Όσα μου έμαθε η εργαζόμενη μαμά μου

Όσα μου έμαθε η εργαζόμενη μαμά μου

Η blogger και μητέρα Olga Mecking  καταγράφει με αγάπη και νοσταλγία όλα όσα έμαθε από τη σκληρά εργαζόμενη μητέρα της, σ’ ένα κείμενο που δικαιώνει όλες τις μαμάδες που… τρέχουν και δεν φτάνουν! 

"Οι εργαζόμενες μητέρες ανησυχούν για πολλά. Πώς θα τα προλάβουν όλα; Πώς δεν θα χάσουν τη διάθεση και την ενέργειά τους; Και, κυρίως: πώς θα επηρεάσει η επιλογή τους να δουλέψουν τα παιδιά τους;

Κανείς δεν αναγνωρίζει όσο εγώ την αξία των εργαζόμενων μαμάδων. Η μητέρα μου εργαζόταν σκληρά και, ταυτόχρονα, ήταν το θεμέλιο του σπιτιού και της οικογένειας. Παρ’ όλο που εγώ έγινα μαμά-νοικοκυρά, η μητέρα μου, μου έδωσε αμέτρητα μαθήματα ζωής…

Κάνε αυτό που αγαπάς

Ο αδερφός μου κι εγώ μάθαμε να αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Ο μπαμπάς και η μαμά μας, λάτρευαν τις δουλειές τους κι εμείς, μεγαλώσαμε θεωρώντας αυτονόητο ότι για να κάνεις κάτι πρέπει να σου αρέσει πολύ. Η μαμά μου, μου έμαθε να αντιμετωπίζω με πάθος και όρεξη κάθε τι που κάνω – από το πιο μικρό, ως το πιο μεγάλο. Γιατί, αν υπάρχει τουλάχιστον ένα πράγμα που αγαπάμε να κάνουμε, τότε η ζωή μας γίνεται λίγο πιο φωτεινή.

Δούλεψε σκληρά

Η μητέρα μου δεν ήταν μόνο έξυπνη και ικανή. Δούλευε εξαιρετικά σκληρά και δεν συμβιβαζόταν με τίποτα λιγότερο από την τελειότητα. Και είχε δίκιο, γιατί η σκληρή δουλειά ανταμείβει! Μπορεί κανείς να θέλει να είναι άριστος στη δουλειά του γιατί την αγαπά ή να δουλεύει σκληρά για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του. Η μητέρα μου, μου έμαθε ότι πρέπει να βάζουμε τα δυνατά μας και να δίνουμε τον εαυτό μας σε ό, τι κι αν κάνουμε! Και είχε δίκιο!

Νοιάσου για τον εαυτό σου

Η μητέρα μου χρειαζόταν χρόνο για τον εαυτό της –το ίδιο και εγώ! Αυτός είναι ο λόγος που πήγα τα παιδιά μου στον παιδικό σταθμό, παρ’ όλο που δεν εργάζομαι. Δεν λειτουργώ καλά αν δεν βρω λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για τον εαυτό μου και συμμερίζομαι όλες τις μαμάδες που έχουν την ίδια ανάγκη. Οι ανάγκες μας είναι το ίδιο σημαντικές με τις ανάγκες των παιδιών μας. Είναι απλά πολύ ευκολότερο να αγνοήσουμε τις δικές μας.

Μην κρίνεις ποτέ τις άλλες μαμάδες

Η μητέρα μου ήταν ο τύπος του ανθρώπου που δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνουν ή τι λένε οι άνθρωποι γύρω της. Ήθελε να δουλεύει και να είναι καλή σ’ αυτό που κάνει. Ποτέ δεν την άκουσα να μιλάει αρνητικά ή να ασκεί κριτική σε άλλες μητέρες που είχαν επιλέξει να μη δουλέψουν. Ήταν της γνώμης ότι ο καθένας κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί με βάση τις συνθήκες και τις περιστάσεις, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές του. Πίστευε ότι κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από την αρνητική κριτική. Και πιστεύω ότι αξίζει να υιοθετήσει κανείς τη φιλοσοφία της.

Γίνε πρότυπο για τα παιδιά σου

Μια φίλη κάποτε μου είπε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δουλεύει είναι ότι έχει κόρες. Είναι σημαντικό να αποδείξεις στις κόρες σου –και στους γιους- ότι οι μανούλες μπορούν να δουλέψουν αν το θέλουν. Εγώ επέλεξα να μείνω σπίτι για να μεγαλώσω τα παιδιά μου, γι’ αυτό φροντίζω να τους μιλάω συχνά για τους ρόλους των δύο φύλων. Χάρη στη μητέρα μου, μπορώ να τους πω: «Φυσικά και οι μαμάδες μπορούν να εργαστούν! Η γιαγιά σας, για παράδειγμα, δούλευε πολύ!». Μια γυναίκα πρέπει να είναι ανεξάρτητη –αυτό το έμαθα από την μαμά μου.

Το να έχεις εργαζόμενη μαμά είναι ευλογία.

Χωρίς τη μητέρα μου δεν θα ήξερα ότι αν δουλέψουμε σκληρά, όλα τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν! 

Αν είστε εργαζόμενη μαμά, θυμηθείτε σας παρακαλώ ότι, όχι μόνο δεν βλάπτετε τα παιδιά σας, αλλά στο μέλλον θα σας ευγνωμονούν επειδή αποτελέσατε πρότυπο και έμπνευση γι΄αυτά!"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v