Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Πόσο φυσιολογικές είναι;

Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Πόσο φυσιολογικές είναι;

Κουίζ: Ποιοι είναι το μεγαλύτερο σεξουαλικό όργανο; Η απάντηση στο τέλος του κειμένου.

Οι ερωτικές ή σεξουαλικές φαντασιώσεις αποτελούν ταμπού στην κοινωνία μας, όπως πολλά ακόμη θέματα που σχετίζονται με το σεξ. Πολλά άτομα αισθάνονται ντροπή ή ενοχές που τις βιώνουν. Ωστόσο οι φαντασιώσεις κατά τη διάρκεια του σεξ ή του αυνανισμού είναι εντελώς φυσιολογικές.

Σύμφωνα με έρευνα των The New York Times, το 48% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί πως οι φαντασιώσεις με κάποιον άλλο κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ισοδύναμο της απιστίας.

Άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η νούμερο 1 φαντασίωση κατά τη διάρκεια του σεξ είναι με κάποιον άλλον από τον ερωτικό σύντροφο. Τέτοιου είδους φαντασιώσεις αφήνουν τα άτομα να αισθάνονται ότι έχουν διαπράξει πνευματική μοιχεία.

Παρ' όλα αυτά, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις με άλλον από τον σύντροφο, συμπεριλαμβανομένων των φαντασιώσεων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, όχι μόνο είναι φυσιολογικές αλλά και πολύ συνηθισμένες.

Τι είναι η φαντασίωση;

Σύμφωνα με το βιβλίο "Sexual Fantasy" των ψυχολόγων Harold Leitenberg και Kris Henning, μία σεξουαλική ή ερωτική φαντασίωση αποτελεί μια νοητή εικόνα ή ένα μοτίβο της σκέψης, που αυξάνει τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου και μπορεί να δημιουργήσει ή να ενισχύσει τη σεξουαλική διέγερση. Συχνά καταλήγουν σε οργασμό.

Μια φαντασίωση διαφέρει από μια σεξουαλική σκέψη, προσθέτει ο ψυχοθεραπευτής Brett Kahr ενώ μπορεί να είναι από αρκετά απλή έως ιδιαίτερα περίπλοκη και μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική ευχαρίστηση ή πόνο. Ο Kahr, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα σε 19.000 άτομα στην Αγγλία, επισημαίνει ότι τα περισσότερα άτομα κρατούν τις φαντασιώσεις τους κρυφές από τους συντρόφους τους, τους φίλους τους, ακόμα και από τους ψυχοθεραπευτές τους.

Η ψυχολόγος κ. Λαμπρινή Καλαντζή επισημαίνει στο mama365.gr: «Όταν ακούμε την λέξη «φαντασίωση», συνήθως μας έρχονται στο μυαλό σκηνές έντονης ερωτικής διέγερσης υπό ορισμένες συνθήκες, οι οποίες τίθενται από αυτόν που τις φαντασιώνεται. Υπό αυτήν την έννοια λαμβάνουμε την σεξουαλική φαντασίωση ως κάτι που εμπεριέχεται στην ερωτική ζωή των ανθρώπων με τρόπο ώστε να προκαλεί εντονότερη διέγερση κάθε φορά».

Σύμφωνα με την ίδια, οι άνθρωποι διακατέχονται από τέτοιες σκέψεις και ιδέες στην καθημερινή τους κιόλας ζωή, όπου η φαντασίωσή τους μπορεί να εκδηλώνεται προς κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο επιθυμώντας μάλιστα κάποιες φορές να πραγματοποιήσει πρακτικές από ένα σενάριο που έχει στο μυαλό τους. Σε αυτήν την περίπτωση, το άτομο λαμβάνει έντονη ικανοποίηση μόνο και μόνο στην ιδέα της φαντασίωσης, η οποία πιθανότατα θα του προκαλέσει σεξουαλική διέγερση, η οποία θα οδηγήσει και στην «εκτόνωση» της μέσω της «συνουσίας» ή άλλων πρακτικών απελευθέρωσης της σεξουαλικής ενέργειας.

Γιατί έχουμε φαντασιώσεις κατά τη διάρκεια του σεξ;

Όπως τονίσαμε, οι φαντασιώσεις είναι απολύτως φυσιολογικές. Για την ακρίβεια το να μην τις έχεις είναι το μη φυσιολογικό. Αποτελούν έναν τρόπο να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η σεξουαλική μας ζωή, χωρίς να υποπέσουμε σε παραβάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν είναι παθολογικές και είναι τόσο υγιείς όσο και ο αυνανισμός.

Σύμφωνα με την φροϋδική θεωρία, οι φαντασιώσεις αποτελούν ένα μέσο για να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας ή να υποτάξουμε ενοχλητικές αναμνήσεις τραυματικών εμπειριών που συνέβησαν νωρίς στη ζωή μας.

Ο Kahr υποστηρίζει ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορούν να οδηγήσουν στην εξισορρόπηση του εαυτού μας. Με άλλα λόγια, μέσω της κυριάρχησης έναντι όσων μας κυνηγούν, προβαίνουμε σε αυτό-ψυχοθεραπεία. Επιπλέον, οι φαντασιώσεις μάς επιτρέπουν να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούμε στην πραγματική ζωή.

Έχουν όλοι φαντασιώσεις;

Ψυχαναλυτές και κλινικοί γιατροί συμφωνούν ότι ΟΛΟΙ έχουν υποδομές υποσυνείδητης φαντασίας που οδηγούν σε συνειδητές σεξουαλικές φαντασιώσεις. Μελέτη που διεξήχθη μεταξύ 20.153 Βρετανών και Αμερικανών ενηλίκων αποκάλυψε ότι το 96% των ενηλίκων ανδρών φαντασιώνονται και το 90% των γυναικών, επίσης (τόσοι, τουλάχιστον το παραδέχθηκαν).

Γιατί δεν παραδεχόμαστε ότι έχουμε σεξουαλικές φαντασιώσεις;

Από την άλλη οι φαντασιώσεις αποτελούν ταμπού. Οι άνθρωποι δεν παραδέχονται ότι τις έχουν ακόμα και στα πιο κοντινά τους πρόσωπα γιατί πιστεύουν ότι θα τους θεωρήσουν παράξενους ή ανώμαλους.

Σύμφωνα με την κα Καλαντζή, πάντως, στις περιπτώσεις που το ζευγάρι, μπορεί να μοιράζεται τις φαντασιώσεις του και στη συνέχεια να τις εφαρμόζει, «η σεξουαλική φαντασίωση αποτελεί μια μετάβαση στην ερωτική πράξη, κάτι δηλαδή που ενισχύει την ερωτική επαφή και την μεταβιβάζει από μια πράξη ρουτίνας σε έναν άγνωστο κόσμο έντονης ερωτικής αισθαντικότητας, όπου αφήνεται το κάθε άτομο να μαγευτεί από την έλξη του παρτενέρ του και από τον ερεθισμό των αισθήσεων που αυτός του προκαλεί». Οι φαντασιώσεις μπορεί να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην ερωτική ζωή των ζευγαριών, καταλήγει η ίδια.

Τι μπορεί να περιλαμβάνουν οι φαντασιώσεις;

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις δεν ανταποκρίνονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου στην πραγματική ζωή. Για την ακρίβεια, συνήθως είναι αντίθετες από τις πραγματικές μας προτιμήσεις. Περιλαμβάνουν ετεροφυλικές, ομοφυλικές, σαδομαζοχιστικές, ομαδικές επαφές και πολλές άλλες που δεν συνάδουν με τις προτιμήσεις του ατόμου. Είναι πιθανό να φαντασιώνεται κάποιος ακόμα και αιμομιξίες ή βιασμούς.

Οι Dr. Mark Schwartz και Dr. William Masters διεξήγαγαν έρευνα μεταξύ 120 ανδρών και γυναικών, οι μισοί ετεροφυλόφιλοι και οι άλλοι μισοί ομοφυλόφιλοι. Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο The American Journal of Psychiatry, έδειξαν ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορούν να είναι ακριβώς αντίθετες με τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ατόμων.

«Το περιεχόμενο των σεξουαλικών φαντασιώσεων σίγουρα ποικίλει και έχει τις βάσεις του στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου αλλά και στην σχέση με το άλλο φύλο», επισημαίνει η κα Καλαντζή. «Μπορεί να αφορά σε ένα παιχνίδι ρόλων ή να σχετίζεται με ριψοκίνδυνες κάποιες φορές πρακτικές όπως να λάβει χώρα η ερωτική πράξη σε εξωτερικούς χώρους ή χώρους διαφορετικούς από τους συνηθισμένους».

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχετε φαντασίωση με έναν (ή και δύο) συνάδελφο από τη δουλειά, μην αρχίσετε να σκέφτεστε ότι είστε κρυφά ερωτευμένη μαζί του, ούτε ότι είστε ανώμαλη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Μην ξεχνάτε ότι ο εγκέφαλος είναι το μεγαλύτερο σεξουαλικό όργανο.

v