Μαγειρική με τα παιδιά: Διασκεδαστικό μάθημα υγιεινής διατροφής

Μαγειρική με τα παιδιά: Διασκεδαστικό μάθημα υγιεινής διατροφής

Η μαγειρική με τα παιδιά δεν είναι μόνο μία διασκεδαστική δραστηριότητα που μπορεί να τα απασχολήσει δημιουργικά ή να τα ενθαρρύνει να σας βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού. Αποτελεί μία εξίσου καλή ευκαιρία να μάθουν να αγαπούν τις υγιεινές τροφές, να διδαχθούν πόσο ωφέλιμες είναι για μυαλό και σώμα, αλλά και να συνειδητοποιήσουν ότι η μαγειρική είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα διαδικασία από το να παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω. Το να εκπαιδευθούν από νωρίς σε ένα σωστό διατροφικό μοντέλο, εξασφαλίζει ότι θα διατηρήσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής και αργότερα στη ζωή τους.

Το να μαγειρεύει και να τρώει μαζί όλη η οικογένεια έχει πολλά οφέλη. Δείτε μερικά:

1. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε από μικρά μαζί με τους γονείς τους, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο από τα παιδιά που τρώνε μόνα τους, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως φύλο, δομή οικογένειας ή οικονομική κατάσταση.

2. Το "όλοι μαζί στο τραπέζι" ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας και συμβάλλει ώστε γονείς και παιδιά να χτίζουν καλές σχέσεις. Οι γονείς μπορούν κατά τη διάρκεια του οικογενειακού φαγητού, να παρατηρήσουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους (ιδιαίτερα όταν αυτά βρίσκονται στην εφηβεία), π.χ. αν έχουν αρχίσει να καπνίζουν, να πίνουν ή να κάνουν άλλες καταχρήσεις.

3. Η ώρα του φαγητού είναι ιδανική για να κουβεντιάσετε με το παιδί σας, να του πείτε ιστορίες από τα παιδικά σας χρόνια και να ζητήσετε να σας πει τις δικές του ιστορίες από το σχολείο. Μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά που ακούνε συχνά ιστορίες από τους γονείς τους, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλύτερες σχέσεις με τους συμμαθητές τους κατά την εφηβεία.

4. Οικογένειες που συνδυάζουν το φαγητό με την... τηλεόραση, εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας σε σύγκριση με τις οικογένειες που τρώνε στο τραπέζι. Σηκωθείτε, λοιπόν, και μαζευτείτε γύρω από τραπέζι για πιο ποιοτικά γεύματα από κάθε άποψη.

Το να μαγειρεύετε μαζί έχει σαν φυσικό επακόλουθο να τρώτε μαζί, οπότε μην διστάσετε να εφαρμόσετε μία πρακτική που μπορεί σταδιακά να σας γίνει αγαπημένη συνήθεια.

Τι μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά;

  • Πολύχρωμη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά
  • Ομελέτα
  • Μπιφτέκια για να φτιάξετε σπιτικό χάμπουργκερ
  • Σούπα βελουτέ λαχανικών
  • Φαγίτας (θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε στο σούπερ μάρκετ)
  • Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας

Πηγή: Modernmom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v