Πώς να φτιάξεις αφράτο ψωμί του τοστ, χωρίς συντηρητικά

Πώς να φτιάξεις αφράτο ψωμί του τοστ, χωρίς συντηρητικά

Αν έχουμε δοκιμάσει έστω μία φορά σπιτικό ψωμί του τοστ, ξέρουμε πόσο μεγάλη διαφορά έχει σε γεύση, άρωμα και υφή σε σχέση με τα έτοιμα του εμπορίου. Είναι αφράτο, μαλακό, ιδανικό για τοστ, σάντουιτς ή ακόμα και για γαλλικό πρωινό. Και το καλύτερο; Ξέρουμε ακριβώς τι βάζουμε μέσα. Χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα, μόνο με απλά υλικά και μεράκι.

Τι χρειαζόμαστε

  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή δυνατό αλεύρι (τύπου 70%)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 20 γρ. φρέσκια)
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 250 ml χλιαρό γάλα
  • 50 ml χλιαρό νερό
  • 1 αυγό
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο (ή ελαιόλαδο για πιο ελαφριά εκδοχή)

Τι πρέπει να κάνουμε 

Βήμα 1ο 

Ξεκινάμε με το προζύμι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.

Βήμα 2ο

Ζυμώνουμε: Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το αυγό, το γάλα και το μείγμα της μαγιάς. Ξεκινάμε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα ή με τα χέρια, και στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.

Βήμα 3ο 

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο: Το ενσωματώνουμε σιγά-σιγά στη ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 7-10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και να μην κολλάει στα χέρια.

Βήμα 4ο

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει: Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 5ο 

 

Πλάθουμε: Μόλις φουσκώσει, την ξεφουσκώνουμε απαλά και τη χωρίζουμε σε 3 μπάλες. Τις ανοίγουμε σε λωρίδες και τις πλέκουμε σε κοτσίδα (προαιρετικά), ή απλώς τις στρώνουμε στη φόρμα για ψωμί του τοστ (30×10 εκ.) ελαφρώς λαδωμένη.

 

Βήμα 6ο

Δεύτερη φουσκωτή: Καλύπτουμε τη φόρμα και αφήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά να ξαναφουσκώσει.

Βήμα 7ο

Ψήνουμε: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C (αντιστάσεις), για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω.

Βήμα 8ο

Αφήνουμε να κρυώσει: Το βγάζουμε από τη φόρμα και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε. Μπορούμε να το διατηρήσουμε 3-4 μέρες σε καλά κλειστό σακουλάκι ή και να το καταψύξουμε σε φέτες.

Καλή επιτυχία!

Απόρρητο
v