Πώς να πάρετε απόφαση να κάνετε δίαιτα (και να την τηρήσετε!)

Πώς να πάρετε απόφαση να κάνετε δίαιτα (και να την τηρήσετε!)

Πόσες φορές έχουμε υποσχεθεί στον εαυτό μας «από Δευτέρα δίαιτα»; Και πόσες φορές έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια στα μισά της εβδομάδας... Η ζυγαριά της αποφασιστικότητας μας μάλλον, γέρνει προς το δεύτερο! Όταν οι υποχρεώσεις είναι τόσες, είναι δύσκολο να μην κάνεις ατασθαλίες. Μετά όμως νιώθουμε τύψεις, αποκαρδιωνόμαστε και τα παρατάτε. Kλείστε τον φαύλο κύκλο, ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές.

Πώς να το πάρετε απόφαση μια και καλή

Θέστε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους

To πιο σύνηθες λάθος είναι να θέτουμε μη πραγματοποιήσιμους στόχους. Θεωρούμε ότι αν κάνουμε μια σκληροπυρηνική δίαιτα, θα χάσουμε πολλά κιλά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες, ούτε ο ανθρώπινος μεταβολισμός λειτουργεί με διακόπτη. Αντίθετα χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες διατροφικές συνήθειες έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά. Επιπλέον, όταν δεν εξαργυρώνεται ο κόπος μας, απογοητευόμαστε με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Η λύση για να μην…λιποτακτήσουμε  λοιπόν είναι να έχουμε λογικές απαιτήσεις από τον εαυτό μας, βάζοντας μικρούς στόχους που μπορούμε να καταφέρουμε. Αντί να δηλώσουμε ότι θα χάσουμε 10 κιλά μέσα σε έναν μήνα, μπορούμε να στοχεύσουμε στο 1 κιλό την εβδομάδα.

Σκεφτείτε την δίαιτα ως περιορισμό και όχι ως στέρηση

Ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν αδυναμία στο φαγητό η δίαιτα ισοδυναμεί με την στέρηση και αυτό από μόνο του καταδικάζει την προσπάθεια. Πριν πάρετε την μεγάλη απόφαση να ξεκινήσετε, αποβάλλετε την σκέψη ότι θα πεινάσετε πολύ και ότι θα υποφέρετε. Δεν χρειάζεται να κάνετε εξαντλητικές δίαιτες, προκειμένου να πετύχετε τον στόχο σας. Ακολουθήστε ένα διαιτολόγιο το οποίο θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να τρώτε 1 φορά την εβδομάδα και πιο «αμαρτωλά» φαγητά.

Πώς να την τηρήσετε

Όντως πεινάτε;

Πολλές φορές έχουμε την τάση να τρώμε ακόμη κι όταν δεν πεινάμε. Είτε το κάνουμε από ανία, είτε επειδή μας έπιασε «μια λιγούρα», το αποτέλεσμα είναι ότι ενδίδουμε στο αίσθημα της λαιμαργίας και όχι της πραγματικής ανάγκης. Πριν υποκύψετε, αναρωτηθείτε «πεινάω/διψάω»; Αξιολογήστε τι πραγματικά νιώθετε και καταπολεμήστε το πίνοντας πολύ νερό ή κάνοντας άλλες δραστηριότητες, έτσι ώστε να ξεχαστείτε.

Mην ξενυχτάτε

Τα περισσότερα νυχτοπερπατήματα με κατεύθυνση το ψυγείο, γίνονται επειδή η κούραση τροφοδοτεί το αίσθημα της πείνας (και της λιγούρας!). Όσο μένετε άγρυπνoι τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνετε, με αποτέλεσμα ο οργανισμός  «ζητάει» απεγνωσμένα τροφή. Όπως τα παιδιά ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου-που εσείς έχετε φτιάξει- το ίδιο πρέπει να κάνετε και για εσάς. Κοιμηθείτε νωρίς, ξεκουραστείτε και αφήστε τις επιδρομές στο ψυγείο.

Ανεβείτε στην ζυγαριά για να... κατέβουν τα κιλά

Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσετε αν η προσπάθειά σας καρποφορεί είναι να ζυγίζεστε καθημερινά. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι όσοι μετρούσαν το βάρος τους καθημερινά, μπόρεσαν να τηρήσουν την δίαιτα και έχασαν πιο εύκολα τα παραπανίσια κιλά. Ο λόγος ήταν ότι επειδή έβλεπαν τις αλλαγές αποκτούσαν μεγαλύτερο κίνητρο να προσπαθήσουν. Η συμβουλή μας λοιπόν, είναι να φτιάξετε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώνετε καθημερινά το βάρος σας.

Ξεφορτωθείτε αμαρτωλά σνακ

Επειδή είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν έχετε την αυτοπειθαρχία του Γκάντι, ξεφορτωθείτε τους πειρασμούς από το σπίτι. Οι περισσότερες δίαιτες χαλούν επειδή υπάρχουν αμαρτωλά σνακ στα ντουλάπια. Συνήθως λέμε «τι πειράζει 1 κομματάκι σοκολάτας;» και καταλήγουμε να τρώμε ολόκληρη, εκτός από το περιτύλιγμα.

Δεν υπάρχουν θαυματουργές δίαιτες. Για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται συνέπεια και επιμονή. Αντί να το δείτε όμως σαν ένα είδος αυτοτιμωρίας, αντιμετωπίστε το σαν μια ευκαιρία να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που εκτός από το ιδανικό βάρος, θα σας χαρίσει και  καλή υγεία.

v