Πώς να επιλέξετε ρούχα εγκυμοσύνης

Πώς να επιλέξετε ρούχα εγκυμοσύνης

Το ντύσιμο στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πραγματική τρέλα! Οι διαστάσεις της γυναίκας αλλάζουν σχεδόν καθημερινά και ένα ρούχο που βόλευε την περασμένη εβδομάδα, την επόμενη μοιάζει «βαφτιστικό». Ειδικά για τις εργαζόμενες εγκυμονούσες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς πρέπει να βρίσκουν ρούχα που να τις βολεύουν, να μην τις καταπιέζουν στη δουλειά, αλλά να είναι και κάπως επίσημα. Τις ώρες εκτός γραφείου, βέβαια, επιστρατεύονται τα ευμεγέθη t-shirts και τα κολάν.

Ψωνίζοντας ρούχα εγκυμοσύνης

Όταν η κοιλίτσα αρχίσει να φουσκώνει, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο μωρό, οι περισσότερες γυναίκες σπεύδουν στα καταστήματα βρεφικών που διαθέτουν ρούχα εγκυμοσύνης για να αποκτήσουν, όλα χαρά, όλα αυτά για τα οποία τόσο καιρό ανυπομονούσαν κοιτάζοντας τις βιτρίνες: Σαλοπέτες, πουκαμίσες, αστεία t-shirts, παντελόνια με λάστιχο στη μέση... Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία ολοκαίνουργια γκαρνταρόμπα, η οποία ωστόσο παραείναι ακριβή και ασύμφορη, αν υπολογίσει κανείς ότι τα ρούχα αυτά θα χρησιμεύσουν το πολύ για 4 ή 5 μήνες. Πώς θα ντυθείτε, λοιπόν, έξυπνα, όμορφα και οικονομικά;

Τα υπάρχοντα

Μέχρι και τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης σας το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να χρειαστεί να αγοράσετε καθόλου νέα ρούχα. Ξεκινήστε κάνοντας μία καλή «ανασκαφή» στη ντουλάπα σας και στη ντουλάπα του συντρόφου σας και δείτε ποια από τα ρούχα μπορείτε να αξιοποιήσετε για τους επόμενους μήνες. Στη ντουλάπα του συντρόφου σας θα βρείτε πουκάμισα, φόρμες, t-shirts, φούτερ και ζακέτες που μπορείτε να δανειστείτε για μερικούς μήνες.

Στη δική σας ντουλάπα, από την άλλη, θα ανακαλύψετε ρούχα που μπορείτε να προσαρμόσετε στις νέες σας ανάγκες, π.χ. ριχτά φορέματα με ζωνάκια, από τα οποία απλά θα αφαιρέσετε το ζωνάκι, τουνίκ που είχατε ξεχάσει, φαρδιές πουκαμίσες ή σπορ πουκάμισα, τα οποία μπορείτε να φοράτε πάνω από κολλητά φανελάκια, σακάκια και ζακέτες σε φαρδιά γραμμή. Εξυπακούεται ότι θα επανεκτιμήσετε τα κολάν και τις φόρμες σας, ενώ τις ώρες εκτός εργασίας το πιθανότερο είναι ότι θα υιοθετήσετε ένα πιο σπορ στιλ.

Τα απαραίτητα

Σίγουρα κάποια νέα ρούχα για την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητα: Συνήθως από τον 3ο - 4ο μήνα και μετά -ανάλογα με το πόσο γρήγορα φουσκώνει η κοιλίτσα- τα κανονικά παντελόνια δεν θα κουμπώνουν με τίποτα, άρα θα πρέπει να προμηθευτείτε κάποια με λάστιχο περιμετρικά στη μέση. Ένα τζιν, για παράδειγμα, για τις καθημερινές casual εμφανίσεις σας είναι απαραίτητο –πιθανώς μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σας να χρειαστείτε και δεύτερο, μεγαλύτερο. Ακόμα, ειδικά αν εργάζεστε, θα χρειαστείτε και δύο τουλάχιστον παντελόνια εργασίας με λάστιχο.

Από τον 4ο-5ο μήνα και μετά θα χρειαστείτε και ορισμένες μακριές μπλούζες, για να καλύπτουν την κοιλίτσα σας, οι οποίες θα πρέπει να είναι άνετες στα μπράτσα και στο στήθος. Οι μπλούζες αυτές δεν θα πρέπει να είναι πολύ ζεστές ή από ύφασμα με πολύ nylon που κάνει το σώμα να ζεσταίνεται, καθώς η θερμοκρασία του σώματος της εγκύου έτσι κι αλλιώς αυξάνεται με την πάροδο των εβδομάδων και τα ρούχα δεν θα πρέπει να την κάνουν να δυσανασχετεί.

Στα απαραίτητα τοπ κατά την εγκυμοσύνη περιλαμβάνονται τα εφαρμοστά και μακριά βαμβακερά φανελάκια, σε διάφορα χρώματα, και ένα ή δύο ριχτά πουκάμισα ή ζακέτες με κουμπάκια. Επίσης, η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι αναμφίβολα η εποχή των κολάν. Αν αυτά που ήδη έχετε σας «κόβουν» στην κοιλιά προμηθευτείτε οπωσδήποτε ένα ή δύο με φαρδύ λάστιχο στη μέση.

Τέλος, από τον 6ο μήνα και μετά θα χρειαστείτε σίγουρα και ένα-δύο σουτιέν εγκυμοσύνης, τα οποία να σας προσφέρουν καλή στήριξη, να μην έχουν μπανέλα και να είναι από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να «αναπνέει».

Τα «έξυπνα»

Αν μόλις μείνατε έγκυος και τα καταστήματα διανύουν περίοδο εκπτώσεων, πέρα από τα ρούχα εγκυμοσύνης που μπορείτε να προμηθευτείτε σε καλύτερες τιμές, μπορείτε να αγοράσετε και κάποια ρούχα που θα βρείτε σε προσφορά σε ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερα από το δικό σας, τα οποία δεν προορίζονται για εγκύους. Τέτοια ρούχα μπορεί να είναι μπλούζες, κολάν, πουλόβερ, αλλά όχι φορέματα γιατί η ραφή τους θα είναι τέτοια που δεν θα κολακεύει την κοιλίτσα σας.

Ένας έξυπνος και βολικός τρόπος να ντύνεστε χωρίς να χρειαστεί να ψωνίζετε συνεχώς νέα ρούχα στην εγκυμοσύνη είναι το layering. Μπορείτε, δηλαδή, να φοράτε ένα κολάν και ένα κολλητό τοπ, το οποίο να καλύπτει την κοιλίτσα σας, και από πάνω να συνδυάζετε ένα φαρδύ πουκάμισο του συντρόφου σας (π.χ. ένα ντένιμ ή ένα καρό), με μία κανονική δική σας ζακέτα. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να ρυθμίζετε και την θερμοκρασία που θέλετε να έχει το σώμα σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τις φούστες σας που έχουν λάστιχο, δηλαδή να τις φοράτε με ένα στενό μπλουζάκι, να τις ανεβάζετε πάνω από την κοιλιά, να βάζετε μία πολύ ελαστική ζώνη στο τελείωμα και να φοράτε από πάνω μία ζακέτα ή ένα μαντό.

Το mix&match είναι ένας ακόμα έξυπνος τρόπος να ντύνεστε στην εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, ένα ριχτό αλλά κοντό φόρεμα μπορεί να μετατραπεί σε μπλούζα και να φορεθεί με κολάν. Το ίδιο φόρεμα μπορεί να φορεθεί με τζιν παντελόνι ή ακόμα και με μία φούστα με λάστιχο σε ίσια γραμμή, από μέσα. Ένα φαρδύ πουκάμισο μπορεί να παίξει αμέτρητους ρόλους, π.χ. μέσα από ένα φόρεμα με τιράντες, πάνω από κολάν ή παντελόνι, μέσα από φούστα με λάστιχο. Σκοπός είναι να κάνετε έξυπνους συνδυασμούς με λίγα ρούχα. Γι'αυτό ίσως είναι προτιμότερο τα ρούχα αυτά να είναι λιτά, μονόχρωμα και από καλής ποιότητας ύφασμα που θα σας κάνει να νιώθετε όμορφα όταν τα φοράτε και που θα είναι αρκετά ανθεκτικό για να «αντέξει» τα αμέτρητα πλυσίματα, λόγω της καθημερινής χρήσης.

Τα οικονομικά

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ένα σημαντικό μειονέκτημα των κατεξοχήν ενδυμάτων εγκυμοσύνης είναι το υψηλός κόστος. Στην αγορά, όμως, θα βρείτε και καταστήματα με πιο συμφέρουσες τιμές και πολύ στιλάτα σχέδια, όπως:

-Τα ρούχα της συλλογής Maternity από τα H&M, με φορέματα σε τιμές που ξεκινούν από 20 ευρώ και μπλούζες με 10 ευρώ.

-Στα καταστήματα Zara θα βρείτε την περιορισμένη αλλά αξιόλογη γκάμα ρούχων Mum για μέλλουσες μαμάδες με λιτά αλλά ποιοτικά ενδύματα σε λογικές τιμές.

-Αν είστε εξοικειωμένες με το online shopping θα ενθουσιαστείτε με τη συλλογή maternity του Asos.com στην οποία θα βρείτε τα πιο πρωτότυπα, στιλάτα, ιδιαίτερα ρούχα και αξεσουάρ (π.χ. αμπιγέ φορέματα και χαριτωμένα t-shirts) σε πολύ προσιτές τιμές και χωρίς έξοδα μεταφοράς.

v