Απίθανες συμβουλές για να κάνετε το παιδί να τρώει όσπρια

Απίθανες συμβουλές για να κάνετε το παιδί να τρώει όσπρια

Τα όσπρια είναι ένα ιδιόρρυθμο φαγητό από μόνο του, μιας και δεν αρέσει ακόμα και σε πολλούς ενήλικες. Ωστόσο, τα θρεπτικά στοιχεία που εμπεριέχονται στις φακές, στα φασόλια και στα ρεβύθια είναι τόσο σημαντικά που είναι απαραίτητο να λαμβάνονται από την παιδική ηλικία. Δείτε "στρατηγικές" για να βάλετε τα όσπρια στο τραπέζι των παιδιών, καθώς επίσης και έξυπνες συνταγές για να καταναλωθούν πιο εύκολα.

Τα όσπρια και η σημασία τους

Tα όσπρια είναι τροφές πλούσιες σε ενέργεια και κυρίως σε υδατάνθρακες που απορροφώνται αργά από τον οργανισμό. Επίσης οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι πολύτιμες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το δε φολικό οξύ και το ασβέστιο δηλαδή τα βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία βρίσκονται σε επαρκή αναλογία . Μια άλλη σπουδαία ιδιότητα των οσπρίων, είναι ότι μειώνουν την τιμή της χοληστερίνης παίζοντας θεραπευτικό ρόλο σε περιπτώσεις υπερχοληστεροναιμίας. Οι φυτικές ίνες από την άλλη πλευρά που περιέχονται στα όσπρια είναι πλήρεις και σε ικανοποιητική ποσότητα για να βοηθούν την λειτουργία του εντέρου.

Πώς να κάνετε το παιδί να φάει όσπρια

Μαγειρέψτε με το παιδί

Όταν το παιδί συμμετέχει στην διαδικασία μαγειρέματος τότε του είναι πιο εύκολο να φάει το φαγητό. Προτρέψτε το να φτιάξει μαζί με σας ένα φαγητό με όσπρια..

Κάντε μια δελεαστική πρόταση

Εξηγώντας στο παιδί πως τρώγοντας φακές «θα γίνεις πιο γρήγορος στο ποδόσφαιρο» ή «η καλύτερη στο μπαλέτο» μπορεί να τα δελεάσουμε να φάνε. Η προσπάθεια αξίζει.

Μαγειρική και παιχνίδι

Παρουσιάστε τις συνταγές σας με ευφάνταστο και ευρηματικό τρόπο, για να μοιάζουν με ζωγραφιές ή εμπνευσμένες από κινούμενα σχέδια! Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν.. Μπορείτε να πάρετε κάποιες από τις ιδέες της εικόνας και να τις προσαρμόσετε "διακοσμητικά"¨με όσπρια!

Γονείς ως παράδειγμα

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να αποτελούν παράδειγμα για οποιαδήποτε διατροφική συμπεριφορά θέλουν να αποκτήσουν τα παιδιά τους. Γι' αυτό φροντίστε πρώτα εσείς να καταναλώνετε όσπρια.

Συζητήστε μαζί του

Τα παιδιά πολλές φορές ακούν ό,τι τους λένε οι συμμαθητές τους με αποτέλεσμα να αρνούνται να φάνε κάτι χωρίς λόγο. Μιλήστε μαζί τους και εξηγήστε τους πως αξίζει να δοκιμάσουν όσπρια.. γιατί θα μεγαλώσουν πιο γρήγορα!

Έξυπνες συνταγές για παιδιά

Φτιάξτε μεξικάνικα burritos

Βάλτε μέσα σε μπολ φασόλια, ψιλοκομμένες ντομάτες, αβοκάντο, μαρούλι και κοτόπουλο και στην συνέχεια τυλίξτε τα μέσα σε τορτίγια.

Κάντε ένα ντιπ για ψωμάκι

Κόψτε κόκκινη πιπεριά, αγγούρι, καρότα, μικρές ντομάτες και όσπρια και ανακατώστε τα στο μπλέντερ. Μπορείτε να αλείψετε με το ντιπ μικρά σαντουιτσάκια ή τοστάκια.

Στον φούρνο για γεύση

Πλακί στο φούρνο με λάδι, ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, άνηθο και μαϊντανό γίνονται συνήθως οι γίγαντες, τα κουκιά και τα ρεβίθια. Tο πλακί αυτό σε άλλη παραλλαγή συμπληρώνεται και με πατάτες ή σπανάκι.

Φτιάξτε μια σαλάτα με φασόλια

Συνδυάστε μαύρα και λευκά φασόλια με ελαιόλαδο, ξύδι και λίγο λεμόνι. Προσθέστε λίγο κομμένο κρεμμύδι και μυρωδικά της αρεσκείας σας.

Σερβίρετέ τα ως συνοδευτικό

Τα μαγειρευτά φασόλια ή οι φακές μπορούν να γίνουν τέλειο συνοδευτικό για μικρά παιδιά, ειδικά αν συνδυαστούν με κρέας ή κοτόπουλο.

Βάλτε τα μέσα σε σούπες

Κάντε πουρέ μια ποσότητα από φασόλια και στη συνέχεια ανακατώστε τα σε μια κατσαρόλα που έχει σούπα λαχανικών, πατάτες και ντομάτα.

Μπιφτεκάκια αγαπημένα

Ρυζομπιφτέκια με καστανό ρύζι, μαυρομάτικα φασόλια, αμύγδαλα, τριμμένη φρυγανιά, κρεμμύδι, καρότο και μίγμα μυρωδικών. Επίσης, μπιφτέκια με φακές ή ρεβίθια, βρώμη, ψιλοκομμένα καρύδια και μυρωδικά.

Κάντε έναν διαφορετικό πουρέ

Πουρές από κόκκινες φακές με κρεμμύδι, σκόρδο, κύμινο και κόλιανδρο μπορεί να γίνει συμπλήρωμα για κρέας, λουκάνικα ή τον χρησιμοποιούμε για σούπα προσθέτοντας ζωμό κρέατος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v