Ήλιος και δέρμα: Οι κίνδυνοι και πώς να προστατευτείτε

Ήλιος και δέρμα: Οι κίνδυνοι και πώς να προστατευτείτε

Δεν υπάρχει δερματολόγος που να μην συμφωνεί πως η ηλιακή ακτινοβολία είναι επικίνδυνη για το δέρμα. Ο καρκίνος του δέρματος είναι η σοβαρότερη απειλή. Όλες οι έρευνες αναφέρουν ότι ο καρκίνος του δέρματος αρχίζει με βλάβη στο DNA, η οποία προκαλείται από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία. Έχει, λοιπόν, τεράστια σημασία να προστατεύεστε σωστά, προκειμένου να αποφύγετε αυτόν και πολλές ακόμα δυσμενείς επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα.

Ο ήλιος στο δέρμα

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μία από τις βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία του ήλιου και οπωσδήποτε η σοβαρότερη. Υπάρχουν, όμως, πολλές ακόμα που μπορεί να προκληθούν, οι οποίες μπορεί να μη βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου, είναι όμως μη ή δύσκολα αναστρέψιμες.

Η αισθητικός κ. Φρόσω Αγιαννιώτη αναφέρει, μεταξύ αυτών, τη φωτογήρανση, η οποία συμβαίνει σταδιακά με την πάροδο των ετών και όσο το άτομο συνεχίζει να εκτίθεται στον ήλιο. Στο πλαίσιο της φωτογήρανσης, τα δομικά συστατικά του δέρματος αποδομούνται πιο γρήγορα (λεπταίνει, δηλαδή, η εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας), το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, εμφανίζει μελαγχρωμίες, πανάδες, βαθιές ρυτίδες και δείχνει αφυδατωμένο.

Η δερματολόγος κ. Βασιλική Μουσάτου κάνει λόγο σε άρθρο της και για κάποιους ακόμα κινδύνους, όπως οι φωτοδερματοπάθειες, οι οποίες μπορεί είτε να προκληθούν είτε να επιδεινωθούν, αν ήδη υπάρχουν, με την υπεριώδη ακτινοβολία, και οι φωτοαλλεργίες, οι οποίες ενεργοποιούνται κυρίως αν το άτομο λαμβάνει ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες.

Φυσικά, κίνδυνο αποτελούν πάντα και τα εγκαύματα από τον ήλιο, τα οποία ενέχουν πόνο, κνησμό, αλλά και μελάγχρωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, δημιουργώντας κακή αισθητική εικόνα στο δέρμα.

Πώς να προστατευθείτε από τον ήλιο

Η αποφυγή του ήλιου είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς, ειδικά κατά τις ώρες της έντονης ακτινοβολίας (11.00-15.00), ενώ το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και τα λευκά ρούχα είναι απαραίτητα καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, καθώς αυτό δεν είναι εφικτό, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των διακοπών, το αμέσως επόμενο προστατευτικό μέτρο είναι το αντηλιακό.

Έτσι, η κ. Αγιαννιώτη επισημαίνει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες δεν πρέπει να βγαίνει κάποιος από το σπίτι χωρίς αντηλιακή προστασία στο σώμα και το πρόσωπο. Ιδιαίτερα για το πρόσωπο, θα πρέπει να επιλέγεται μία αντηλιακή κρέμα ή ένα foundation με SPF 30, το οποίο να ανανεώνεται κάθε 1-2 ώρες, ειδικά αν η γυναίκα βρίσκεται πολλές ώρες εκτεθειμένη στον ήλιο.

Το δε αντηλιακό που χρησιμοποιεί κανείς θα πρέπει να παρέχει προστασία τόσο από την UVA όσο και από την UVB ακτινοβολία, ενώ καλό είναι να επιλέγεται ανάλογα με τον φωτότυπο της επιδερμίδας του κάθε ατόμου, αλλά να παρέχει πάντα «υψηλή» ή «πολύ υψηλή» προστασία και όχι «μέτρια» ή «χαμηλή». Ο φαρμακοποιός μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αποφασίσει ποιο αντηλιακό είναι κατάλληλο για την δική του περίπτωση.

Δεν είναι, όμως, μόνο η επιδερμίδα που χρειάζεται προστασία από τον ήλιο, όπως συμπληρώνει η αισθητικός, αλλά και τα χείλη, στα οποία σπάνια δίνουν οι γυναίκες την απαραίτητη σημασία. Κατά την έκθεση στον ήλιο, λοιπόν, απαιτείται και ένα αντηλιακό προϊόν για τα χείλη, αν θέλει μία γυναίκα να αποφύγει τις ρυτίδες γύρω από αυτά και την γήρανση του δέρματός τους.

Δύο ακόμα σημαντικές συμβουλές της κ. Αγιαννιώτη είναι να αποφεύγεται το peeling κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορεί να ερεθίσει υπερβολικά το ήδη «βεβαρημένο» από τον ήλιο δέρμα, αλλά και να χρησιμοποιείται πάντα ένα after sun προϊόν μετά την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Τα after sun προϊόντα σκοπό έχουν να ενυδατώσουν βαθιά την επιδερμίδα και να ανακουφίσουν από το αίσθημα «καψίματος» που αφήνει ο ήλιος, ακόμα κι αν δεν υπάρχει εμφανές έγκαυμα.

Τέλος, η κ. Αγιαννιώτη επισημαίνει την αναγκαιότητα για ετήσια επίσκεψη στον δερματολόγο για έλεγχο πιθανών σπίλων, ιδανικά πριν τις διακοπές, ώστε ο δερματολόγος να ελέγξει αν υπάρχει κάποιος «ύποπτος» σπίλος και να προτείνει εξειδικευμένη αντηλιακή προστασία. Ωστόσο, στον δερματολόγο θα πρέπει να σπεύδει κάποιος οποτεδήποτε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην υφή, το σχήμα ή το χρώμα κάποιου σπίλου ή την εμφάνιση κάποιου νέου.

v