχετώ κάθε φορά που άκουγα γονείς να παραπονιούνται ότι κουράζονται. Υπήρξα μεταπτυχιακή φοιτήτρια και ήμουν εξαντλημένη και αγχωμένη όλη την ώρα. Αυτό που δεν μπορούσα να κατανοήσω είναι ότι πρόκειται για ένα άλλο είδος εξάντλησης που σου ρουφάει την ενέργεια. 

Είναι η εξάντληση που συσσωρεύεται από τις εβδομάδες, τους μήνες ακόμη και τα χρόνια που στερείσαι ύπνο.Διανύω 19 μήνες χωρίς να κοιμάμαι πάνω από τέσσερις ώρες τη φορά -συνήθως λιγότερο. Τον πρώτο χρόνο, ο γιος μου ξυπνούσε 3-8 φορές τη νύχτα. Τώρα ξυπνάει 1-4 φορές τη νύχτα. Η στέρηση ύπνου έχει επηρεάσει τη διάθεσή μου, τη σωματική και ψυχική μου υγεία και ολόκληρη τη ζωή μου. 

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί μόνη σου σημαίνει ότι δεν έχεις καμία απολύτως βοήθεια. Κανέναν να αναλάβει το επόμενο τάισμα ή νανουρίσει το μωρό όσο εσύ χουζουρεύεις λίγο παραπάνω. Όσο το μωρό κοιμάται θα πρέπει να μαγειρέψεις ή να κάνεις δουλειές στο σπίτι, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει άλλος να τα κάνει αυτά για σένα.

Νιώθεις απέραντη μοναξιά

Γενικά οι μητέρες νιώθουν μοναξιά. Πόσο μάλλον όσες μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους! Νιώθεις μοναξιά ακόμα και σε όμορφες στιγμές όπως όταν το μωρό σου μπουσουλάει για πρώτη φορά και εσύ δεν είσαι εκεί για να το δεις επειδή κάνεις κάτι άλλο.

Νιώθεις μοναξιά όταν δεν υπάρχει κανένας να σε βοηθήσει. Όταν το μωρό κλαίει, όταν δεν προλαβαίνεις να κάνεις ένα μπάνιο, όταν κλαις από την κούραση και το άγχος. Όταν αρρωσταίνεις και δεν υπάρχει κανείς να κρατήσει το σπλάχνο σου και πρέπει να τα κάνεις όλα μόνη σου.

Νιώθεις μοναξιά όταν κάτι δεν πάει καλά με το παιδί σου ή υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να λυθεί και καλείσαι να πάρεις σημαντικές αποφάσεις. Ο γιος μου διαγνώστηκε πρόσφατα με αυτισμό, και παρόλο που οι γονείς μου είναι εξαιρετικά υποστηρικτικοί, δεν είχα κάποιον να κάθεται δίπλα μου, να μου κρατάει το χέρι, να συμπορεύεται μαζί μου. 

Είναι σημαντικό να βρεις λίγο χρόνο για σένα

Για μένα, αυτοφροντίδα σημαίνει ότι μένω ξύπνια λίγο παραπάνω το βράδυ, παρόλο που είμαι εξαντλημένη, για να διαβάσω. Κι αυτό επειδή το διάβασμα με κρατάει στα λογικά μου. Για κάποιον άλλον, μπορεί να είναι να κάνει γιόγκα κάθε πρωί. Ή να πιει καφέ κάπου έξω. Τα μικρά πράγματα που κάνουμε για να γεμίσουμε την ψυχή μας είναι αυτά που μας κρατούν σε εγρήγορση. Δεν είναι εγωισμός, είναι αυτοσυντήρηση.

Χρειάζεσαι μαμάδες για φίλες

Δεν αρκεί να έχεις την οικογένειά σου, την ευρύτερη οικογένεια ή κάποιους φίλους δίπλα σου όταν μεγαλώνεις μόνη σου ένα παιδί. Χρειάζεσαι άλλες μαμάδες για φίλες! Προσωπικά έχω ελάχιστες, αλλά ανήκω σε μια ομάδα και αυτό με βοηθάει πραγματικά. Μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα και να βρεις την υποστήριξη που ψάχνεις. Να ακούσεις ''κι εγώ το έχω κάνει αυτό'' ή να εξομολογηθείς πόσο κακή μαμά νιώθεις. Ακόμα καλύτερα αν βρεις κι άλλες μόνες μητέρες, χωρίς σύντροφο. Θα ξέρουν πώς είναι να εργάζεσαι με πλήρες ωράριο, να γυρνάς σπίτι και να πρέπει να μαγειρέψεις, να καθαρίσεις, να ετοιμάσεις το παιδί για ύπνο και να τα κάνεις όλα αυτά ξανά και ξανά, χωρίς βοήθεια ή συντροφιά.

Θα αναρωτηθείς αν πήρες τη σωστή απόφαση

Ήθελα να γίνω μητέρα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο - γι' αυτό και πήρα την απόφαση να αποκτήσω παιδάκι μόνη μου. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέμαι μήπως έφαγα περισσότερα από όσα μπορούσα να μασήσω. Αν υπερεκτίμησα την ικανότητά μου να το κάνω αυτό και να το κάνω καλά. Είναι πιο δύσκολο και πιο εξαντλητικό απ' ό,τι είχα φανταστεί.

Δεν υπάρχει ποτέ ανάπαυλα. Κανείς να με βοηθήσει να σηκώσουμε το βάρος. Κανείς να μου δώσει ρεπό έστω για μια μέρα. Μπορεί να μην μετανιώνω για την απόφασή μου, αλλά είναι δύσκολο.

Πηγή: todaysparent.com

v