Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη; Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη; Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, επίσης γνωστό ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μια σύνθετη νόσος που συνήθως χαρακτηρίζεται από σοβαρή κόπωση, γνωστική δυσλειτουργία, προβλήματα ύπνου και κακουχία μετά την άσκηση, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητά μας να λειτουργήσουμε μέσα στην καθημερινότητά μας. Γι' αυτό και η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπεία είναι άκρως σημαντικές για την ποιότητα της ζωής μας.

Ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αμελήσουμε

Τα άτομα με το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης διαπιστώνουν ότι οι δραστηριότητες που κάποτε θεωρούσαν δεδομένες επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία τους. Για παράδειγμα, ένας σύντομος περίπατος, ένας καφές με έναν φίλο, το να ετοιμάσουν το παιδί τους για το σχολείο ή να προλάβουν το μετρό για τη δουλειά, που δεν προκαλούσαν κανένα πρόβλημα πριν, μπορεί τώρα να είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να γίνουν.

Εκτός όμως από την εμφανή εξάντληση υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα, στα οποία οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχής όπως:

  • Προβλήματα με τη σκέψη, τη συγκέντρωση, την μνήμη, την όραση, αδεξιότητα, μυϊκές συσπάσεις ή μυρμήγκιαση
  • Διαταραγμένος ύπνος
  • Πόνος ή άλγος στους μύες, τις αρθρώσεις ή το κεφάλι
  • Αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, αίσθημα ζάλης ή χλωμάδα
  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή δύσπνοια με την άσκηση ή την ορθοστασία
  • Αλλεργίες ή ευαισθησίες στο φως, τις μυρωδιές, την αφή, τον ήχο, τα τρόφιμα, τις χημικές ουσίες και τα φάρμακα
  • Γαστρεντερικές αλλαγές όπως ναυτία, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια
  • Προβλήματα ούρησης
  • Ακραία αύξηση ή απώλεια βάρους

Διάγνωση και θεραπεία

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει μία μόνο εξέταση για τη διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Οι γιατροί πρώτα πρέπει πρώτα να αποκλείσουν όλες τις άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλούν συμπτώματα και στη συνέχεια, να κάνουν τη διάγνωση.

Διαγνωστικά κριτήρια με βάση τα κλινικά κριτήρια της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής

Για τη διάγνωση, το άτομο πρέπει να έχει τα ακόλουθα τρία συμπτώματα:

  • Σημαντική μείωση της λειτουργικότητας και επίμονη και βαθιά κόπωση για τουλάχιστον 6 μήνες. Η κόπωση δεν είναι αποτέλεσμα σημαντικής προσπάθειας και δεν ανακουφίζεται ουσιαστικά με την ανάπαυση.
  • Κακουχία μετά την άσκηση
  • Διαταραχές στον ύπνο

Αν και η διάγνωση απαιτεί το άτομο να έχει συμπτώματα συνεχώς επί έξι μήνες, η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη μείωση του κινδύνου επιδείνωσης της νόσου. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς που είναι σε θέση να ρυθμίζουν τη δραστηριότητά τους και να μην πιέζουν τον εαυτό τους τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα μακροπρόθεσμα.

Γι' αυτό αν νιώθετε ότι το σώμα σας δεν λειτουργεί το τελευταίο διάστημα και δυσκολεύεστε να ανταπεξέλθετε σε απλές δραστηριότητες, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για να σας βοηθήσει. Μην το αμελήσετε, μόνο έτσι θα έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγή: betterhealth.vic.gov.au

v