Xάνει τη θρεπτική του αξία το γάλα αν του βάζω κακάο;

Xάνει τη θρεπτική του αξία το γάλα αν του βάζω κακάο;
Ερώτηση:
Γεια σας. Ο γιος μου δεν θέλει καθόλου το γάλα και για να το πιει του βάζω λίγο κακάο σε σκόνη. Αυτό επηρεάζει την απορρόφηση ασβεστίου; Είναι κακό;
Απάντηση:

Καταρχήν θα ήθελα να σας πω ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεστε αν στο παιδάκι σας δεν αρέσει το γάλα.  Στην ομάδα των γαλακτοκομικών, εκτός από το γάλα ανήκει και το γιαούρτι.

Επίσης ασβέστιο θα μπορούσε να προσλάβει και από άλλες τροφές, όπως τα παράγωγα του γάλακτος, π.χ. τυριά, αλλά και από άλλες τροφές όπως οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια), το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, παστέλι, χαλβάς σισαμένιος), τα ξερά φασόλια, λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κινέζικο λάχανο.

Αν παρόλα αυτά το παιδί σας θέλει να πιει γάλα ή η διατροφή του δεν είναι επαρκής σχετικά με τις παραπάνω εναλλακτικές τροφές αναπλήρωσης του ασβεστίου, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε το γάλα αμυγδάλου (πλούσιο επίσης σε ασβέστιο) που έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και απαλή υφή και μπορείτε κι εσείς η ίδια να φτιάξετε πανεύκολα (αρκεί να μην υπάρχει αλλεργία σε ξηρούς καρπούς):

Σας παραθέτω τη συνταγή

Θα χρειαστείτε:

  • 1 κούπα ωμά αμύγδαλα (καρύδια, φουντούκια ή ότι άλλο επιλέξετε)
  • 2 ή 3 κούπες νερό (ανάλογα με το πόσο πηκτό το προτιμάτε)
  • 1 κούπα νερό (για να μουλιάσουν τα αμύγδαλα)
  • 1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι

    Αφήνετε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε μία κούπα νερό για 8 – 10 ώρες. Βάζετε στο blender τα αμύγδαλα, το μέλι και τις 2 – 3 κούπες νερό ανάλογα με το πόσο πηχτό θέλετε το γάλα. Χτυπήστε το για 1 – 2 λεπτά. Σουρώστε το με ένα μεγάλο σουρωτήρι.

    Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με φουντούκια, καρύδια, φιστίκια, καρύδα ή σουσάμι. Αποθηκεύστε το σε μια γυάλινη κανάτα. Διατηρείται για 3 – 4 ημέρες. Μπορείτε να το φτιάξετε μέσα σε 15 μόνο λεπτά.

Εναλλακτικά θα μπορούσατε να του δώσετε γάλα με λίγο κακάο αν το προτιμά μόνο έτσι.  Είναι γνωστό πως το κακάο  δυσχεραίνει την καλή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό αλλά μια μικρή ποσότητα κακάο δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη συνολική πρόσληψη ασβεστίου.

Θα συνέστηνα όμως να αποφεύγετε τα έτοιμα σοκολατούχα γάλατα γιατί εμπεριέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες κακάο και ίσως και ζάχαρη ή έτοιμες σκόνες με κακάο.

Εναλλακτικά μέσα στο γάλα θα μπορούσατε να προσθέσετε είτε φυσικό εκχύλισμα βανίλιας  είτε λίγο μέλι και κανέλα, που θα μπορούσαν να δώσουν μια πιο ευχάριστη γεύση σε αυτό ώστε να το πίνει χωρίς την προσθήκη του κακάο.

Τέλος, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε λίγο χαρουπόμελο μέσα στο γάλα του παιδιού που εκτός από πολύ υγιεινό, προσδίδει μια ελαφριά σοκολατο-γεύση χωρίς όμως να εμπεριέχει κακάο.

Αν μετά από όλες αυτές τις δοκιμές το παιδί σας επιμένει να θέλει το γάλα του με κακάο, σημασία πλέον έχει η ποσότητα του κακάου που προστίθεται όσον αφορά στην απορρόφηση του ασβεστίου που όπως προαναφέραμε με μικρή προσθήκη κακάο η επίδραση είναι πολύ μικρή.

Για να σας καθησυχάσω  και λίγο περισσότερο θα ήθελα να αναφέρω κάποια ωφέλιμα χαρακτηριστικά για το κακάο:

-Το κακάο περιέχει μία μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών στοιχείων όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, κατεχίνες, επικατεχίνες, και προκυανιδίνες. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση κακάο μειώνει την αρτηριακή πίεση αλλά και την πηκτικότητα του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου.

-Το κακάο περιέχει περίπου 50% λίπος, το οποίο είναι φυτικό και μέσα από μια  μέτρια διατροφική κατανάλωση το βούτυρο του κακάο και η μαύρη σοκολάτα δεν αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος,

-Το κακάο περιέχει, ακόμα, αρκετούς υδατάνθρακες, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμυλο, διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι απλά σάκχαρα.

-Επιπλέον, το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είναι από τα λίγα τρόφιμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα τρυπτοφάνη που προωθεί στον οργανισμό την έκκριση  της σεροτονίνης προσφέροντας στον άνθρωπο καλή ψυχολογική κατάσταση και ευφορία και προλαμβάνει την κατάθλιψη.

-Τέλος, το κακάο είναι πλούσιο σε βασικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2, Β3, βιταμίνες Α, C, E, καθώς και παντοθενικό οξύ.

Από έρευνες που έχουν γίνει υποστηρίζεται πως το κακάο βοηθάει στην καλή καρδιακή λειτουργία, την ανακούφιση από στηθάγχη, τη διέγερση του νευρικού συστήματος, διευκολύνει την πέψη, και βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και του εντέρου.

Παρόλο που το κακάο ενοχοποιείται ότι ίσως αποτελεί έναν από τους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για τερηδόνα, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και σακχάρου, τελικά αυτό δεν ισχύει καθώς γι’ αυτά ευθύνεται κυρίως η προσθήκη ζάχαρης ή η αλόγιστη ποσότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v