Υγιεινή ανδρικού γεννητικού οργάνου στο μωρό

Υγιεινή ανδρικού γεννητικού οργάνου στο μωρό

Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 9 μηνών και ο παιδίατρός μας ποτέ μέχρι τώρα δεν μου είπε να κατεβάζω το πουλάκι του μωρού. Σε κάθε μηνιαία επίσκεψή μας, μου έλεγε να μην το πειράζω. Θα ήθελα να μάθω αν αυτό είναι σωστό η έπρεπε να το κατεβάζω από πιο μικρή ηλικία. (Σε μια φίλη μου που το μωρό είναι 40 ημερών η παιδίατρος ήδη κατέβασε το πουλάκι του και της είπε να βάζει και μια κρέμα). Εμένα τίποτα ο δικός μας παιδίατρος. Ποιο είναι το σωστό τελικά;
Απάντηση:

Η αδυναμία διάνοιξης της ακροποσθίας και αποκάλυψης της βαλάνου του πέους αποτελεί συχνή κατάσταση στα άρρενα νεογνά και βρέφη. Οι τρείς διαφορετικές καταστάσεις στις οποίες οφείλεται είναι, οι βαλανοποσθικές συμφύσεις, η στενή ακροποσθία και η πραγματική (αληθής) φίμωση. Οι δύο πρώτες αποτελούν τμήμα της φυσικής διεργασίας ανάπτυξης του πέους και μπορεί να χρειαστούν παρέμβαση κάτω από ειδικές συνθήκες. Η ουλώδης αληθής φίμωση συμβαίνει σε ποσοστό 1% - 2% και απαιτεί πάντα χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της.

Κατά τη γέννηση αποκαλύπτεται πλήρως η βάλανος μόνο σε 5% των νεογνών, ενώ μέχρι την ηλικία των 6 μηνών το ποσοστό αυτό φτάνει το 20 – 30%. Μετά την ηλικία των 3 ετών μόνο στο 10% των αγοριών δεν μπορεί να κινητοποιηθεί πλήρως η πόσθη και να αποκαλυφθεί η βάλανος.

Οι βαλανοποσθικές συμφύσεις οφείλονται στην κοινή ενδομήτρια ανάπτυξη βαλάνου και ακροποσθίας και αποκολλώνται σταδιακά από τον 5ο μήνα της ενδομήτριας ζωής υπό την επίδραση των ανδρογόνων και μετά την γέννηση με τις στύσεις του νεογνού και αργότερα βρέφους και παιδιού. Η συσσώρευση σμήγματος συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία η οποία είναι φυσιολογική. Καθαρισμός του πέους με ήπια έλξη της ακροποσθίας, τόσο όσο να μην ενοχλεί το παιδί, με ότι αφρόλουτρο ή σαπούνι χρησιμοποιείτε για το υπόλοιπο σώμα του, είναι αρκετός.

Λύση των βαλανοποσθικών συμφύσεων απαιτείται όταν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι (παθήσεις ουροποιητικού, συχνές βαλανοποσθίτιδες κλπ).

Ο στενός δακτύλιος ακροποσθίας χαλαρώνει συνήθως μέχρι την ηλικία των 6 – 7 ετών. Κάποιες φορές βοηθά η χρήση τοπικά στεροειδών (αλοιφές κορτιζόνης).

Η αληθής φίμωση απαιτεί χειρουργική διόρθωση (πλαστική ακροποσθίας ή πλήρης περιτομή). Σπάνια γίνεται η επέμβαση στην νεογνική και βρεφική ηλικία όταν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι, μεγάλη στένωση ακροποσθίας με σταγονοειδή ούρηση και ακροποσθία που φουσκώνει σαν μπαλόνι κατά την ούρηση, ξηρωτική βαλανίτιδα ή πάθηση του ουροποιητικού που απαιτεί συχνές λήψεις καλλιέργειας ούρων.

Γενικά αποφεύγετε τη βίαιη διάνοιξη της ακροποσθίας, καθαρίστε την περιοχή κατά το μπάνιο με τα ίδια μέσα και την ίδια σχολαστικότητα που πλένετε και το υπόλοιπο σώμα του αγοριού σας και εμπιστευτείτε τον παιδίατρο σας. Στα παιδιά που η ακροποσθία ανοίγει πλήρως, πλένετε, ξεπλένετε με άφθονο νερό και ξανακλείνετε πάντα.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο αποκαλύφθηκε η ακροποσθία και δεν μπορεί να ξανακλείσει και να καλύψει την βάλανο - παραφίμωση, επιπλοκή συνήθως σε παρουσία στενωτικού δακτυλίου ή φίμωσης, απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρο ή τον παιδοχειρουργό σας.

O Αρσένιος Γεωργιάδης είναι Διευθυντής Παιδοχειρουργικού τμήματος στην Ευρωκλινική Παίδων.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v