Πώς να μεγαλώσεις μια γυναίκα που δεν έχει ανασφάλεια με το σώμα της!

Πώς να μεγαλώσεις μια γυναίκα που δεν έχει ανασφάλεια με το σώμα της!

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός είναι αρετές που χρειάζονται χρόνο και επιμονή για να αποκτηθούν. Για τα περισσότερα κορίτσια (και συνεπώς για πολλές από εμάς) ο δρόμος που οδηγεί στην αγάπη και το σεβασμό για το μυαλό και το σώμα μας είναι μακρύς και δύσκολος. 

Η δική μας σωστή καθοδήγηση αποτελεί το κλειδί για να μεγαλώσουμε αυτόνομες γυναίκες που αγαπάνε τον εαυτό τους και το σώμα τους χωρίς άσκοπες ανασφάλειες (όπως συμβαίνει στις περισσότερες από εμάς). Τι πρέπει να κάνουμε;

Αποδεχόμαστε πρώτες το σώμα μας

Η επιρροή που ασκεί μια μητέρα στην κόρη είναι πολύ μεγάλη. Αν εσείς δεν είστε ικανοποιημένη από την εμφάνισή σας και δεν έχετε αποδεχθεί τις ατέλειές σας, τότε το πιθανότερο είναι αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης να κληροδοτηθεί στο κοριτσάκι σας. Αποφύγετε δηλώσεις του τύπου «είμαι χοντρή, δεν μου πηγαίνει τίποτα», μην κάνετε αποδοκιμαστικές γκριμάτσες όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη και γενικά μην υποτιμάτε και κακοχαρακτηρίζετε τον εαυτό σας σε κάθε ευκαιρία.

Αντίθετα, χαρίστε στην κόρη σας το θετικό πρότυπο μιας γυναίκας που αγαπάει και φροντίζει τον εαυτό της χωρίς να δίνει υπερβολική σημασία στην εμφάνισή της και στη γνώμη των άλλων γι’ αυτή.

Μιλάμε ανοιχτά για τα ψεύτικα πρότυπα ομορφιάς 

Είναι συνηθισμένο τα μικρά κορίτσια να θέλουν να μοιάσουν στα πρότυπα ομορφιάς που μας προβάλλουν, νιώθοντας τελικά άσχημες ή χοντρές όταν δεν τα καταφέρνουν. Συζητήστε με τα παιδιά σας για τη διαφορετικότητα του σώματος, τονίζοντας την μη ρεαλιστικότατα των φωτογραφιών που βλέπουν στα social media και τα περιοδικά. Αν παρατηρήσετε ότι η κόρη σας «παλεύει» με την εικόνα της, σταθείτε πλάι της με κατανόηση και ανοιχτή για οποιαδήποτε συζήτηση. 

Βάζουμε στη ζωή σας την άσκηση για ευχαρίστηση!

Αντί να επαναλαμβάνετε συνέχεια πως πρέπει να γυμναστείτε (ή γυμνάζεστε) για να χάσετε κιλά ή να διατηρήσετε το βάρος σας, μιλήστε στα κορίτσια σας για την ευχαρίστηση της άσκησης. Δεν χρειάζεται να σπαταλάτε ώρες στο γυμναστήριο ή τις αθλητικές δραστηριότητες! Οι συχνές βόλτες στη φύση ή τα παιχνίδια στη θάλασσα  μαθαίνουν στο παιδί πως η άσκηση αλλάζει θετικά τη ζωή τους. Εκτός από το όμορφο σώμα, βελτιώνει τη διάθεση, μας φέρνει πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους, μπορεί να λειτουργήσει ως καλλιτεχνική έκφραση και μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική.

Αναπτύσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό

Αποφύγετε τις ταμπέλες των «καλών» ή «κακών» τροφίμων, καθώς οι ετικέτες δημιουργούν άγχος σχετικά με το φαγητό και μπορεί να οδηγήσουν σε επιπτώσεις όπως ο περιορισμός της τροφής ή η αίσθηση ότι είναι «κακός» άνθρωπος επειδή έχει φάει ένα «κακό» φαγητό.

Προωθήστε την υγιεινή διατροφή δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα βοηθούν τους ανθρώπους να γίνουν δυνατοί και υγιείς. Αντί να εστιάσετε στις θερμίδες, εξηγήστε πώς οι βιταμίνες σε ένα πορτοκάλι βοηθούν τα ούλα τους ή πώς οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στον εγκέφαλό τους. Και αν το παιδί σας θέλει να φάει ένα μπισκότο ή πατατάκια, δεν χρειάζεται να ντρέπεται για τις διατροφικές του επιλογές. Εξάλλου όλα χρειάζονται, αλλά με μέτρο. 

Προσπαθούμε να την μυήσουμε στον αθλητισμό

Βοηθήστε την κόρη σας να αγαπήσει το σώμα της όχι μόνο για την ομορφιά του αλλά και για τη φυσική του δύναμη. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι κορίτσια που ασχολούνται με ομαδικά σπορ έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση, αφού αναζητούν την αναγνώριση και την αποδοχή πρώτα από την ομάδα τους (δηλαδή, άλλα κορίτσια) και όχι από τα αγόρια.

Την αγαπάμε άνευ όρων!

Όπως πάντα η αγάπη είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας. Η άνευ όρων αποδοχή, η επιβράβευση για τα μικρά και τα μεγάλα, η συμπαράσταση στις αποτυχίες, η κατανόηση στις δύσκολες στιγμές, η πίστη στις δυνατότητες της όταν ακόμα και η ίδια δεν πιστεύει στον εαυτό της είναι δώρα ανεκτίμητα που μόνο ένας γονιός μπορεί να κάνει. Αγαπήστε το κοριτσάκι σας και αυτό θα αγαπήσει τον εαυτό του! 

v