Cry it out: τα υπέρ και τα κατά της μεθόδου

Cry it out: τα υπέρ και τα κατά της μεθόδου

Ναι, ο πρώτος καιρός είναι δύσκολος! Η συνεχής έλλειψη ύπνου και η κούραση δυσκολεύουν την καθημερινότητα και πολλές φορές, μας φέρνουν στα όρια της απελπισίας. Αναζητούμε αδιάκοπα τρόπους να ηρεμήσουμε το μικρό μας δημιουργώντας τραγούδια, κάνοντας πηδηματάκια λέγοντας «οοοο, το μωρό»  με ψυχαναγκαστικούς ρυθμούς ευχόμενες το κλάμα να σταματήσει, γιατί αν δεν σταματήσει είναι πολύ πιθανόν να κλάψουμε και εμείς.

Και κάπως έτσι, μια μάνα στην προσπάθειά της να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να ελέγξει το μαρτύριο του ύπνου, επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμόσει την μέθοδο cry it out και να αφήσει τις τύψεις της στην άκρη.

Στο εξωτερικό το λένε “cry it out”, εδώ το λέμε “’ασ’το να κλάψει” και είναι μια μέθοδος, η οποία μπορεί να χωρίσει γονείς, παιδιάτρους και ψυχολόγους σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα που εκτοξεύουν επιχειρήματα, αλλά και κατηγορίες.

Τι είναι το cry it out

Πολλοί έχουν στο μυαλό τους την εικόνα ενός μωρού να κλαίει στην κούνια του μέχρι να το πάρει ο ύπνος και μιας μάνας που υποκρίνεται ότι δεν ακούει το κάλεσμα του παιδιού της. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένας τρόπος εκπαίδευσης του μωρού όσον αφορά τον ύπνο, κατά τον οποίο ο γονιός το ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αν δεν έχει ηρεμήσει μόνο του, τότε το παίρνει αγκαλιά. H θεωρία πίσω από αυτή την μέθοδο είναι ότι μέσω αυτή της ένα μωρό μπορεί να αποκτήσει την ικανότητα να μπορεί να κοιμάται μόνο του.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά αυτής της μεθόδου;

Επιχειρήματα υπέρ
   

  •  Το μωρό μαθαίνει μετά από ένα σημείο να ηρεμεί μόνο του, χωρίς τη βοήθεια του γονιού και με αυτόν τον τρόπο αποκτά στο μέλλον την ικανότητα να μπορεί να καθησυχάζει τον εαυτό του γρήγορα.
  •  Μετά το κλάμα, τα μωρά κάνουν καλύτερο ύπνο και δεν ξυπνούν συχνά. Αυτό βασίζεται στο ότι μαθαίνουν ότι μπορούν να ανταποκρίνονται μόνα στις ανάγκες τους.
  •  Συνηθίζουν σε μια ρουτίνα ύπνου και έχουν λιγότερα ξεσπάσματα
  • Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι δύσκολη και να δημιουργεί ενοχές, όμως, οι γονείς κοιμούνται περισσότερο και μπορούν να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις ανάγκες που απαιτεί η καθημερινότητα με παιδί.

Επιχειρήματα κατά

Πέρα από την ψυχολογική πλευρά ενός γονιού, που νιώθει τύψεις και πονάει που φέρεται «απάνθρωπα» στο παιδί του, υπάρχουν και κάποιες πτυχές τις μεθόδου που δέχονται οξεία κριτική :

  •    Τα πρώτα δύο χρόνια ζωής του μωρού είναι πολύ σημαντικά για να θεμελιωθεί μια καλή σχέση με τη μητέρα. Τα μωρά επικοινωνούν μέσω του κλάματος και αν η μαμά αδιαφορήσει γι’ αυτό το κάλεσμα υπάρχει περίπτωση να καλλιεργηθεί ένα συναίσθημα απομόνωσης, με αποτέλεσμα το παιδί μεγαλώνοντας να αποκτήσει περισσότερες ανασφάλειες.
  •  Σύμφωνα με τον αναπτυξιολόγο-ψυχολόγο Erik Erikson, ο πρώτος χρόνος αποτελεί μια ευαίσθητη περίοδο για την οικογένεια και κυρίως για το παιδί καθώς καλλιεργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης και το δέσιμο μεταξύ γονέα-παιδιού. Όταν οι ανάγκες του παιδιού δεν καλύπτονται ή νιώθει αβοήθητο δεν μπορεί να νιώσει εμπιστοσύνη για τους γύρω του.
  • Aν ο γονιός συνηθίσει να αδιαφορεί για το κλάμα του μωρού, είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον να αδιαφορεί ή να μην καταλαβαίνει τα σημάδια που μαρτυρούν μια ανάγκη του παιδιού.
  • Η αίσθηση ότι φωνάζει και ότι κανένας δεν ανταποκρίνεται και το άγχος που δημιουργείται στο παιδί από αυτή την μέθοδο μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδεις διαταραχές στο μέλλον.

To cry it out είναι μια νεοτερική μέθοδος που προέκυψε για να αποτελέσει λύση στο κλάμα των μωρών και στην κούραση των γονιών. Κάθε μαμά είναι ελεύθερη να επιλέξει την μέθοδο που θεωρεί  καλύτερη για εκείνη και το μωρό της.

 

v