Οδηγός νέων μαμάδων: Το τάισμα του μωρού

Οδηγός νέων μαμάδων: Το τάισμα του μωρού

Το τάισμα του νεογέννητου είναι το πρώτο πράγμα που καλείται να κάνει η νέα μαμά για το μωρό της, ήδη από τις πρώτες ώρες της γέννησής του. Ο θηλασμός είναι μία μαγευτική εμπειρία που απαιτεί, όμως, «εκπαίδευση» και υπομονή, ενώ και το γάλα φόρμουλας χρειάζεται προσοχή. Φυσικά και θα τα καταφέρετε μια χαρά, αλλά με τις παρακάτω συμβουλές ελπίζουμε να κάνουμε την ζωή σας λίγο πιο εύκολη.

Μετά το «Οδηγός νέων μαμάδων: Η αλλαγή της πάνας», δείτε το δεύτερο μέρος του οδηγού, με θέμα «Το τάισμα του μωρού» και διαβάστε τις απαντήσεις των ειδικών σε όσα σας ενδιαφέρουν:

Θηλασμός: Προβλήματα και λύσεις

Το να μάθει μία γυναίκα να θηλάζει μοιάζει λίγο με το να μάθει ποδήλατο: Θα δυσκολευτεί λίγο στην αρχή, πιθανώς να πονέσει, αλλά στο τέλος θα γίνει μία απολαυστική εμπειρία. Μέχρι τότε, δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε τις πιο συχνές πρώτες δυσκολίες του θηλασμού:

-Πόνος «μανταλάκι»: Είναι απόλυτα φυσιολογικό να πονούν οι θηλές της γυναίκας όταν ξεκινά να θηλάσει. Αν, όμως, ο πόνος αυτός συνεχίσει ακόμα και μετά τις πρώτες δέκα ημέρες και διαρκεί για περισσότερο από ένα λεπτό, από τη στιγμή που το μωρό θα ξεκινήσει να θηλάσει, ίσως φταίει η θέση του στόματός του στην θηλή σας. Για να αλλάξετε το μωρό θέση ενώ θηλάζει βάλτε τον δείκτη σας στο στόμα του για να αφήσει το στήθος σας, γαργαλήστε το πηγούνι του ή περιμένετε να χασμουρηθεί για να ανοίξει καλά το στόμα του, πιέστε το στήθος σας στην περιοχή της θηλής και βάλτε το καλά στο στόμα του, έτσι ώστε να μη μπορείτε να δείτε όσο γίνεται την θηλαία άλω.

-Πληγιασμένες θηλές: Είναι πολύ σύνηθες κατά την πρώτη εβδομάδα του θηλασμού να πληγιάσουν και να ματώσουν οι θηλές της μητέρας, συνήθως εξαιτίας του λάθος «δαγκώματος» του μωρού. Μην ανησυχείτε για το λίγο αίμα που πιθανώς καταπιεί το μωρό ενώ θηλάζει από τις πληγιασμένες θηλές σας. Φροντίστε να το τοποθετείτε σωστά ενώ τρώει για να αποφύγετε να χειροτερέψουν οι πληγές και όταν τελειώνετε με τον θηλασμό αφήστε λίγο γάλα πάνω στις θηλές σας για να ξεραθεί και να «θρέψει» τις πληγές. Αν το πρόβλημα δεν διορθώνεται εύκολα χρησιμοποιείστε κάποιο ειδικό τζελ λανολίνης που ανακουφίζει το δέρμα, ενώ μπορείτε να πάρετε και ένα ελαφρύ παυσίπονο μισή ώρα πριν θηλάσετε.

-Φραγμένοι «αγωγοί»: Οι γαλακτοφόροι αδένες στους μαστούς συχνά φράσουν επειδή το γάλα δεν διοχετεύεται εντελώς. Έτσι, μπορεί να παρατηρήσετε μία σκληρή μάζα στον μαστό σας ή τσούξιμο ενώ τον αγγίζετε ή ακόμα και κοκκινίλα. Αν αρχίσετε να έχετε και πυρετό πιθανώς πρόκειται για μόλυνση και πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Προσπαθήστε να μην αφήνετε να περνά πολλή ώρα ανάμεσα στους θηλασμούς για να ρέει συνεχώς το γάλα. Το στρες είναι ένας ακόμα λόγος ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την ροή του γάλακτος. Το μωρό σας, πάντως, δεν κινδυνεύει από ένα τέτοιο πρόβλημα.

-Μαστίτιδα: Η μαστίτιδα είναι μία βακτηριακή λοίμωξη των μαστών με συμπτώματα όπως πυρετό και πόνο στο στήθος. Συμβαίνει συχνά κατά την διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων και προκαλείται από πληγιασμένες θηλές, φραγμένους γαλακτοφόρους αδένες ή διόγκωση των μαστών. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με αντιβιοτικά, ζεστές κομπρέσες και τακτικό «άδειασμα» των μαστών, εφόσον βέβαια όλα αυτά τα συστήσει ο γυναικολόγος.

-Μικρή «παραγωγή» γάλακτος: Ο θηλασμός είναι μία διαδικασία προσφοράς και ζήτησης. Όσο το μωρό θηλάζει τόσο οι μαστοί θα παράγουν γάλα. Αν βλέπετε το γάλα σας να μειώνετε δοκιμάστε να αντλείτε γάλα συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας με θήλαστρο –το πιθανότερο είναι ότι θα βοηθήσει. Το να πίνετε περισσότερα υγρά με το ζόρι ή να τρώτε περισσότερο, όπως συστήνουν κάποιοι «ειδικοί», δεν έχει αποδειχθεί να ενισχύει την παραγωγή γάλακτος.

Το πολυαναμενόμενο… ρέψιμο!

Μερικές φορές οι νέες μαμάδες νιώθουν ότι κάτι δεν κάνουν καλά με τον τρόπο που βοηθούν το μωρό τους να ρευτεί και έτσι χρειάζεται να περιμένουν… ώρες!

Οι ειδικοί εξηγούν πως το ρέψιμο βοηθά το μωρό να αποβάλλει τον αέρα που γέμιζε το στομάχι του όσο εκείνο έτρωγε, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύει να κάνει εμετό, να πνιγεί ή να έχει πολλά αέρια. Μία από τις παρακάτω τεχνικές θα βοηθήσει το μωρό σίγουρα να επιτύχει το πολυπόθητο ρέψιμο:

-Ξαπλώστε το μωρό στα πόδια σας, με το κεφάλι λίγο πάνω από το στήθος, και χτυπήστε το ελαφρά στην πλάτη.

-Κρατήστε το μωρό αγκαλιά στο στήθος σας, με το πηγούνι στον ώμο σας. Με το ένα χέρι στηρίξτε το κεφάλι του και με το άλλο τρίψτε του την πλάτη.

-Αν το μωρό μπορεί να στερεώσει το κεφάλι του, κρατήστε το αγκαλιά, με το στομάχι λίγο κάτω από τον ώμο σας, και το κεφάλι πάνω από αυτόν και περπατήστε για λίγη ώρα στο δωμάτιο.

Επιλέγοντας γάλα-φόρμουλα

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις των νέων γονιών όταν ετοιμάζονται να μεταβούν από τον θηλασμό στη φόρμουλα είναι το ποιο γάλα θα πρέπει να επιλέξουν. Οι ειδικοί λένε πως οποιοδήποτε γάλα κυκλοφορεί στην αγορά, σε μορφή σκόνης για τους πρώτους μήνες του μωρού και υγρή μορφή μετά τον πρώτο χρόνο, και εφόσον ο παιδίατρος δεν έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες (π.χ. για γάλα χωρίς λακτόζη), είναι κατάλληλο για το μωρό σας. Μπορείτε να προτιμήσετε κάποιο με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Αυτό που χρειάζεται προσοχή αναφορικά με το γάλα του μωρού είναι η ημερομηνία λήξης και η συντήρησή του. Για παράδειγμα, σχεδόν όλα τα γάλατα σε μορφή σκόνης πρέπει να πετιόνται τέσσερις εβδομάδες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, είτε έχουν καταναλωθεί είτε όχι. Επίσης, υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος μέσα στον οποίο μπορεί να διατηρηθεί το γάλα από την στιγμή που θα ετοιμαστεί (συνήθως μετά τις δύο ώρες πρέπει να πετιέται). Τέλος, είναι πολύ σημαντικό τα μπιμπερό να πλένονται πάρα πολύ καλά μετά το τάισμα του μωρού για να μην αναπτύσσονται μικρόβια, ιδιαίτερα στα στόμια.

Βασικές οδηγίες για το τάισμα με μπιμπερό:

Πριν έρθει η ώρα του ταΐσματος του μωρού σας, τα μπιμπερό και οι θηλές τους πρέπει να είναι πλυμένα και αποστειρωμένα. Αποστειρωμένο, επίσης, πρέπει να είναι για κάποιο διάστημα και το νερό με το οποίο θα αναμείξετε το γάλα σκόνης.

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος αποστείρωσης-προετοιμασίας γάλακτος είναι ο εξής:

Πλύνετε με σαπουνάδα και ζεστό νερό όλα τα μπιμπερό και τις θηλές και αφήστε τα να στραγγίξουν. Παράλληλα βράστε μπόλικο νερό για να το αποστειρώσετε.

Τοποθετήστε τα μπιμπερό και τις θηλές στον ειδικό αποστειρωτή για να τα αποστειρώσετε.

Όταν είναι έτοιμα γεμίστε τα ένα-ένα με το αποστειρωμένο νερό, στην ποσότητα που ορίζουν οι οδηγίες από το γάλα σκόνης που χρησιμοποείτε για την ηλικία του μωρού (π.χ. 60ml αποστειρωμένου νερού σε κάθε μπιμπερό).

Κλείστε τα μπιμπερό καλά, με το καπάκι, και τοποθετήστε τα στο πίσω μέρος του ψυγείου σας –εκεί που έχει την περισσότερη ψύξη.

Όταν θέλετε να ετοιμάσετε το γάλα του μωρού, απλά βγάζετε έξω ένα από τα μπουκάλια με το νερό και το ζεσταίνετε, είτε τοποθετώντας το στο ειδικό μηχάνημα που υπάρχει για τον σκοπό αυτό είτε μέσα σε ένα λίγο μεγαλύτερο δοχείο, στο οποίο προσθέτετε βρασμένο (από τον βραστήρα) νερό (σαν μπεν μαρί). Στην δεύτερη περίπτωση θα εξοικειωθείτε με το πόσο χρόνο χρειάζεται το νερό για να ζεσταθεί μετά από 2-3 δοκιμές.

Όταν το νερό έχει ζεσταθεί τόσο ώστε να μπορεί να το πιει το μωρό, προσθέτετε τις αντίστοιχες μεζούρες σκόνης, ανακινείτε καλά και το γάλα είναι έτοιμο.

Tip: Όταν ταΐζετε το μωρό με το μπιμπερό, φροντίστε να κρατάτε έτσι το μπουκάλι ώστε το γάλα να γεμίζει όλη την θηλή και να μην ρουφά το μωρό αέρα.

Πηγή: The Bump 

Διαβάστε ακόμα:

Οδηγός νέων μαμάδων: Η αλλαγή της πάνας

Η λίστα της μαμάς για το τάισμα του μωρού

v