Τα 10 βάσανα μιας παχουλής!

Τα 10 βάσανα μιας παχουλής!

Ας το παραδεχτούμε: η μέση Ελληνίδα "τα 'χει τα κιλάκια της". Ίσως φταίει το μεσογειακό κλίμα που ανοίγει την όρεξη, ίσως το μεσογειακό λάδι που παχαίνει, ίσως τα μπάνια στις μεσογειακές θάλασσες που προξενούν λιγούρα. Για τον ένα λόγο ή τον άλλο, οι περισσότερες εξ' ημών είμαστε ή έχουμε υπάρξει υπέρβαρες -άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο. Οι καιροί είναι χαλεποί και η καθημερινότητά μας δεν χωράει άλλη μιζέρια! Γι' αυτό, τούτο εδώ το πόνημα δεν γράφτηκε με την πρόθεση να μεγαλώσει την ανασφάλειά σας, αλλά να την πατάξει. Προσωπική εμπειρία και φιλικές μαρτυρίες οδήγησαν στην παρακάτω λίστα με τα δέκα συχνότερα καθημερινά βάσανα μιας γυναίκας... στρογγυλότερης απ' τις άλλες. 

«Αχ,ναι, σε καταλαβαίνω! Έχω πάρει κι εγώ 2,3 κιλάκια και θέλω να τα χάσω!»

Είναι η ατάκα που σηκώνει/απαιτεί δολοφονικό βλέμμα του τύπου "Άσε μας κουκλίτσα μου!" ή "Άι πάγαινε να φας κανένα μαρούλι!". Η φράση συνήθως προέρχεται από γυναίκα με Δείκτη Μάζας Σώματος μικρότερο απ' αυτόν που μπορεί να είχατε εσείς -κι εμείς!- στο Δημοτικό.

Οι ενοχλητικές ματιές των περαστικών

Ή, ακόμη χειρότερα: η ψευδαίσθηση ότι οι περαστικοί σας κοιτούν ενοχλητικά. Εκτός ορισμένων μικρόψυχων (συγχωρήστε μας την εμπάθεια), ο κανόνας είναι ότι κανείς δεν ασχολείται με τον όγκο σας.

Τα κομψά ρούχα είναι δυσεύρετα

Δεν είναι ανύπαρκτα, αλλά είναι σαφώς δυσεύρετα. Η παγκόσμια βιομηχανία μόδας έχει μπερδευτεί: πιστεύει ότι γυναίκες με παραπάνω κιλά είναι κακόγουστες. Θα το έχετε ίσως διαπιστώσει ιδιοίς όμμασι, αν έχετε επισκεφτεί καταστήματα με ρούχα "για παχουλές" (επειδή το large στα συμβατικά καταστήματα μοιάζει να θέλει να παίξει με τον πόνο σας): πωλούν ρούχα για γιαγιάδες!

«Μαρία μου! Τι κάνεις; Δεν το ‘ξερα ότι περιμένεις μωράκι!» 

Έχω-γεννήσει-εδώ-και-1,5 χρόνο! 

Δεν αντιστοιχείς στο πρότυπο ομορφιάς αρκετών ανδρών

Η αλήθεια είναι σκληρή: ο παλιόκοσμος κι η παλιοκοινωνία που έλαχε να ζούμε δεν εκτιμά τις καμπύλες. Όμως, αν διαβάζετε το mama365, πιθανότατα έχετε ήδη βρει τον άντρα αυτόν με το φωτισμένο μυαλό, που λέει περήφανα: "Εμένα στη γυναίκα μ' αρέσουν τα πιασίματα!" (Αν τον έχετε εντοπίσει, στείλτε μας μήνυμα με αναλυτικές οδηγίες για το πού έχει τη φωλιά του το είδος του).

Υπάρχουν 1 εκατομμύριο «τέλειες δίαιτες»

"Πώς να χάσετε 78 κιλά σε 3 δευτερόλεπτα", "Πώς να απαλλαγείτε απ' το περιττό βάρος παίζοντας χόκει", "Φάτε μόνο ακτινίδια για 30 ημέρες. ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!". Κλείστε το laptop και μην πελαγώνετε! Αν θέλετε να αλλάξετε το σώμα σας, τα παντός τύπου γιατροσόφια και οι δίαιτες εξπρές σίγουρα δεν είναι η λύση!

Οι ζυγαριές είναι διαβολικές!

Προτιμάτε να δέσετε μια πέτρα στο λαιμό σας και να φουντάρετε στο Σούνιο παρά να ζυγιστείτε; Σας κατανοούμε πλήρως. Οι ζυγαριές είναι ύπουλες και θέλουν το κακό μας. Ή όχι; Η αλήθεια είναι ότι, αν και η ανασφάλεια είναι απόλυτα φυσική, το να ξέρετε ακριβώς ποιο είναι το βάρος σας, σας βοηθήσει να χαράξετε τη σωστή στρατηγική για να το μειώσετε.

Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, πρέπει να μαγειρεύεις ξεχωριστό φαγητό για ‘σενα.

Η οικογένεια μπορεί να τρώει καρμπονάρα με έξτρα μπέικον, δίπιτα τυλιχτά ή ένα κουβά παγωτό. Εσείς όμως κάνετε διατροφή. Και η διατροφή για σήμερα λέει "πράσινη σαλάτα με μια κουταλιά του γλυκού λάδι". Θα τσιμπούσατε κι εσείς λίγο γύρο χοιρινό, αλλά τη φοβάστε αυτή την κακιά διατροφολόγο...

Όταν τρως κάτι παχυντικό, νιώθεις πως όλοι σε κοιτάνε!

Αλήθεια βγαλμένη απ' τα μύχια κάθε υπέρβαρης ψυχής. Αν έχετε περάσει το στάδιο "Δεν μου αρέσει το σώμα μου", ξέρετε περί τίνος πρόκειται. Αναφερόμαστε σε εκείνες τις στιγμές, που η απόλαυση των απολαύσεων -ένα σούπερ γευστικό γεύμα (σε δημόσιο χώρο)- καταλήγει σε πάρτι ενοχών. Η πραγματικότητα μιας γυναίκας που αντιπαθεί το σώμα της είναι στρεβλή. Κανείς δεν σας κοιτάζει! Φάτε ελεύθερα! Η δικτατορία των λιτοδίαιτων δεν θα περάσει!

 Το «πρέπει να αδυνατίσω» είναι καθημερινός βραχνάς

Βγήκατε και η παρέα σας αποφάσισε να κορυφώσει τη γαστρονομική φιέστα με σωρεία γλυκών κάθε είδους. Και μέσα στο μυαλό σας έχει στηθεί ντιμπέιτ: "Μία μπουκίτσα σοκολατόπια μόνο! Όχι! Είσαι χοντρή! Μία, μόνο! ΌΧΙ! Έχεις ξεκινήσει δίαιτα! Αντιστάσου!".  Όταν η ανάγκη για αλλαγή γίνεται σχιζοειδής διαταραχή, κάτι πάει στραβά.

Επίλογος

Αν όταν περνάτε από καθρέφτη επιδίδεστε σε ελαφρύ τροχάδην, αν στο δωμάτιό σας υπάρχει πάνω σε στόχο για βελάκια η φωτογραφία της Μαρίας Σολωμού ή της Κate Moss, αν η εξόρμηση στα μαγαζιά για ρούχα σάς μοιάζει με τα μαρτύρια του Ταντάλου ή αν η τελευταία σκέψη σας πριν κοιμηθείτε είναι "Πάλι έφαγες ό,τι υπάρχει. Γουρούνα!", τότε έχετε πάρει τον λάθος δρόμο!

Όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι, όταν νιώθουν όμορφοι. Όλες οι γυναίκες είναι θελκτικές όταν συμπαθούν το κορμί τους. "Κλισέ", θα πείτε. Αλλά τα κλισέ είναι κλισέ για κάποιο λόγο. Κι αν η συμφιλίωση με το σώμα σας δεν είναι για 'σας επιλογή, είναι ίσως χρήσιμο να σημειώσετε νοερά ότι χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας κατάφεραν με πείσμα και επιμονή να φτάσουν στο επιθυμητό βάρος. Καλύτερα να στερηθεί κανείς για λίγο τα γλυκά ή το ψωμί, παρά να τα αντιμετωπίζει ενοχικά. Το φαγητό είναι πολύ ωραίο -δεν του αξίζει να το μισούμε!

v