6 συνταγές από τον Πόντο στο πιάτο σας

6 συνταγές από τον Πόντο στο πιάτο σας

Για ένα... διαφορετικό γεύμα, δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο αντιπροσωπευτικές ποντιακές συνταγές, έτσι ακριβώς όπως μας τις έδωσε η γιαγιά μου. Από πιροσκία και μυθοπίλαβον μέχρι σουμάδα και τσιριχτά, ακολουθήστε κατά γράμμα τα υλικά και την εκτέλεση και η επιτυχία είναι σίγουρη!

Τουρσί μελιτζανάκι

(φωτό: tastefull.wordpress)

Υλικά:

1 ½ κιλό μικρά μελιτζανάκια
1 ματσάκι σέλινο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κεφάλι σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό
1 ½ λίτρο ξύδι
1 φλιτζάνι αλάτι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα μελιτζανάκια και τ α χαράζουμε κάθετα αφαιρώντας λίγη ψίχα. Σε ένα μικρό σκεύος ψιλοκόβουμε τα φύλλα από το σέλινο, κρατώντας στην άκρη τα κλωνάρια του, το μαϊντανό του, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Με το μείγμα, γεμίζουμε τα μελιτζανάκια και γύρω-γύρω τα τυλίγουμε με τα κλωνάρια του σέλινου. Τα βάζουμε σε γυάλινο ή πήλινο δοχείο και τα διατηρούμε σκεπάζοντάς τα με το ξίδι και το αλάτι.

Πιροσκία

(φωτό: aktidadimitris.blogspot)

Υλικά:

Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 γιαούρτι
2 κουταλιές βούτυρο
2 αυγά
Νερό χλιαρό όσο πάρει

Για τη γέμιση:
1 κρεμμύδι τριμμένο
¼ φλιτζάνι λάδι
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
½ άνηθο ψιλοκομμένο
½ κιλό πατάτες βρασμένες (πουρέ)
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη: Σε λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης . Προσθέτουμε σταδιακά όσο νερό χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μας αφράτη . Την αφήνουμε μισή ώρα να «σταθεί» και να φουσκώσει.

Για τη γέμιση: Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε. Τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε. Καίμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι να ροδίσει, προσθέτουμε το πουρέ πατάτας, το δυόσμο, τον άνηθο και το αλατοπίπερο και ανακατεύοντας συνεχώς σοτάρουμε τη γέμιση για 5 λεπτά περίπου.

Αφού κρυώσει η γέμισή μας, κόβουμε από τη ζύμη μικρά μακρόστενα μπαλάκια, κάνουμε με το δάχτυλό μας μια τρύπα, τη γεμίζουμε με μια κουταλιά γέμιση και την κλείνουμε καλά. Αφού τελειώσουν τα υλικά μας τηγανίζουμε τα πιροσκία σε καυτό λάδι απ' όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Σαρμάδες με μαύρα λάχανα

(φωτό: weeklyhomemenu.blogspot)

Υλικά:

1 κιλό φύλλα από μαύρα λάχανα
¾ φλιτζανιού ρύζι γλασέ
½ κιλό κιμά
3 κρεμμύδια τριμμένα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Μαύρο ή κόκκινο πιπέρι
½ φλιτζάνι λάδι

Εκτέλεση:

Ζεματίζουμε τα λαχανόφυλλα για περίπου 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Σε λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά με το ρύζι , τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το λάδι και το αλατοπίπερο. Παίρνουμε ένα- ένα τα φύλλα από το λάχανο, τοποθετούμε επάνω λίγη γέμιση, κλείνουμε τις δυο άκρες και τυλίγουμε τα φύλλα σαν ρολό. Όταν τελειώσουν τα υλικά μας, τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε κατσαρόλα , στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει ένα μεγάλο φύλλο λάχανο. Προσθέτουμε δυο φλιτζάνια νερό και ένα φλιτζάνι λάδι, τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο πάνω στα ντολμαδάκια , για να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, και τα βράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά. Όταν ψηθούν, τους κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το πιάτο και άμα θέλουμε τους περιχύνουμε με αυγολέμονο ή σάλτσα ψιλοκομμένης ντομάτας.

Μυθοπίλαβον

(φωτό: Pontos-news.gr)

Υλικά:

2 ποτήρια ρύζι
2 ντομάτες
30 μύδια καθαρισμένα
3 ποτήρια νερά
1 κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα με λάδι να σοταριστεί μέχρι να ροδίσει. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις πολτοποιούμε και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε τις ίνες από τα μύδια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και το νερό και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό μέχρι να απορροφήσει το ζουμί του.

Σουμάδα

(φωτό: Pontos-news.gr)

Στην ποντιακή παράδοση, παλαιότερα, την ημέρα των αρραβώνων, οι γονείς του ζευγαριού, μαζί με συγγενείς τους, πήγαιναν στο σπίτι του γαμπρού με λύρα, νταούλι και ζουρνά για να γιορτάσουν την τελετή. Αφού συζητούσαν για τον αρραβώνα και την προίκα, στη συνέχεια προσέφεραν δώρα στη νύφη. Μετά τη συμφωνία έπιναν σουμάδα για να επισφραγίσουν τον αρραβώνα και έτσι ξεκινούσε το γλέντι.

Υλικά:

1 κιλό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
10 πικραμύγδαλα
2 κιλά ζάχαρη
2 κουταλιές ανθόνερο

Εκτέλεση:

Ζεματίζουμε τα αμύγδαλα σε βραστό νερό και τα ξεφλουδίζουμε. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ με ένα ποτήρι νερό μέχρι να γίνουν χυλός. Σε κατσαρόλα τοποθετούμε ένα σουρωτήρι και στρώνουμε επάνω του ένα τουλπάνι ή μια πολύ λεπτή πετσέτα. Σουρώνουμε προσεχτικά στο τουλπάνι το χυλό. Συμπληρώνουμε 4-5 ποτήρια νερό και ξεπλένουμε καλά το χυλό του αμυγδάλου. Στην κατσαρόλα με το απόσταγμα του αμυγδάλου προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ανθόνερο και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η «σουμάδα». Την ώρα που βράζει, την ανακατεύουμε και την ξαφρίζουμε ανά διαστήματα. Η σουμάδα είναι έτοιμη όταν σχηματιστεί ένα γαλακτώδες πηχτό σιρόπι. Μόλις κρυώσει, το αδειάζουμε σε μπουκάλια. Σερβίρεται αραιωμένη, συνήθως με παγωμένο νερό και σκόνη κανέλας.

Τσιριχτά

(φωτό: xaroumenos-taxidioths.blogspot)

Υλικά:

640 γρ. αλεύρι
1 κουταλιά μαγιά μπύρας
Χλιαρό νερό
1 κουταλιά μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι (κοφτό)
Καλό λάδι
Κανέλα για το πασπάλισμά
Για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση:

Σε λεκάνη αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλεύρι . Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό.

Ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό, ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός, ούτε πηχτός ούτε αραιός. Στη συνέχεια, χτυπάμε το χυλό με το χέρι ή με ένα ξύλινο κουτάλι , τον βάζουμε σε ζεστό μέρος και τον σκεπάζουμε με κουβέρτα , να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν στη επιφάνεια της σχηματιστούν φουσκάλες. Βάζουμε τότε σε βαθιά κατσαρόλα αρκετό λάδι , βρέχουμε το χέρι μας με νερό και με ένα κουτάλι βάζουμε στην παλάμη μας ζύμη και την πιέζουμε έτσι που να βγαίνουν κομματάκια ζύμης από το πάνω μέρος του κλειστού χεριού.

Με ένα βρεγμένο κουταλάκι κόβουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να πέσει στο λάδι. Ρίχνουμε 8 – 10 κομματάκια ζύμης και αφού φουσκώσουν και γίνουν χρυσόξανθα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε στρατσόχαρτο να στραγγίσουν. Βράζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό μέχρι να γίνουν σιρόπι. Σερβίρουμε τα τσιριχτά ζεστά με σιρόπι και κανέλα.

Καλή όρεξη!

v