«Σήμερα κρύφτηκα στο αυτοκίνητο για να κλάψω»: ένα κείμενο για όλες τις μαμάδες

«Σήμερα κρύφτηκα στο αυτοκίνητο για να κλάψω»: ένα κείμενο για όλες τις μαμάδες

Σήμερα κρύφτηκα στο αυτοκίνητό μου για να κλάψω, όπως έκλαψα στον πρώτο χωρισμό μου στο γυμνάσιο. Ήταν απλά ένα δύσκολο πρωινό.

Ήμουν ξύπνια όλη τη νύχτα με τα μικρά παιδιά μου άρρωστα. Όταν ξημέρωσε, ετοίμασα τα μεγαλύτερα παιδιά μου (υψώνοντας πολλές φορές τη φωνή μου), τα πήγα στο σχολείο κι έτρεξα γρήγορα σπίτι να φροντίσω τα μικρά που ψηνόντουσαν στον πυρετό. 

Καθώς πάρκαρα, τα μάτια μου γέμισαν δάκρυα. Έπρεπε να μείνω λίγο μόνη μου να κλάψω. Έπρεπε να κρυφτώ απ' όλους και απ' όλα μήπως και ξαναβρώ τον εαυτό μου. 

Μερικές φορές η ζωή, όπως και η μητρότητα, και ο γάμος, και η δουλειά, μπορεί να είναι δύσκολα. Μερικές φορές νιώθω ανήμπορη να τα διαχειριστώ όλα. Ανήμπορη να ανταπεξέλθω όπως πρέπει. Προσπαθώ να ξεπεράσω τις δυσκολίες και να είμαι "αρκετή", αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα. 

Κάποιες φορές, όπως σήμερα, αυτό που κουβαλάω στους ώμους μου είναι τόσο βαρύ που νιώθω τα γόνατά μου να λυγίζουν απ' το βάρος. Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι δεν θέλω να το παραδεχτώ, δεν θέλω να ξέρουν οι άλλοι πόσο δυσκολεύομαι. 

Ίσως νιώθω "αχάριστη" απέναντι στη μαμά που έχει μεγαλώσει μόνη της 3 παιδιά και τα' χει καταφέρει, ή απέναντι στη μαμά που πενθεί, ή σε εκείνη τη γυναίκα που ακόμα δεν έχει αποκτήσει το παιδί που τόσο λαχταράει. Ίσως, πάλι, φοβάμαι ότι θα με πουν "αποτυχημένη" επειδή δεν μπορώ να τα κάνω όλα καλά.

Οπότε, θα γράψω αυτό για να το διαβάσουν όλες οι εξαντλημένες μαμάδες όπως εγώ:

Μερικές φορές χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε αποτυχημένες απλά και μόνο επειδή νιώθουμε απογοήτευση ή εξάντληση. Μερικές φορές χρειάζεται να ξέρουμε ότι υπάρχουν και άλλες στα χαρακώματα μαζί μας, που μας κρατούν συντροφιά στα χειρότερά μας.

Μερικές φορές χρειαζόμαστε να ακούσουμε από μια άλλη μαμά να λέει «έχω νιώσει κι εγώ σαν κι εσένα, έχω κρυφτεί κι εγώ για να κλάψω, έχω νιώσει κι εγώ ανεπαρκής». 

Επειδή μερικές φορές θα βρεθείς να κάθεσαι κρυμμένη στο αυτοκίνητο, φορώντας τις πιτζάμες σου, να κλαις με λυγμούς και το μόνο που χρειάζεσαι εκείνη τη στιγμή είναι να ξέρεις πως δεν είσαι η μόνη μαμά που έχει δύσκολες μέρες.

Ευτυχώς, δεν είναι όλες οι μέρες δύσκολες αλλά σήμερα ήταν και δεν πειράζει. Αύριο θα προσπαθήσω να είμαι καλύτερη μαμά. 

Μετάφραση από Her View From Home

v