Φρέσκο ψαράκι: 3 συνταγές που μυρίζουν… θάλασσα!

Φρέσκο ψαράκι: 3 συνταγές που μυρίζουν… θάλασσα!

Καλοκαίρι χωρίς ψαράκι γίνεται; Δεν γίνεται! Από την πρώτη στιγμή που πιάνει η ζέστη, κάτι μέσα μας μας τραβάει προς τη θάλασσα – κι αν δεν μπορούμε να βουτήξουμε, τουλάχιστον μπορούμε να τη φέρουμε στο πιάτο μας. Το καλό με το φρέσκο ψάρι είναι πως δεν χρειάζεται πολλά-πολλά. Ένα καλό λάδι, λίγο λεμόνι, φρέσκα μυρωδικά και ψήσιμο με αγάπη – αυτά αρκούν για να φτιάξουμε ένα πιάτο που μας ταξιδεύει. Πάμε να μαγειρέψουμε;

 1. Ψάρι πλακί στον φούρνο – αρωματικό και σπιτικό

Ιδανικό για: μπακαλιάρο, σαφρίδι, γόπες, σπάρο

Τι θα χρειαστούμε 

  • 1 κιλό ψάρι καθαρισμένο

  • 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες

  • 1 καρότο σε λεπτές φετούλες

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 1 ποτήρι λευκό κρασί

  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • Ρίγανη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι πρέπει να κάνουμε

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι, σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια, το καρότο και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

  3. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το κρασί, λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση για 5 λεπτά.

  4. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τον μισό μαϊντανό και απλώνουμε το μείγμα της σάλτσας.

  5. Τοποθετούμε από πάνω τα ψάρια και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νεράκι.

  6. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ψάρι και να μελώσει η σάλτσα.

  7. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε με πατάτες βραστές ή φρυγανισμένο ψωμί.

2. Μικρό ψαράκι τηγανητό με σκορδάτο λαδολέμονο, απλό και ακαταμάχητο

Ιδανικό για: μαριδάκι, γαύρο, αθερίνα

Τι θα χρειαστούμε 

  • 500 γρ. μικρά ψάρια καθαρισμένα και πλυμένα
  • Αλεύρι για τηγάνισμα

  • Ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο για τηγάνισμα

  • Χοντρό αλάτι

Για το λαδολέμονο:

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

Τι πρέπει να κάνουμε

  1. Στεγνώνουμε καλά τα ψαράκια σε απορροφητικό χαρτί.

  2. Τα αλευρώνουμε ένα-ένα ή τα βάζουμε σε σακούλα με αλεύρι και τα ανακινούμε ελαφρά.

  3. Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

  4. Τα βγάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.

  5. Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο: σε ένα μπολ, χτυπάμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο και τον μαϊντανό μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  6. Περιχύνουμε όσο είναι ζεστά και σερβίρουμε με χόρτα ή πατατοσαλάτα. Τρώγονται με το χέρι και με χαμόγελο!

3. Τσιπούρα στη σχάρα με λεμόνι και δεντρολίβανο – η εκλεκτή

Ιδανικό για: κυριακάτικο τραπέζι, τραπέζι φίλων

Τι θα χρειαστούμε 

  • 2 τσιπούρες (περίπου 400-500 γρ. η καθεμία), καθαρισμένες

  • 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες

  • 2-4 κλαράκια δεντρολίβανο

  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • Αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι πρέπει να κάνουμε

  1. Πλένουμε και χαράζουμε ελαφρά τις τσιπούρες στα πλευρά.

  2. Αλατοπιπερώνουμε καλά και εξωτερικά και εσωτερικά.

  3. Γεμίζουμε την κοιλιά με τις φέτες λεμονιού και ένα κλαράκι δεντρολίβανο.

  4. Αλείφουμε με λάδι και τις δύο πλευρές του ψαριού.

  5. Ψήνουμε σε καλοζεσταμένη σχάρα ή γκριλιέρα (ή ακόμα και στο φούρνο με λειτουργία γκριλ) για περίπου 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά – προσεκτικά, χωρίς να τις γυρίζουμε συνέχεια.

  6. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και ντιπ γιαουρτιού με μυρωδικά ή απλώς με μια δροσερή σαλάτα εποχής.

Μικρά μυστικά που κάνουν τη... διαφορά

  • Το ψάρι δεν το παραψήνουμε! Θέλουμε να μείνει ζουμερό.

  • Το καλό αλάτι και το λεμόνι αναδεικνύουν τις γεύσεις – μη φοβηθούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

  • Το φρέσκο ψάρι μυρίζει… τίποτα! Αν μυρίζει έντονα, κάτι δεν πάει καλά.

  • Ό,τι και να μαγειρεύουμε, να το κάνουμε με διάθεση. Η θάλασσα, άλλωστε, θέλει χαλαρότητα.

Μπορεί να μην έχουμε όλοι παραλία έξω από την πόρτα μας, αλλά με αυτές τις συνταγές, φέρνουμε το καλοκαίρι στην κουζίνα μας κι αυτό είναι το πιο νόστιμο ταξίδι.

Καλή μας όρεξη!

Απόρρητο
v